Florin Cazacu, primarul PSD din Brad, judetul Hunedoara, a intrat marti in cea de-a doua zi de greva a foamei. Edilul cere bani de la Guvern pentru a asigura distributia de caldura la populatie in conditiile in care centrala termica pe baza de pacura din apropierea orasului, inaugurata in 2004 in mandatul sau, are pierderi de caldura pe traseu de 70%. Prefectura anunta ca in ultimii 5 ani, pentru segmentul termic, municipiul Brad a primit de la Guvern peste 46 de milioane de lei, dar ca sistemul nu a fost eficientizat deloc de administratia locala. Guvernul ofera acum, ca osolutie temporara, pacura ca imprumut de la Rezervele de Stat, dar primarul asteapta doar banii de la centru.

Municipiul Brad, HunedoaraFoto: Primaria Brad
  • In tot acest timp, aproape 10.000 de locuitori din Brad, oras fara racord la vreo conducta de gaz metan, stau fara caldura.
  • Victor Ponta i-a luat apararea primarului din Brad, afirmand ca acesta nu a primit bani pentru incalzirea orasului intrucat nu a "tradat" si nu a trecut la PDL sau UNPR

Primarul municipiului Brad, Florin Cazacu, a intrat, marti, in cea de-a doua zi de greva a foamei, nemultumit ca nu a primit fonduri guvernamentale pentru asigurarea caldurii in cele 3.000 de apartamente din localitate. Cazacu acuza ca nu a fost sprijinit de Guvern in asigurarea fondurilor necesare pentru cumpararea combustibililor necesari la pregatirea agentului termic.

"Este o solutie extrema, pentru o situatie extrema. Este inadmisibil ca aproape 10.000 de oameni sa fie lasati prada frigului. Din pacate, toate interventiile facute la nivelul Guvernului nu si-au gasit ecou. Sunt consternat ca, in cursul lunii octombrie, au fost alocate din Fondul de rezerva al Guvernului sume de bani foarte mari pentru localitati care nu au costuri atat de ridicate pentru producerea agentului termic, iar municipiul Brad nu se regaseste printre acestea", declarase luni primarul din Brad.

Guvernul ofera subventii doar celor nevoiasi / Primarii au doua optiuni: ori acopera ei costul gigacaloriei ori o scumpesc

Pentru a intelege exact ce reclama primarul din Brad, este necesar sa facem cateva precizari si sa prezentam situatia subventiilor guvernamentale pentru caldura.

Guvernul a eliminat anul acesta subventia acoperita de la bugetul de stat pentru energia termica, incepand cu iarna 2011-2012, lasand la latitudinea primariilor sa decida daca si in ce conditii vor acorda subventii din bugetele locale.

Prin masura impusa, Guvernul a anuntat ca doar familiile nevoiase vor avea caldura subventionata in aceasta iarna. Astfel, consumatorii casnici care au un venit lunar pe cap de membru de familie mai mic de 615 lei vor primi, in medie, de la stat un sprijin financiar de aproape 2.000 de lei pe timpul iernii pentru achitarea notei de plata la intretinere.

Pana anul trecut, costul unei gigacalorii era impartit intre populatie si administratie. Spre exemplu, costul de productie, transport si distributie a unei gigacalorii la Bucuresti este in jur de 310 lei. Din aceasta suma, populatia platea iarna trecuta aproape 120 de lei, diferenta fiind acoperita prin subventii de la Administratia locala si de la Guvern.

Ca urmare a masurii Guvernului de a acorda ajutoare la caldura doar celor cu venituri mici, primariilor le raman doua optiuni: fie isi asuma sa plateasca o parte din diferenta de pret pentru a le oferi locuitorilor din orasele lor un pret mai scazut, fie locuitorii vor fi obligati sa achite costul integral al unei gigacalorii.

