​"Vrem 6% pentru educatie si am ramas in Facultatea de Istorie pentru a protesta fata de modul in care rectoratul a incercat sa opreasca realizarea unei dezbateri aici, joi", a declarat pentru HotNews.ro Mihail Bumbes, cercetator si activist civic in cadrul organizatiei Militia Spirituala. Un grup de studenti de la Facultatea de Istorie din cadrul Universitatii Bucuresti a organizat joi o dezbatere despre problemele educatiei. Acestia au ramas, insa, si peste noapte in universitate, nemultumiti de modul in care au fost tratati de rectorat. Vineri la pranz, in amfiteatrul Vasile Parvan mai ramasesera putin peste zece studenti din cei peste 100 care s-au adunat joi seara, care pregateau o noua dezbatere ce se va desfasura vineri seara.

Amfiteatrul Vasile Parvan, Fac de IstorieFoto: Hotnews

Desfasurarea evenimentelor

Joi, la ora 18:00, in cadrul amfiteatrului Vasile Parvan din cadrul Facultatii de Istorie a Universitatii Bucuresti era programata dezbaterea "Universitatea si rolul ei civic", organizata de cercul de film al facultatii. Un manifest al organizatiei Militia Spirituala anunta pentru aceeasi seara, tot la Facultatea de Istorie a UB, actiunea "Ocupam Universitatea pentru ca istoria noastra de acum nu are niciun viitor".

"M-am solidarizat cu studentii Facultatii de Istorie inca de ieri de la ora 18:00", a declarat pentru HotNews.ro Mihai Bumbes, cercetator si activist civic in cadrul organizatiei Militia Spirituala. Potrivit acestuia, ideea de a organiza joi aceste evenimente a pornit acum doua saptamani. "Totul a fost organizat, un grup de studenti de la istorie si-a asumat acest eveniment, grup cu care am colaborat si care ne-au cerut sfaturi pentru ca avem o traditie in partea aceasta de activism si i-am ajutat cu mare placere si i-am incurajat", a declarat Mihai Bumbes.

Acesta a precizat ca au fost si foarte multi profesori care i-au incurajat. "Nu stiu daca vor dori sa isi asume, dar foarte multi, foarte foarte multi profesori de la Facultatea de istorie au fost de acord cu gestul nostru, chiar daca unora poate le e teama din diverse motive sa isi asume… Prodecanul facultatii, Dana Zaharia, aproape ca s-a batut la propriu cu fortele de ordine jos, cu firma de paza, e un gest pe care noi l-am apreciat", a continua Bumbes.

Mihail Bumbes

Mihail Bumbes

Foto: Hotnews

Dezbaterea de joi seara a iesit din comun "in momentul in care am incercat sa intram in facultate", a declarat pentru HotNews.ro Florin Manole, masterand la Facultatea de Istorie. "La ora 17:00, oamenii care au vrut sa vina au inceput sa se stranga in fata facultatii, pentru ca nu li se permitea accesul. In primul rand, s-a spus ca la o dezbatere publica in universitate au acces doar studentii facultatii si ca daca nu ai legitimatie de student nu poti sa intri", sustine Florin Manole. Potrivit acestuia, cu mare greutate au reusit sa intre si invitatii, pentru ca nu erau studenti ai Facultatii.

"Ideea este ca s-a trecut foarte greu de barajul de la intrare. Ieri, pentru prima oara in istoria facultatii, erau 5-7-8 gardieni de la o firma de paza si jandarmi in civil. Asta era la intrarea in facultate, dar si la intrarile adiacente din facultate", sustine studentul. Acesta declarat ca a obtinut acceptul universitatii pentru organizarea dezbaterii, asa ca "blocajul" de la intrare i-a mirat pe toti. "Nu avem sa reprosam absolut nimic Facultatii din punctul de vedere al organizarii, ci Rectoratului. Rectoratul decide daca, cand si unde se suplimenteaza trupele. Si Rectoratul a decis aseara pentru prima oara sa se intample chestia asta in fata facultatii de istorie", a declarat Florin Manole.

Mai mult, Mihail Bumbes sustine ca jandarmi in civil chemati in Universitate le-au sugerat gardienilor sa ii legitimeze pe cei prezenti la dezbatere si sa le ceara CNP-ul. "S-au facut perchezitii corporale, li s-a umblat studentilor in genti, au fost obligati sa isi desfaca rucsacurile samd. Au fost impinsi pe scari de acesti gardieni care nu s-au legitimat in niciun fel. Spuneau ca sunt firma de paza pe care universitatea o plateste si ca au fost trimisi aici", a declarat acesta.

Bumbes sustine ca "la un moment dat un student a fost ridicat de jandarmerie de pe treptele facultatii. Nu stim unde l-au dus si ce s-a intamplat, nu stim cine era acel student. Pur si simplu l-au luat si l-au bagat in duba si au plecat cu el. Se spune ca este student in anul III, dar nu stim exact".

Pana la urma, dezbaterea a inceput cu o mica intarziere, dar s-a desfasurat normal, asa cum era planificat, a explicat Florin Manole. Este vorba despre o dezbatere la care au fost prezenti in jur de 150 de studenti.

