Adrian Cocoana, barbatul care conducea un autoturism Ferrari si a accidentat mortal, in august 2008, un tanar care se afla pe un trotuar din zona centrala a Timisoarei, a fost condamnat definitiv, joi, la patru ani de inchisoare cu executare, in urma unei decizii a Curtii de Apel Craiova, transmite Mediafax.

Curtea de Apel Craiova a judecat recursul inaintat fata de sentinta Tribunalului Dolj prin care Adrian Cocoana, barbatul acuzat de ucidere din culpa dupa ce a accidentat mortal un tanar aflat pe trotuar, in zona centrala a Timisoarei, avea de executat patru ani de detentie.

Avocatul mamei tanarului care a murit, Florin Kovacs, a declarat ca magistratii Curtii de Apel Craiova au decis, joi, sa respinga recursul inaintat de Adrian Cocoana si sa mentina condamnarea acestuia la patru ani de inchisoare cu executare, formulata de Tribunalul Dolj.

"Este o decizie mult asteptata, obtinuta cu mari sacrificii, pentru ca stiti cat a trebuit sa luptam pentru decizia asta. Ma bucur ca am reusit sa demonstram ca in Romania mai exista justitie", a spus Kovacs.

El a precizat ca decizia Curtii de Apel Craiova este definitiva si irevocabila, Adrian Cocoana urmand sa fie incarcerat in "cel mult doua-trei zile".

Adrian Iosif Cocoana a fost arestat preventiv in 21 august 2008, pentru 29 de zile, dupa ce, conducand cu viteza, a scapat autoturismul Ferrari de sub control si a accidentat mortal un tanar aflat pe trotuar, in zona centrala a Timisoarei. Mandatul de arestare a fost apoi prelungit.

Seful Politiei Rutiere Timis, Florin Bolbos, declara la acea vreme ca soferul avea viteza foarte mare in momentul accidentului, fiind pe o portiune de drum drept. Pe sensul sau de mers, pe ambele benzi erau masini in fata sa, iar el a intrat in depasire pe contrasens. Pentru ca veneau masini din fata, a vrut sa intre pe sensul sau, a lovit un taximetru, care a ricosat in dreapta, iar Ferrari-ul s-a izbit de un cap de pod, insa inainte a lovit si doi pietoni.

Soferul a fugit atunci de la locul accidentului si s-a predat Politiei dupa aproape 24 de ore. El le-a spus oamenilor legii ca a plecat de la locul accidentului dupa ce s-a speriat de multimea care-i spunea ca este un criminal.

Tanarul de pe trotuar lovit de masina, Lucian Reja, a murit la scurt timp la spital, in timp ce prietena acestuia, Cristina Rohnean, lovita si ea de acelasi autoturism, a suferit cateva leziuni. Pasagerii din taximetru, doua femei si doi copii, au scapat nevatamati.

In 9 octombrie 2009, procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Timis l-au trimis in judecata pe Iosif Adrian Cocoana pentru ucidere din culpa, vatamare corporala grava si pentru infractiuni privind circulatia pe drumurile publice.

Dosarul in care Adrian Iosif Cocoana este acuzat de ucidere din culpa a fost judecat de magistratii din Craiova, instanta suprema dispunand stramutarea procesului de la Judecatoria Timis. Aparatorii lui Cocoana au solicitat instantei supreme stramutarea procesului pe motiv ca sora uneia din partile civile din procesul sau este judecatoare la Tribunalul Timis.

Judecatorii Tribunalului Dolj au decis, la mijlocul lunii decembrie 2008, ca Adrian Iosif Cocoana sa fie judecat in stare de libertate, cu interdictia de a parasi orasul de domiciliu, respectiv Timisoara.

Judecatoria Craiova a decis insa, in 15 iulie 2010, condamnarea lui Adrian Cocoana la patru ani de inchisoare cu executare, plus plata de despagubiri morale si materiale fata de partile civile.

Adrian Cocoana, conform deciziei Judecatoriei Craiova, urma sa achite mamei lui Lucian Reja, Aurelia Gramescu, suma de trei milioane de lei daune morale si 68.865 de lei daune materiale. Cristina Rohnean, tanara care se afla pe trotuar alaturi de Lucian Reja, ranita in accident, trebuie sa primeasca de la Adrian Cocoana 50.000 de lei daune morale si 1.800 daune materiale. Instanta a decis ca si taximetristul implicat in accident trebuie sa primeasca 10.000 de lei despagubiri morale si 440 de lei materiale.

Ulterior, Tribunalul Dolj a hotarat, in luna mai 2011, sa mentina decizia Judecatoriei Craiova, insa magistratii au diminuat cuantumul daunelor morale acordate Aureliei Gramescu, mama lui Lucian Reja, tanarul ucis pe trotuar, de la trei la doua milioane de lei.

Decizia Tribunalului Dolj a fost atacata cu recurs la Curtea de Apel Craiova.