Legaturile dintre evreii de origine romana, stabiliti in Israel, si Romania trebuie intarite, existand riscul stingerii lor in cativa ani. Problema cea mai mare este ca aceste legaturi sunt asigurate in cea mai mare parte, la ora actuala, de persoane cu o varsta medie de 76-79 ani, a declarat pentru HotNews.ro profesorul Jean Eskenasy, membru de onoare al Academiei de Stiinte Medicale a Romaniei, dupa o intrevedere cu premierul Emil Boc si ministri romani desfasurata la Ierusalim. La sfarsitul intalnirii, Emil Boc a declarat ca excutivul va avea in vedere programe prin care tinerii din Israel de origine romana sa fie atrasi sa viziteze locurile in care s-au nascut parintii si buniciii lor. Propunerea premierului a fost facuta in contextul in care cei mai multi participanti la intalnire erau persoane varstnice.

  • Vezi in text ce spune un evreu de origine romana despre relatia cu Romania

"Comunitatea evreilor originari din Romania are un rol fundamental in consolidarea relatiilor dintre Israel si Romania. Am discutat despre ceea ce putem face ca generatia tanara sa pastreze legatura cu Romania", a spus Boc. Potrivit acestuia, guvernul va intocmi un program privind acordarea a 50 de burse pentru tinerii care vorbesc limba romana si care vor sa studieze in Romania. De asemenea, va fi elaborat un program turistic pentru tinerii evrei de origine romana.

"Am auzit o fraza care m-a marcat: noi cei de aici, din Israel, ne intristam si bucuram de doua ori. Ne bucuram cand e bine si in Romania si in Israel si ne intristam cand e rau in Romania si Israel", a mai spus Boc.

Udrea promite infiintarea curselor charter intre Israel si Romania

Legat de atragerea tinerilor evrei in Romania, ministrul Turismului Elena Udrea a afirmat ca vor fi stabilite intalniri intre turoperatorii din Romania si cei din Israel. In acest sens, vor fi purtate discutii cu reprezentantii Camerelor de Comert romano-israeliene din cele doua tari. Udrea considera ca acesti tineri trebuie incurajati sa viziteze zona Bucovinei si cea a Transilvaniei si ca trebuie promovat turismul balnear.

Insa pentru a ajunge in Romania este nevoie si de imbunatatirea mijloacelor de transport si de aceea reprezentantii evreilor de origine romana au cerut infiintarea unor curse charter. In acest moment, transportul cu avionul este asigurat doar pana la Bucuresti. Udrea promite ca saptamana viitoare va interveni pentru infiintarea curselor charter.

Jean Eskenasy: Legaturile dintre evreii de origine romana si Romania sunt pastrate in general de generatia a treia

Multi dintre tinerii evrei de origine romana, nascuti in Israel, risca sa piarda legatura cu ceea ce inseamna cultura si arta romaneasca. Jean Eskenasy a dat exemplul nepotului sau de 29 de ani "care tanjeste sa citeasca in limba ebraica una dintre capodoperele romanesti". Problema este ca nu exista carti al autorilor romani traduse in ebraica. "Nepotul meu mi-a spus: bunicule, citesc carti din toata lumea, am cautat si eu o carte a unuia dintre faimosii cititori romani despre care tot povestesti si n-am putut gasi nimic scris in ebraica", a spus Jean Eskenasy.

Acesta considera ca punctul cel mai vulnerabil in ceea ce priveste relatia dintre tinerii evrei de origine romana si Romania este ca legaturile sunt pastrate in general de generatia a treia. "Eu sunt de 40 de ani in Israel. Pentru toate capodoperele literaturii romanesti, Iorga, Sadoveanu, Caragiale, sau a artistilor precum Brancusi, Grigorescu si Aman, legaturile sunt realizate de mine si de ceilalti covarstnici. Dar acestia se vor stinge in 10 ani, in mod absolut", a afirmat Jean Eskenasy.

Acesta mai spune ca Institutul Cultural Roman ar trebui sa invite la diferite manifestari tienri din elita comunitatii evreiesti, nu persoane varstnice. "Aceasta masa de octogenari trebuie inlocuita cu persoane tinere de elita care sa poata realiza aceasta punte de legatura dintre Romania si Israel", a mai spus Jean Eskenasy.

In prezent, conform statisticilor oficiale, in Israel traiesc circa 130.000 de cetateni nascuti in Romania. La acest numar se adauga si urmasii familiilor originare din Romania si astfel, se poate vorbi de un numar total de circa 350.000 de persoane. Din punct de vedere demografic, comunitatile originarilor din Romania au o medie de varsta cu mult mai mare decat restul populatiei evreiesti sau de alte origini.