In acest moment nu ar putea aparea un nou partid de stanga. Cuvantul "stanga" este nepopular azi in Romania, fiind asimilat cu comunismul. Paradoxal, oamenii au in Romania de astazi o mentalitate conservatoare pe care au mostenit-o din comunism, o mentalitate ce pune accentul pe ierarhie, pe rolul Bisericii, pe nationalism. Stanga moderna nu are ceva comun cu aceste valori. PSD-ul, partidul care spune ca este de stanga, nu isi asuma rolul de stanga, nu isi asuma temele incomode si mai putin populare ale unei discutii de stanga, au spus cei doi invitati la intalnirea online.

Victoria Stoiciu si Costi Rogozanu in studioul HotNews.roFoto: Hotnews

- "In loc de occupy Casa Poporului eu as vedea occupy Petrom, occupy Enel. Foarte multe zone privat-stat, zone de monopol ii fac pe multi oameni sa ajunga nefericiti"

- "Principalul obstacol cand ne-am apucat de CriticAtac a fost dificultatea de a gasi voci critice articulate din diferite domenii, oameni care sa-si priveasca critic propriul anturaj. Nu vad economisti sa fie critici cu economistii, nu vad istorici care sa fie critici cu istoricii."

__________

Tema discutiei: Cand americanii nu si-au mai crezut partidele au inceput sa se coaguleze in miscari civice extrem de active: Tea Party la dreapta si Occupy Wall Street la stanga spectrului politic. Fiecare incearca sa puna presiune pe o elita politica care s-a indepartat prea mult de cetateni. Poate fi acest model reprodus in Romania? Cum? Care sunt metodele prin care oameni nealiniati partinic ar putea forma organizatii romanesti capabile sa preseze niste partide intepenite in coruptie si autism? Victoria Stoiciu si Costi Rogozanu au raspuns la aceste intrebari, oferind perspectiva intelectualului de stanga, intr-o discutie moderata de Vlad Mixich.

In perioada 25-26 noiembrie, CriticAtac organizeaza un Forum Social la care vor participa o serie de intelectuali din stanga nepartinica din Romania. Printre temele discutate se numara: Statul social şi bunurile comune;Forme alternative de organizare socială, între teorie şi practică;Motive de indignare, mijloace de solidarizare.

Pentru cei ce doresc sa participe la Forumul Social CriticAtac aici sunt datele de contact si programul.