Ministrul Apararii Nationale, Gabriel Oprea, si-a exprimat speranta ca Romania va reusi sa achizitioneze, printr-un efort financiar, cu banii existenti, "incet, dar sigur", avioane americane de tip F-16, folosite si de alte state NATO din zona, transmite Agerpres. Oprea a spus ca "este bine" ca bugetul alocat Ministerului Apararii in 2012 prin proiectul de buget a crescut putin fata de 2011, adaugand ca bugetul Ministerului Apararii nu afecteaza securitatea nationala a Romaniei. Discutia despre achizitionarea, de catre Romania, a aparatelor americane F-16 a fost reluata in aceasta toamna, in timpul vizitei in SUA a presedintelui Traian Basescu.

Avioane F-16Foto: Reuters

"Speram ca vom putea, printr-un efort, cu banii pe care ii avem, incet, dar sigur, sa putem sa cumparam acele avioane pe care intreaga zona NATO le are, F-16. Am avut in ultima perioada un buget de avarie, am cerut 2,38 la suta din PIB, pe care Romania si l-a asumat la intrarea in NATO, dar vedeti care sunt posibilitatile Romaniei acum. E bine ca a crescut putin si sunt convins ca in momentul in care vom avea posibilitate economica vom primi bugetul de 2,38 la suta. Cu acest buget de avarie de pana acum ne-am indeplinit misiunile din tara si in teatrele de operatii din strainatate. Avem nevoie de bani, de acel 2,38 la suta din PIB pentru Aparare, pentru a avea tehnica de lupta moderna", a declarat Oprea.

Presedintele Basescu a spus dupa vizita in SUA: "Pozitia exprimata de Romania, in speta de mine, a fost: nu avem bani si nu ne putem angaja intr-un astfel de contract, decat daca am gasi o solutie de finantare pe termen lung. Adica in urmatorii cinci-sase ani Romania nu va putea plati miliarde, ci poate plati 200 de milioane, maxim 300 de milioane anual. Acesta este mesajul meu. Nu este nici o presiune din partea americana sa achizitionam avioane F 16 neaparat. Avem noi insa o obligatie asumata cand am devenit stat membru NATO, sa avem un numar de avioane cert, 48, compatibile cu echipamentele NATO. Ca pot fi F16, ca pot fi Rafale, ca pot fi SAAB sau stiu eu, important este cum gasim o solutie de finantare".

Basescu a mentionat ca discutia bilaterala in momentul de fata nu este una de consistenta, pentru ca Romania nu are resurse financiare sa achizitioneze.

Presedintele a afirmat ca Statele Unite au propus un proiect regional in care "mai multe state membre NATO, intre care spre exemplu, Bulgaria, Croatia, poate chiar Ungaria, care are avioanele suedeze in leasing si se termina leasingul, ar putea sa faca un pool de state care sa sustina dotarea statelor membre NATO din zona rasariteana a NATO cu avioane F 16".

Potrivit lui Traian Basescu, "subiectul a fost discutat la aceasta dimensiune, deci foarte redusa, si in discutiile cu vicepresedintele Biden, si in discutiile de la Pentagon, si in discutiile de la Parlament".

Ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, a declarat si el atunci ca presedintele Traian Basescu a discutat in timpul vizitei la Washington despre cumpararea de avioane de vanatoare F-16. Principala discutie a fost cea cu secretarul Apararii, Leon Panetta, iar noutatea majora este aceea ca "exista un plan in lucru, care implica Croatia si Bulgaria".

Gitenstein a adaugat ca planul care ar presupune achizitii comune pentru cele trei tari (Romania, Croatia si Bulgaria) nu este finalizat.

Oficialul american a spus ca "exista un efort regional, care va reduce costurile proiectului, atat in ceea ce priveste producerea aparatelor, cat si a antrenarii pilotilor", adaugand ca "s-ar putea sa nu fie vorba de avione second-hand".

Gitenstein a mai spus ca "daca vor exista mai multe comenzi (n.red. din Romania, Bulgaria, Croatia, Ungaria etc), producerea avioanelor va fi mai ieftina", adaugand ca "pilotii romani sunt unii dintre cei mai buni din regiune, vorbesc engleza, lucru care face mai usor antrenarea lor".

Ulterior, ministrul afacerilor externe, Teodor Baconschi, a spus, referindu-se la declaratia ambasadorului SUA la Bucuresti cu privire la achizitia de avioane F 16, ca diplomatul american trebuie crezut atunci cand face afirmatii publice. "Va asigur ca ambasadorul SUA trebuie crezut atunci cand face afirmatii publice", le-a raspuns Baconschi jurnalistilor care l-au intrebat daca Romania va achizitiona avioane de lupta F 16 noi, adaugand ca "este un subiect de discutie bilateral extrem de important pentru securitatea nationala".