Asociatia Vier Pfoten a declarat miercuri, intr-un comunicat, ca "Parlamentul a votat ieri intoarcerea Romaniei in epoca de piatra, prin legiferarea uciderii in masa a cainilor fara stapan – cea mai ineficienta metoda aplicata vreodata in lume". Organizatia ce militeaza pentru drepturile animalelor afirma ca "studiile de specialitate au demonstrat pana acum ca eutanasierea nu este doar cea mai ineficienta, ci si cea mai costisitoare metoda de gestionare a cainilor fara stapan". Vier Pfoten anunta si "lansarea unei miscari fara precedent impotriva masurilor ineficiente, imorale si incoerente prevazute de aceasta lege". Camera Deputatilor a adoptat, marti, legea cainilor fara stapan, care prevede posibilitatea eutanasierii dupa ce autoritatile locale consulta populatia prin sondaje de opinie, referendumuri sau adunari de cartier.

Cainii comunitariFoto: Agerpres

Iata cateva dintre declaratiile facute de Vier Pfoten:

* Modificarile Ordonantei 155/2001, adoptate ieri cu o majoritate stransa in Camera Deputatilor, dispun solutii care se anuleaza reciproc, precum sterilizarea si eutanasierea, care vor duce la o abordare neunitara a problemei la nivel national si, implicit, la perpetuarea ei.

* Studiile de specialitate au demonstrat pana acum ca eutanasierea nu este doar cea mai ineficienta, ci si cea mai costisitoare metoda de gestionare a cainilor fara stapan. Dovada stau si zecile de milioane de euro cheltuite inutil ani de-a randul de autoritatile romane pentru uciderea cainilor. Rezultatul din prezent: acelasi numar de caini pe strazi si bani publici aruncati pe fereastra.

* Organizatiile pentru protectia animalelor din Romania si din strainatate anunta lansarea unei miscari fara precedent impotriva masurilor ineficiente, imorale si incoerente prevazute de aceasta lege.

* Promulgarea legii in forma actuala va crea un grav prejudiciu de imagine Romaniei, cu efecte imediate precum boicotarea produselor romanesti in strainatate, descurajarea turismului in tara noastra si publicitate negativa in presa internationala.

* Organizatiile internationale pentru protectia animalelor pregatesc deja marsuri de protest in fata ambasadelor Romaniei din mai multe tari, precum Germania, Austria si Elvetia.

* Aceasta lege va avea efecte distructive asupra societatii romanesti in toate aspectele sale, de la dezbinarea cetatenilor si incurajarea violentei si pana la inducerea ideii ca uciderea poate reprezenta o solutie pentru rezolvarea unei probleme.

Marti, Camera Deputatilor a adoptat legea cainilor fara stapan, care prevede posibilitatea eutanasierii dupa ce autoritatile locale consulta populatia prin sondaje de opinie, referendumuri sau adunari de cartier. Decizia a fost luata cu 168 de voturi pentru, 111 impotriva si 14 abtineri. Camera Deputatilor este for decizional in cazul acestui proiect de lege, care a fost adoptat de Senat in 2007.

Proiectul de lege prevede ca animalele bolnave si cele agresive sa fie eutanasiate, iar restul sa fie cazate in adaposturi. Eutanasierea acestora se va putea realiza dupa ce autoritatile locale consulta populatia prin sondaje de opinie, referendumuri sau adunari.