Emil Boc: Unele primarii nu vor mai aloca bani pentru caldura si vor da vina pe Guvern pentru facturile ridicate ale populatiei

Premierul Emil Boc a recomandat, recent, autoritatilor locale sa acorde subventii la caldura doar celor cu venituri reduse.

Emil Boc

Emil Boc

Foto: HotNews.ro

"La nivel local autoritatile au cel putin doua optiuni la dispozitie: sa dea cum au dat si anul trecut subventie, asta inseamna ca ii sprijina pe toti, indiferent ca au venituri mari sau mici, in mod egal, si pe cel care un bloc in proprietate si pe cel care are un apartament cu o camera. Daca vrea sa faca ca si Guvernul, sa spuna nu mai sponsorizez pe acela care are firma privata si are venituri foarte mari sau pe unul cu venituri mari, ci ma duc si eu si dau la persoanele cu venituri mici, poate sa faca acest lucru primaria si este la latitudinea lor sa opteze pentru subventie sau pentru ajutoare la incalzire, asa cum da Guvernul", a declarat Boc la B1 tv.

Prim-ministrul a mai precizat insa ca unele primarii nu vor mai aloca bani pentru caldura si vor da vina pe Guvern pentru facturile ridicate ale populatiei.

Masura Guvernului a dus ca pretul gigacaloriei pe care romanii din tara il platesc sa creasca, declansand nemultumiri in randul multor primari care se vad nevoiti acum sa-i taxeze mult mai aspru la caldura pe cetateni.

Brad - orasul cu cea mai scumpa gigacalorie din tara: 813 lei

Nicaieri, totusi, situatia nu pare a fi mai complicata decat la Brad, in judetul Hunedoara, unde sunt racordate la sistemul centralizat circa 3.000 de apartamente, in care se apreciaza ca locuiesc circa 10.000 de persoane.

Primarul Cazacu a intrat de doua zile in greva foamei si cere bani pentru caldura de la Guvern. La o analiza a situatiei de acolo, se observa ca problemele sunt mult mai mari decat lipsa subventiei de la stat. Mai mult, situatia de acum se repeta practic an de an si exista sanse bune ca anul viitor sa se ajunga, din nou, in acelasi punct.

Costul de productie al unei gigacalorii in municipiul Brad se ridica la 831 de lei. In celelalte orase din tara, pretul de productie a unei gigacalorii este in medie de 300 de lei. In cazul Brad, vorbim practic de cel mai mare din tara pentru productia unei gigacalorii. Cauzele? In primul rand, pretul este influentat de faptul ca energia termica este produsa la centrala Gura Barza pe baza de pacura, in cazane incalzite, fara a functiona intr-un sistem de cogenerare. (n.r. - Cogenerarea reprezinta productia combinata de energie termica si mecanica pe baza unui singur combustibil).

La acest lucru se adauga si faptul ca centrala termica se afla la aproape 5 kilometri de oras, iar agentul termic este transportat prin conducte supraterane si slab izolate. Rezultat? Un procent semnificativ din caldura produsa este pierduta pe drum, aproape 70%, potrivit unor surse.

Cum se incalzeste orasul Brad: Centrala termica pe pacura, realizata in 2004, la 5 km de oras si cu pierderi de caldura de 70%

Trebuie precizat ca centrala termica pe baza de pacura despre care vorbim nu este o centrala complet veche, ci un sistem inaugurat in 2004.

Pana in 2004, Centrala de la Gura Barza functiona pe baza de carbune si era in subordinea Termocentralei de la Mintia. "Dupa ce s-a rupt de Termocentrala Mintia, centrala de la Gura Barza a ajuns sa fie taiata si vanduta la fier vechi", scrie Ziarul Hunedoreanul. Primaria a achizitionat atunci cazane noi si un sistem nou care functioneaza pe baza de pacura, in loc de carbune ca pana atunci.

