Elevii pot promova doi ani de studii intr-un singur an scolar. Care sunt conditiile si criteriile pe care trebuie sa le indeplineasca

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Vineri, 25 noiembrie 2011, 19:06 Actualitate | Esenţial


Ministerul Educatiei a aprobat metodologia privind promovarea a doi ani de studii intr-un an scolar, in invatamantul preuniversitar. Parcurgerea a doi ani de studii intr-un an scolar se poate realiza o singura data in fiecare dintre ciclurile de invatamant: primar, gimnazial si liceal, se arata in metodologie. Pentru a se putea inscrie in acest program, elevii trebuie sa indeplineasca anumite criterii de selectie, printre care sa aiba in anul scolar anterior calificativul sau media generala la fiecare disciplina de studiu "foarte bine" pentru elevii din invatamantul primar si minimum 9 pentru elevii de gimnaziu sau liceu.

Parcurgerea a doi ani de studii intr-un singur an scolar se face pentru doi ani de studii consecutivi: anul in care este inscris elevul in urma promovarii, in regim obisnuit, a clasei anterioare, si anul urmator acestuia, pe care elevul il parcurge suplimentar, in acelasi timp cu anul curent. Parcurgerea a doi ani de studii intr-un an scolar se poate realiza o singura data in fiecare dintre ciclurile de invatamant: primar, gimnazial si liceal, iar clasele de inceput de ciclu de invatamant se exclud din programul de parcurgere a 2 ani de studii intr-un an scolar. 

Criteriile de selectie

Elevii care se inscriu in programul de parcurgere a 2 ani de studii intr-un an scolar trebuie sa indeplineasca in mod cumulativ urmatoarele criterii de selectie:
a) sa aiba, in anul scolar anterior anului curent, calificativul sau media generala la fiecare disciplina de studiu:
 • „foarte bine”, pentru elevii din invatamantul primar;
 • minimum 9,00, pentru elevii din invatamantul gimnazial si liceal.
b) sa aiba, in anul scolar anterior anului curent, calificativul sau media anuala la purtare:
 • „foarte bine”, pentru elevii din invatamantul primar;
 • minimum 9,50, pentru elevii din invatamantul gimnazial si liceal.
c) sa promoveze un test transdisciplinar din curriculumul clasei anterioare clasei curente, cu un punctaj de cel putin 80% din totalul punctajului acordat pe test.

Inscrierea elevilor pentru a parcurge 2 ani de studii intr-un an scolar este conditionata de existenta urmatoarelor documente:
 • cererea parintelui sau a tutorelui legal al elevului;
 • avizul favorabil al psihologului scolar;
 • avizul favorabil al medicului scolar sau al medicului de familie;
 • avizul consiliului profesoral al unitatii de invatamant.
Parcurgerea celor 2 ani de studii intr-un an scolar se realizeaza prin:
 • frecventarea a cel putin 50% din cursurile scolare aferente anului curent si a cel putin 40% din cursurile scolare aferente celui de-al doilea an de studiu;
 • studiu individual;
 • consultatii/tutoriale asigurate de profesorul pentru invatamantul primar/ profesorii clasei celui de al doilea an de studiu;
 • programe de instruire diferentiata pentru elevii capabili de performanta.
Elevii din acest program participa la formele de evaluare curenta de la ambele clase, in scopul pregatirii pentru evaluarea finala. Probele de evaluare pot fi: scrise, orale, practice si de aptitudini, periodice si finale, dupa un calendar stabilit de comun acord de catre parinte/tutore legal, elev si dirigintele clasei si avizat de catre consiliul profesoral.

Inregistrarea situatiei scolare se face in cataloagele si in registrele matricole ale celor doua clase in care elevul este inmatriculat, precizeaza metodologia.

Comisia de monitorizare a programului

Pentru desfasurarea acestui program, la nivelul scolii se va constitui, in urma hotararii consiliului de administratie si prin decizia directorului unitatii de invatamant, o comisie de monitorizare a programului. Aceasta este formata din directorul/directorul adjunct al unitatii de invatamant – presedinte; pentru invatamantul primar: 2 profesori pentru invatamantul primar, dintre care unul al clasei din care face parte elevul in momentul depunerii cererii; pentru invatamantul gimnazial si liceal: 2-3 profesori de specialitate de la disciplinele din trunchiul comun și dirigintele clasei din care face parte elevul in momentul depunerii cererii; psihologul scolar si/sau medicul scolar.

