Presedintele Traian Basescu a declarat, joi seara, la B1 TV, ca va trebui ca la Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) din luna decembrie sa fie prezentat un raport cu privire la restructurarea personalului de la Ministerul Administratiei si Internelor (MAI), mentionand ca va incerca sa corecteze daca restructurarile nu s-au facut pe criterii de performanta.

"Eu, ca presedinte, va spun ca nu o sa fac prima apreciere la televizor, desi am scapat putin, ci intai vreau sa discut cu ministrul si cu Ministerul de Interne. Oricum, va trebui la CSAT-ul din decembrie sa se prezinte un raport legat de restructurarea personalului in MAI si atunci va fi o discutie. Pentru mine, ce am auzit azi a fost un semnal ca de fapt restructurarea nu s-a facut pe criterii de performanta intotdeauna, desi stiu ca au fost niste examinari, dar ca au fost si destule interese de-astea de familie, de protejate. Am preluat semnalul din presa si va asigur ca in analiza care se va face in CSAT-ul din decembrie voi incerca sa corectez acest lucru", a spus Basescu, potrivit Agerpres, intrebat cum apreciaza reforma din MAI.

Traian Basescu a mai declarat joi seara, intr-o interventie telefonica la postul B1 TV, ca reducerea personalului bugetar este obligatorie pentru Romania si vizeaza iesirea "naturala" din sistem a 120.000 de salariati din administratia centrala si locala. Presedintele a spus ca mai trebuie facute reduceri "in zona Ministerului de Interne", unde nu este vizata neaparat politia, ci si "cei de la ISU, cu toate rudele lor care n-au fost niciodata la o descarcerare...". Totodata, potrivit sefului statului, restructurarile de la MAI s-au facut prost, pentru ca "au fost disponibilizati destui operativi in detrimentul rudelor si pilelor".

Declaratii Traian Basescu:

  • Reducerea personalului bugetar este obligatorie pentru Romania, avem un stat care apasa cu cheltuielile pe toata populatia. Sunt mai multe zone de reducere, printre care si numarul de personal care include administratie centrala si locala, sa nu credeti ca salariatii din administratia locala traiesc din altceva decat tot din taxele fiecaruia dintre cetateni. Deci, operatiunea de reducere a cheltuielilor cu personalul vizeaza si administratia locala si cea centrala.
  • Dar a existat un singur moment de soc, in mai-iunie anul trecut; dupa aceea lucrurile au fost reglementate prin OUG, prin care la fiecare sapte salariati care pleaca din sectorul de stat se poate angaja unul.
  • Cei mai multi dintre cei care pleaca se duc in pensie sau isi gasesc locuri mai bine platite in sectorul privat. Acest lucru functioneaza de mai bine de un an, de cand nu s-a bruscat practic nicio institutie, in afara de MAI, care se pare ca a fost bruscat si prost, pentru ca se pare ca au fost disponibilizati destui operativi in detrimentul rudelor si pilelor.
  • Nimeni nu vizeaza o scoatere artificala din sectorul de stat a unui numar de 120.000 de salariati, dar, daca urmariti evolutia numarului de salariati in fiecare luna, veti vedea ca pe acest principiu al neinlocuirii celor care pleaca din sistemul de stat la pensie sau isi gasesc alt loc de munca, decat in raportul de 7:1, se face practic o reducere in mod natural.
  • Ceea ce nu se va mai face este inlocuirea 100% a celor care pleaca.
  • Deci nu discutam de iesirea unui val de 120.000 de salariati, printr-o hotarare administrativa, ci o iesire naturala.
  • Unde mai trebuie facute reduceri administrative, se pare ca este in zona Ministerului de Interne si, atentie, nu vizeaza Politia in mod special, aici este ISU cu foarte multi..., cu toate rudele lor care n-au fost niciodata la o descarcerare, dar sunt angajati pe la toate institutiile; este Jandarmeria, este aparatul logistic - care este foarte dezvoltat la institutiile astea... logistica la Politie, la ISU...
  • Or astea sunt lucruri strigatoare la cer, nu poti sa platesti continuu, din taxele cetatenilor, un aparat de stat supradimensionat.
  • Iar mesajul principal este: sa nu se gandeasca nimeni la angajari in sectorul de stat central si local, sau in deconcentrate, acum in an electoral.
  • Nu va asteptati sa vedeti valuri de oameni care pleaca, ci o scadere naturala. De ce credeti ca, desi s-au disponibilizat 180.000 de oameni din sectorul de stat, nu avem crestere de somaj? Pentru ca oamenii ori s-au dus in pensie, avem crestere in industrie si s-au dus acolo, avem o usoara crestere in servicii, oamenii s-au dus acolo, avem 7% utilizati in investitii, s-au creat locuri de munca acolo... Deci se tine un echilibru, nu spune nimeni "plecati 180.000 ca noua nu ne pasa de creat locuri de munca".
  • S-au dat toate acele facilitati pentru tineri, carora le plateste statul CAS timp de un an sau doi, deci s-au creat foarte multe oportunitati de creare de locuri de munca, drept dovada nu avem crestere de somaj in an de criza.