Centrala Gura Barza si Municipiul Brad

Centrala Gura Barza si Municipiul Brad

Foto: Google Earth

Glasul Hunedoarei, intr-un articol din luna iunie, in care erau inventariate reusitele si esecurile primarului din Brad, scria: "In mod ciudat, Cazacu a ales atunci ca noile cazane sa fie montate tot in vechea centrala de la Gura Barza, la o distanta de 5,5 kilometri de Brad, iar agentul termic sa fie transmis, tur - retur, printr-un sistem de conducte supra-teran, slab izolat. Astfel, pierderile din sistem au ramas foarte mari, de peste 70 %, iar costul de productie al energiei termice a atins cote uriase. In plus, centrala termica de la Gura Barza nu dispune de capacitati de depozitare decat pentru cateva zile, ceea ce impiedica realizarea unor stocuri de combustibil in perioada verii".

Aceeasi situatie de mai sus este descrisa si in Ziarul Hunedoreanul.

Orasul Brad nu a fost niciodata conectat la conducte de gaz metan, asa ca varianta instalarii de centrale termice de apartament nu a putut fi luata in calcul niciodata. Despre o conectare la reteaua nationala de gaz metan s-a discutat doar, iar la idee s-a renuntat in cauza costurilor prea mari pentru un buget local prea mic, fiind necesara o aductiune cu o lungime de peste 30 de kilometri, pe un relief deluros. (Sursa)

Surse din administratia locala: "In fiecare an este aceeasi problema"

Surse institutionale, apropiate de problema de la Brad, au declarat pentru HotNews.ro ca mutarea de atunci de la carbune la pacura (un combustibil mai scump) si decizia de a pastra vechiul amplasament al termocentralei, impreuna cu reteaua supraterana de distributie, sunt principalele cauze pentru care in fiecare an au fost probleme cu caldura.

"Nimeni nu stie de ce atunci nu s-a luat decizia normala sa se mute centrala la Brad. S-ar fi eliminat o mare parte din pierderi. Ei au mai facut lucrari de consolidare, modernizare a infrastructurii, dar tot degeaba. Daca ai pierderi de 70%... Nu mai vorbim de combustibilul ales. In fiecare an sunt aceleasi probleme. Si in 2008, si in 2009, si in 2010...", au precizat surse apropiate situatiei.

"Problema cu termoficarea persista in Brad de atatia ani... Cumva trebuie constientizata si autoritatea publica de acolo. Sa zicem ca anul asta se dau banii, la anul viitor oare nu va fi aceeasi problema din nou?", au mai declarat sursele din administratia locala.

Primarul din Brad da vina pe cresterea pretului la pacura

Contactat de HotNews.ro, primarul din Brad, Florin Cazacu a dat vina pretului foarte mare de productie a unei

Primarul din Brad, Florin Cazacu

Primarul din Brad, Florin Cazacu

Foto: Agerpres

gigacalorii pe cresterea pretului la pacura, mai degraba decat pe pierderile de caldura.

"Pretul la pacura in ultimii 7 ani a crescut de cinci ori. A insemnat implicit cresterea pretului la gigacalorie. Pierderile sunt in jur de 45-46%. Dar in orice sistem de cogenerare sunt acceptate astfel de pierderi. La noi, la sistemul nostru pierderile sunt mai mari. Este o situatie mostenita si pe care am incercat an de an sa o depasim", a precizat edilul hunedorean.

Prefectura Hunedoara: Administratia locala a primit zeci de milioane de lei in 5 ani pentru caldura. Sistemul nu s-a eficientizat deloc

Prefectura Hunedoara a informat ca, in perioada 2006-2011, municipiul Brad a beneficiat de 23,88 milioane de lei, sume alocate de la bugetul de stat pentru sustinerea sistemului centralizat de alimentare cu energie termica. Potrivit un comunicat al prefecturei, pe langa aceasta suma, alte 24 de milioane de lei au fost primite pentru cheltuieli curente si de capital, compensarea cresterilor neprevizionate ale preturilor la combustibili si in cadrul Programului "Termoficare 2006-2015, caldura si confort".