Atributiile acestei comisii sunt: elaborarea testului transdisciplinar, organizarea și desfașurarea testarii elevilor care solicita inscrierea in program, parcurgerea etapelor procedurale pentru demararea programului, monitorizarea desfasurarii programului si a rezultatelor școlare ale elevilor admiși in programul de parcurgere a 2 ani de studii intr-un an scolar.

Intreruperea programului de promovare a 2 ani de studii intr-un an scolar se realizeaza in urmatoarele situatii:
 • la cererea elevului sau a parintilor/tutorelui legal al elevului;
 • daca elevul nu promoveaza cel putin 3 dintre disciplinele/modulele aferente semestrului I pentru fiecare clasa;
 • daca elevul nu promoveaza evaluarile sumative la cel putin 3 dintre disciplinele/modulele la care a optat pentru evaluarea sumativa.
 • la recomandarea argumentata a comisiei.
In urma intreruperii programului, elevul isi continua studiile in clasa curenta.

Descarca de aici Metodologia privind promovarea a 2 ani de studii intr-un an scolar in invatamantul preuniversitar


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.20006 vizualizari

 • +1 (5 voturi)    
  cinci ani într-unul nu se poate? (Vineri, 25 noiembrie 2011, 19:51)

  Nicolae Kidman [utilizator]

  Un lingvist, un inginer şi-un student sunt chestionaţi despre cât timp le-ar trebui să-nveţe limba chineză:
  - lingvistul: un an
  - inginerul: o lună
  - studentul: o noapte, cea dinaintea examenului.
  • 0 (0 voturi)    
   Aiurea (Vineri, 25 noiembrie 2011, 21:41)

   V.R. [utilizator] i-a raspuns lui Nicolae Kidman

   Unii oameni pur si simplu sunt dotati de la natura cu o viteza de procesare la care noi, cei de rand, putem doar visa.

   Dar ai si tu dreptate: astia sunt totusi putini. Ca exemplu, nu cred ca Androneasca sau ceilalti rectori-parlamentari sunt supraoameni care muncesc 16 ore/zi...
   • +3 (3 voturi)    
    Prima conditie... (Vineri, 25 noiembrie 2011, 23:38)

    Minime [anonim] i-a raspuns lui V.R.

    ...ar fi sa ia bacu'
   • +1 (1 vot)    
    Aiurea (Sâmbătă, 26 noiembrie 2011, 0:08)

    Nicolae Kidman [utilizator] i-a raspuns lui V.R.

    Viteza de procesare poate fi atestată cu o şpagă proporţională la care noi, cei de rând, putem doar visa. Vorba lui Toma Caragiu: cu doi solzi îl promovezi pe colegul Neanderthal din funcţia de şef de peşteră în cea de Sisif IV la serviciul Mişcarea Bolovanilor. Mă rog, invers :D
  • 0 (0 voturi)    
   Ba se pot face si 5 ani in unul.. (Vineri, 25 noiembrie 2011, 22:27)

   ghitza [anonim] i-a raspuns lui Nicolae Kidman

   .. a se observa marea majoritate a facultatilor particulare. Am aflat, de curand, cu mare surprindere ca universitatea hyperion are sectie pentru automatica. Imi cer scuze ca spun, dar fiind in domeniu, nu ma pot abtine: unde au laboratoarele? cine sunt profesorii? Iarasi ma trezesc cu absolventi de facultate "de ingineri" care nu stiu sectiunea de cablu necesara pentru a transporta 230V la 2500m?
   Sau codul culorilor...? sau... multe altele? Si trebuie sa stau (eu sau alti colegi) sa il invat despre firul maro, gri, albastru, galben/verde? Sa mai spun ca am avut un "recrut" care voia sa puna o mufa RJ45 la o fibra optica?
   Exemplele pot continua...dar, din pacate, nu spre bine...
   Stima.
   • +1 (1 vot)    
    :))) (Sâmbătă, 26 noiembrie 2011, 0:02)