Sit-in peste noapte in Facultatea de Istorie sau "o miscare spontana critica"

Florin Manole

Florin Manole

Foto: Hotnews

Intrebat de ce au ramas peste noapte in amfiteatrul Vasile Parvan, Florin Manole, masterand la Facultatea de Istorie, a declarat ca a fost o reactie a studentilor la ceea ce s-a intamplat la intrare. "Felul in care s-au comportat conducerea rectoratului si firma de paza a fost ceva care a scandalizat pe toata lumea care a apucat sa intre in contact cu chestiunea asta", sustine tanarul, care explica faptul ca ce s-a intamplat joi noapte in Facultatea de Istorie nu a fost un protest, ci "o miscare spontana critica".

"Un protest e un pic mai zgomotos si mai ofensiv, noi am avut un sit-in, am ramas aici. Era felul nostru de a ne revendica un spatiu la care ni s-a blocat accesul intr-un mod pe care l-am considerat incorect", sustine Florin Manole. Pe langa supararea de a nu fi fost lasati in facultate "civilizat", tinerii prezenti peste noapte au continuat sa isi sustina revendicarile pe care le-au prezentat si la dezbatere.

Problemele si revendicarilor tinerilor care au ramas peste noapte in Facultatea de Istorie:

  • 2% din PIB pentru educatie este inacceptabil. Cerem 6%
  • dorim cresterea autonomiei universitatilor. Au devenit dependente de capital, care reprezinta elita economica a lumii. Universitatile ar trebui sa fie autonome si sprijinite de stat
  • suntem in profund dezacord cu evaluarea membrilor universitatii pe baza competentelor si a eficientei acestora. Denuntam aceasta logica comerciala a functionarii universitatii
  • universitatea apartine tuturor. Oricine trebuie sa poata participa la evenimentele si cursurile universitatii, nu doar studentii
  • diploma ar trebui sa reprezinte un statut social ce reflecta o insiruire de cunostinte reale
  • dorim sa cautam o alternativa la actualul sistem reprezentativ
  • cerem statului marirea subventiei fondului de burse
  • statutul actual al profesorului este sub demnitatea umana ce poate fi acceptata
  • Vezi in fotografia din dreapta toate revendicarile tinerilor

Revendicarile tinerilor

Revendicarile tinerilor

Foto: Hotnews

Vineri in jurul orei 12:00, in Amfiteatrul Vasile Parvan din Facultatea de Istorie mai ramasesera doar cativa tineri, care pregateau sala pentru o noua dezbatere. "Acum suntem aici pentru ca nu vrem ca lucrurile astea sa se termine asa si pentru ca astazi Guvernul discuta in sedinta bugetul educatiei. Ceea ce ne priveste pe noi", a explicat Florin Manole.

Intrebat cand se va termina aceasta miscare, Mihai Bumbes, cercetator si activist civic in cadrul organizatiei Militia Spirituala, a declarat ca studentii vor decide acest lucru. "Este un sit-in, practic studentii au ramas in facultate sa dezbata niste probleme si sa gaseasca eventual solutii sau alternative la problema educatiei din Romania si sa puna presiune pe autoritati", a explicat acesta.

"Ne dam seama ca faptul ca stam 2-3-5 zile aici nu va schimba lucrurile peste noapte. Dar e o campanie pe care o incepem acum si care noi speram ca se va propaga si in alte facultati din Romania si vor reactiona si ei. Scopul nostru este ca aceasta miscare sa se extinda la nivel national", sustine Bumbes.

In ce priveste sloganurile afisate in amfiteatru, Mihai Bumbes le-a explicat, pe rand:

"Sloganurile sunt preluari de la manifestatiile studentesti din '68. 'Imaginatia la putere!' - era vorba de creativitate. Acum e pur si simplu un imprumut si am preluat un mesaj foarte puternic la vremea respectiva. Probabil ca fiecare intelege ce vrea din acel mesaj.

'Obedienta sufoca libertatea de constiinta': se refera in primul rand la cultura obedientei din scoala romaneasca. Si vorbim de la gradinita pana in universitati, faptul ca nu se incurajeaza activismul civic, elevii in general sunt educati sa fie supusi fata de autoritati, fata de profesori samd, nu sunt incurajati sa dezbata, sa puna intrebari.

'Bastoanele nu pot inlocui ideile' se refera in primul rand la atitudinea pe care a avut-o aseara firma de paza care a intervenit brutal".

UB: Tinerii de la Facultatea de Istorie doreau sa organizeze un 'sit-in'

Tinerii care au refuzat joi seara sa paraseasca Amfiteatrul 'Vasile Parvan' de la Facultatea de Istorie a Universitatii din Bucuresti, la sfarsitul unei dezbateri despre destinele educatiei contemporane, nu doreau sa "ocupe" institutia de invatamant, ci sa organizeze un "sit-in" dupa modelul celor din alte tari, pentru a sensibiliza studentimea, a sustinut vineri conducerea Universitatii din Bucuresti intr-un comunicat de presa.

Potrivit sursei citate, o parte dintre tineri nu ar fi fost studenti ai Universitatii din Bucuresti. "Decanul si prodecanii Facultatii de Istorie, prorectorul si apoi rectorul Universitatii au discutat cu ei pana vineri dimineata la orele 1.00 a.m. Tinerii au evocat miscarile Occupy Wall Street si Occupy Harvard. Desi tocmai se terminasera alegerile studentesti prin vot universal secret, ei au exprimat neincredere in reprezentantii alesi", se arata in comunicatul de presa, citat de Agerpres.

Rectorul Ioan Panzaru i-a asigurat pe tineri ca nu vor fi evacuati cu forta si le-a cerut sa nu impiedice desfasurarea cursurilor si seminariilor.