Vezi aici comunicatul Prefecturii Hunedoara.

Contactat de HotNews.ro, prefectul judetului Hunedoara, Attila Dezsi, a declarat ca de la Guvern au venit sume mari de bani pentru problema caldurii la Brad, dar ca problemele de rentabilizare a sistemului nu au fost rezolvate.

"Nu s-a intamplat nimic in ceea ce priveste eficientizarea sistemului. S-au dat bani pe mai multe paliere, inclusiv pentru modernizarea retelelor de termoficare. Ei spun ca au folosit o parte din bani pentru modernizare, dar nu au putut remedia pierderile", a declarat prefectul din Hunedoara.

"Primaria putea sa faca foarte multe lucruri. Exista mai multe variante. Una dintre variante era ca primaria sa ia un imprumut. Nu acum, in iarna, ci in vara, stiind ca vor fi probleme ca in fiecare an", a mai spus Attila Dezsi, prefectul din Hunedoara.

Administratia Locala a hotarat ca populatia sa plateasca mai putin pe gigacalorie, desi nu avea bani sa acopere diferenta

Potrivit unei hotarari a Consiliului Local Brad, luata in septembrie, populatia ar urma sa achite pentru o gigacalorie 295 de lei, iar diferenta de 536 de lei ar trebui acoperita de la bugetul local, dar, potrivit primarului, administratia nu dispune de acesti bani.

"Nu trebuia sa stabileasca pretul de furnizare la un pret pe care nu poate sa il acopere. Daca ma costa 800 de lei sa produc gigacaloria, atunci nu stabilesti pretul de furnizare catre populatie la 300 de lei. Diferenta trebuie suportata de bugetul local. Nu stabilesti un pret populist daca stii ca nu poti sa acoperi diferenta", au declarat surse din administratia locala pentru HotNews.ro.

Primarul din Brad sustine ca va ramane in greva foamei pana cand va obtine de la guvern banii pentru caldura pe care ar fi trebuit sa-i asigure de la buget.

Primarul din Brad: Guvernul a dat bani la primarii de la putere / Prefectura: Primaria are o problema de buget. Trebuia sa existe o suma alocata pentru caldura

"Am facut investitii in partea de distributie, dar cea mai grava problema a fost ca s-a eliminat aceasta subventie la energia termica si pasarea problemei la bugetele locale. Am fost nevoit sa apelez la aceasta forma de protest extrema pentru ca Municipiul este intr-o situatie extrema datorita faptului ca sistemul de termoficare nu functioneaza. Motivul principal este neasigurarea combustibilului, neexistand sume de bani la bugetul de bani pentru a asigura compensarea foarte mare pentru producerea unei gigacalorii", a declarat primarul Cazacu.

In plus, pe langa lipsa fondurilor, Cazacu acuza Guvernul ca, in luna octombrie, din fondul de rezerva al Guvernului au fost alocate aproape 380 milioane de lei catre diverse primarii din tara pentru acoperirea subventiei la energia termica, insa printre acestea nu s-a regasit si cea din Brad. Edilul mai sustine ca fondurile minime pentru producerea energiei termice in municipiul Brad ar trebui sa fie de circa 3 milioane de lei, pentru aceasta iarna, suma fiind imposibil de acoperit de la bugetul local.

Attila Dezsi, prefect Hunedoara

Attila Dezsi, prefect Hunedoara

Foto: Prefectura Hunedoara

"Guvernul putea sa ii acorde inca o data acest ajutor, insa s-a luat in considerare si ce a luat pana acum. Guvernul poate sa dea un ajutor, dar primariei din Brad ii trebuie o suma si pentru echilibrarea propriului buget. Problema este ca nici primaria, din bugetul propriu nu poate acoperi cota sa. Trebuie sa existe in bugetul propriu o suma anume. Orasele care au primit au bani de la Fondul de Rezerva, au primit bani pentru ajutorul de incalzire, dar primariei din Brad ii trebuie si partea sa de suma, are nevoie de ambele componente", a explicat prefectul judetului.