    Nicolae Kidman [utilizator] i-a raspuns lui ghitza

    Mi-aduc aminte cu plăcere întrebarea pusă în liceu de profesorul de electrotehnică unui coleg aflat la tablă:
    - Cum poate curentul alternativ, care-i aşa ~~~~, să treacă printr-un fir care-i aşa ------- ?
    Colegul a stat puţin şi s-a gândit - adică a reflectat - după care s-a luminat la faţă:
    - Simplu, amplitudinea oscilaţiilor e mai mică decât diametrul fiului.
    • 0 (0 voturi)    
     Nota 4 (Sâmbătă, 26 noiembrie 2011, 2:34)

     inginerul electrotehnist [anonim] i-a raspuns lui Nicolae Kidman

     Povestea-i de plans, nicidecum de ras intrucat amplitudinea curentului ( tensiunii) nu se masoara in unitati de lungime ci in amperi, respectiv in volti!
     • 0 (0 voturi)    
      Si mai interesant (Sâmbătă, 26 noiembrie 2011, 7:47)

      moucha [anonim] i-a raspuns lui inginerul electrotehnist

      Este ca acel elev va intui "bine" de ce atunci cand vrei sa trimiti putere mai mare pe cablu (sute de volti, sute de amperi) e necesar sa faci cablul mai gros... Sunt curios daca si la fibra optica e la fel, vrei flux de date mai mare, atunci faci fibra mai groasa. :)
   • 0 (0 voturi)    
    Din tainele lui RJ45 (Sâmbătă, 26 noiembrie 2011, 7:45)

    moucha [anonim] i-a raspuns lui ghitza

    Am avut un caz al unui student la Politehnica din Praga. Tema era sa se lege pe cablul de consola cu mufa DB9 al unui dispozitiv. Cum a facut studentul legatura?

    A luat un cablu CISCO de consola, care are la un capat mufa DB9 si la celalalt mufa RJ45. Problema era ca desi DB9-le intra in router si RJ45-ul in mufa Ethernet la laptopului lui, nu vedea nici un dispozitiv. Asa ca ce s-a gandit: e clar cablul e serial, dupa cum am explicat, deci nu are cum sa functioneze in mufa de retea. Dar in mod sigur va functiona ca un adaptor USB-serial, despre care stie sigur ca exista.

    Asadar a luat din geanta un adaptor Apple USB-Ethernet (placa de retea pe USB pentru laptopurile care nu au mufa Ethernet, gen MacBook Air), a pus adaptorul in mufa USB iar in mufa libera a infipt conectorul RJ45. Si uite asa a aparut un nou tip de adaptor USB-Ethetnet-serial.
   • 0 (0 voturi)    
    transport (Sâmbătă, 26 noiembrie 2011, 11:53)

    ion [anonim] i-a raspuns lui ghitza

    Ghita tata, ca sa transporti 230 V la 2500 m se poate folosi cablu cu orice sectiune. Cei care au terminat facultatea in domeniu spun ca se transporta curentul (intensitatea/amperajul) si aici este vorba de sectiune.
 • -1 (3 voturi)    
  E,vrabia malai viseaza si calicul praznik:)) (Vineri, 25 noiembrie 2011, 20:55)

  Missy [anonim]

  Ce mai idei inovatoare...Hm, in lok sa verifice ministerul situatia scolilor, conditiile in care invata uniii elevi de performanta....etc. ............le fata mintea idei geniale!!!
  • 0 (2 voturi)    
   se vorbeste de facultate aici... (Vineri, 25 noiembrie 2011, 22:30)

   toteu [anonim] i-a raspuns lui Missy

   stii ce e aia?

   dupa kum skrii kred k nu ai idee


   O idee foarte buna .... venita in sprijinul studentilor foarte buni. Asteptam si altele.
 • +3 (3 voturi)    
  Recuperare (Vineri, 25 noiembrie 2011, 22:49)

  coco04 [anonim]

  Astfel repetentii au sansa sa isi ajunga din urma fostii colegi.
  • 0 (0 voturi)    
   prea multe idei... (Sâmbătă, 26 noiembrie 2011, 15:53)

   narcisa [anonim] i-a raspuns lui coco04

   bine spus !!! si pilosii sa ajunga mai repede la doctorat....
 • +3 (3 voturi)    
  Felicitari! (Vineri, 25 noiembrie 2011, 23:49)

  Stefan [anonim]

  In sfarsit un lucru bun! Eu am avut tot timpul medii intre 9.25 si 9.90, fara sa vanez notele, pur si simplu am avut noroc de o mostenire genetica buna si un mediu propice (scoala/liceul pe care le-am facut se afla in primele 3 in tara).

  Daca exista posibilitatea asta si pe vremea cand eram eu in scoala acum aveam doctoratul in buzunar, cum s-ar zice. Pe de alta parte mi se pare periculos pentru elevii mai putin dotati care ar face un scop din a promova 2 ani in 1, i-ar extenua si i-ar rupe de realitate atata munca (daca nu te ajuta foarte mult capul, trebuie sa muncesti mai mult); mai vad inca un pericol - in scolile/liceele slabe unde notele se dau aiurea sa promoveze rapid elevi slabi si sa se ajunga la o fabrica mai eficienta de cretini care nu pot lua bacalaureatul.

  Una peste alta, este un lucru bun, dar o sa fie putini care o sa reuseasca o asemenea performanta.
  • 0 (0 voturi)    
   ... (Sâmbătă, 26 noiembrie 2011, 8:13)

   ... [anonim] i-a raspuns lui Stefan

   metoda 2 in 1 e buna si nu prea. Chiar daca un elev/student ia notele necesare absolvirii. Notele de trecere nu garanteaza maturitatea psihologica sau experienta necesare exercitarii unei profesii. Lucrez in "aerospace" in proiectare si am destule discutii cu inginerii de 23-26 de ani. Exista o varsta critica de care trebuie sa treci si un timp de "rontait" necesar pentru a intelege niste lucruri in profunzime. Sa modelezi si sa faci simulari in CAD e una, sa intelegi materialul si fenomenele lui nu vine asa usor. Din pacate exista moda de a avea in proiectarea propriu-zisa ingineri foarte tineri si neexperimentati in timp ce cei cu oarecare experienta sunt trecuti prea rapid in pozitii administrative. Si asta se vede in ultima vreme in esecurile si intarzierile din industrie.
  • 0 (0 voturi)    
   si multe gaste... (Sâmbătă, 26 noiembrie 2011, 10:25)

   Matraguna [utilizator] i-a raspuns lui Stefan

   "Una peste alta, este un lucru bun, dar o sa fie putini care o sa reuseasca o asemenea performanta"...iar pe langa acestia multe gaste care vor trece prin apa pe baza notelor "bombate" ... din pacate e o practica ce se mai poate intalni prin tara

   putina curatenie printre cadrele didactice ar trebui...abia isi iau ei examenele...
  • 0 (0 voturi)    
   Intrebare (Sâmbătă, 26 noiembrie 2011, 14:46)

   GorillaKilla [utilizator] i-a raspuns lui Stefan

   Unde gasesc eu topul acestor licee?
 • 0 (0 voturi)    
  La invatamantul primar,gimnazial nu-i bine. (Sâmbătă, 26 noiembrie 2011, 9:51)

  mircea [anonim]

  La invatamantul primar si gimnazial nu as recomanda doi in unul decat daca elevul a avut o problema grava(boala,etc.care l-au facut sa piarda un an.Altfel,elevul ,risca sa invete cu colegi din generatii diferite si se va simti stingher.Oricat de destepti ar fi copii,trebuie lasati sa-si traiasca copilaria.Cand sunt mari pot face doi in unu si in fiecare an daca vor si-i duce capul.Au astfel si o ocupatie care sa nu le mai permita sa se antreneze in alte prostii specifice varstei.Si vor fi mandri si ei si parintii lor.
 • 0 (0 voturi)    
  intrebare: (Sâmbătă, 26 noiembrie 2011, 10:23)

  Demigod [utilizator]

  "programe de instruire diferentiata pentru elevii capabili de performanta." - cine le face si cu ce bani?
 • 0 (0 voturi)    
  O decizie excelenta (Sâmbătă, 26 noiembrie 2011, 11:05)

  Cogito_ergo_sum [utilizator]

  Procedura se aplica de foarte multi ani in toate tarile dezvoltate.si are ca grup tinta elevii / studentii capabili de performanta. Exista si in Romania multi elevi /studenti in aceasta situatie. O decizie excelenta care trebuia luata de multa vreme dar foarte bine venita si acum!
 • 0 (0 voturi)    
  criza la romani (Duminică, 27 noiembrie 2011, 0:32)

  ruxandra [anonim]

  La ce buget are invatamantul, e bine sa termine elevii scoala mai repede. Muncesti mai mult, castiga tara/ Europa mai mult. Si mori mai repede. Adica tot economie, ca doar e criza!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by