"Este foarte greu din punct de vedere juridica sa-i dea si in bugetul propriu, sa-i echilibreze bugetul, si sa-i dea si ajutorul de stat. Celelalte orase au primit pentru ajutorul de incalzire, nu si pentru echilibrare de buget", a mai precizat prefectul.

Locuitorii din Brad stau fara caldura. Guvernul ofera pacura cu imprumut. Primarul vrea doar bani

Intre timp, locuitorii din Brad stau fara caldura. Potrivit ziarului Hunedoreanu, "Guvernul a transmis o adresa prin care arata ca primaria poate obtine pacura din fondul de rezerva al statului".

"Administratia locala a facut o cerere la Rezervele Statului pentru pacura. Cei de la Rezervele Statului a rasuns cerand administratiei locale sa indice unde sa trimita pacura. Domnul primar ne-a spus ca nu a indicat unde sa trimita statul pacura pentru ca asta e o forma de imprumut pe care trebuie sa-l dea inapoi. Dar aceasta ar fi o solutie pe moment. S-a mai facut. In fiecare an este aceasta problema. Solutia in momentul de fata este ca primaria sa ia combustibilul, pacura, de la Rezervele de Stat si sa dea caldura la populatie. Asta se poate in secunda doi", a mai explicat prefectul din Hunedoara.

De cealalta parte, primarul Cazacu nici nu vrea sa auda de imprumutul de pacura de la rezervele statului si asteapta ca Guvernul sa aloce o suma de bani pentru caldura din Brad.

"Un imprumut de la rezerva de stat a fost o solicitare pe care am facut-o acum cateva luni. Pentru a rezolva o problema punctuala, in acest moment, ar putea sa para o solutie. Dar acest imprumut este unul pe termen foarte scurt, pana la inceperea sezonului rece urmator. Trebuie sa-l onoreze apoi Consiliul Local. Un imprumut ar fi o capcana. Singura solutie pe care eu o vedeam era alocarea unei sume din Fondul de Rezerva si pentru Municipiul Brad", a declarat pentru HotNews.ro primarul Florin Cazacu.

Potrivit ziarului Glasul Hunedoarei, "In urma cu o luna consilierii PDL din Consiliul Judetean Hunedoara au propus un amendament prin care din fondul de rezerva al judetului sa fie alocati bani pentru caldura din Brad. Propunerea democrat-liberalilor a fost respinsa de colegii lui Cazacu de la USL."

Victor Ponta: Primarul din Brad nu a primit bani pentru ca nu a tradat la PDL sau UNPR. Este onest si integru

Copresedintele USL Victor Ponta, intr-o conferinta de presa desfasurata luni, i-a luat apararea primarului din Brad, afirmand ca acesta nu a primit bani pentru incalzirea orasului intrucat nu a "tradat" si nu a trecut la PDL sau UNPR, noteaza Agerpres.

"Pentru Brad e o solutie disperata, eu am vorbit cu domnul Cazacu. Am incercat prin toate fortele pe care noi le avem din opozitie. Acolo nu e o problema a primarului, acolo e o problema a localitatii Brad si, din pacate, pentru ca domnul Cazacu este un om onest si integru si nu a plecat la UNPR, nu a primit bani pentru ca orasul Brad sa poata sa se incalzeasca in cursul iernii. Este o problema a Romaniei, nu primesti bani ca sa faci cald in casa oamenilor decat daca tradezi, decat daca te vinzi, decat daca iti vinzi orasul la PDL sau la UNPR. Este o problema uriasa, e un gest disperat intr-o situatie disperata. I s-a spus foarte clar: 'Daca treci la UNPR primesti bani, daca nu sa inghetati toti in case la Brad'", a sustinut social-democratul.