Ambasada UK: Marea Britanie mentine restrictiile de munca pentru romani si bulgari

de Red. Stiri     HotNews.ro
Miercuri, 23 noiembrie 2011, 12:54 Actualitate | Esenţial


Restrictiile de munca pentru cetatenii romani si bulgari se extind pana la sfarsitul anului 2013, a anuntat miercuri ministrul britanic al Imigratiei, Damian Green, citat de un comunicat al Ambasadei UK la Bucuresti. Cetatenii romani si bulgari care intentioneaza sa munceasca in Marea Britanie vor trebui, ca si pana acum, sa obtina in prealabil un permis de munca de la Agentia britanica pentru Frontiera (UK Border Agency).
 

Declaratia ministrului britanic pentru Imigratie, Damian Green:

 • Prin mentinerea restrictiilor dorim sa ne asiguram ca migratia aduce beneficii Regatului Unit si nu are un impact negativ asupra pietei britanice a muncii. Guvernul reformeaza radical sistemul de imigratie; a anuntat deja plafonul anual pentru vize de munca si noi reguli stricte pentru studenti, astfel incat migratia neta sa fie redusa de la sute de mii la zeci de mii.
 • Comitetul de Consiliere privind Migratia (Migration Advisory Committee - MAC) a explicat foarte clar de ce este necesara extinderea restrictiilor deja existente pentru romani si bulgari. De asemenea, Guvernul a specificat ca va impune controale in ceea ce priveste accesul la piata britanica a muncii pentru cetatenii tuturor eventualelor noi state membre ale Uniunii Europe.

Un raport recent al organismului independent Comitetul de Consiliere privind Migratia (Migration Advisory Committee - MAC) a analizat impactul pe care eliminarea restrictiilor l-ar avea asupra pietei britanice a muncii. Potrivit Ambasadei UK la Bucuresti, concluzia raportului a fost ca ridicarea restrictiilor actuale ar conduce la cresterea numarului de romani si bulgari care vin la munca in Marea Britanie. Acest lucru ar fi valabil in special in sectoarele unde se cauta forta de munca necalificata si unde exista un risc mai mare ca muncitorii rezidenti si salariile sa fie afectate.

Informatii de context:

 • Restrictiile de munca pentru romani si bulgari sunt in vigoare de la 1 ianuarie 2007. Acestea reglementeaza accesul la locuri de munca pentru care este nevoie de calificare sau care sunt in sectoare confruntate cu un deficit de forta de munca.
 • Muncitorii din Romania si Bulgaria au acces la locuri de munca in agricultura sezoniera, in cadrul programului Seasonal Agricultural Workers Scheme (SAWS). Cota anuala pentru acest program va continua sa fie de 21.250 locuri in 2012 si 2013, iar cota anuala pentru programul sectorial Sectors Based Scheme (SBS) va continua sa fie de 3.500 de locuri in 2012 si 2013.
 • Extinderea restrictiilor nu ii afecteaza pe cei care au deja drept de munca in Marea Britanie.
 • Conform legislatiei europene, actualele restrictii nu pot continua dupa sfarsitul anului 2013 si, in consecinta, vor fi ridicate in acel moment.
UPDATE: Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, "isi exprima regretul" fata de decizia guvernului britanic, se arata intr-un comunicat de presa remis redactiei. MAE sustine ca, potrivit recentului raport al Comisiei Europene, libera circulatie a lucratorilor nu creeaza turbulente pe pietele fortei de munca, ci, dimpotriva, contribuie la cresterea economica a statelor membre care si-au deschis piata muncii.

7119 vizualizari

 • +7 (7 voturi)    
  2 years to go and counting... (Miercuri, 23 noiembrie 2011, 13:10)

  Trojan.H [utilizator]

  Hai ca mai avem 2 ani si din 2014 venim peste voi...
  Si-o sa va luam tot! Locurile de munca, casele, femeile...
  • +3 (3 voturi)    
   sunt de acord (Miercuri, 23 noiembrie 2011, 17:29)

   FLORIO [utilizator] i-a raspuns lui Trojan.H

   Pana la chestia aia cu femeile. Sunt nasoale rausi au tot felul de fitze in cap.
 • +3 (5 voturi)    
  - (Miercuri, 23 noiembrie 2011, 13:18)

  runa [anonim]

  Multumesc cu aceasta ocazie Ministerului de Externe si tuturor ambasadorilor atat de profesionisti si activi in lupta pentru drepturile romanilor ca si cetateni europeni platitori de impozite grele. Ma intreb de fiecare data ce am face fara ajutorul lor nepretuit. Va rog sa imi sugereze cineva o cale sa nu mai platesc impozite care sa le plateasca lor salariile pentru a dormi si in scaunele lor de piele!Rusine diplomatiei romanesti.
 • +1 (1 vot)    
  De ce nu va informati corect???? Halal... (Miercuri, 23 noiembrie 2011, 14:02)

  octavian [anonim]

  Alta data informati-va corect domnilor ziartisti. Anexa VI din Tratatul de Aderare al Romaniei la UE spune la paragraful 7 ca:

  "Acele state membre în care, în temeiul alineatelor (3), (4) sau (5) (nota mea: acele state care au aderat la UE inainte de primul val cu Polonia, Cehia etc.), se aplica articolele 1-6 din Regulamentul (CEE) nr. 1612/68 cu privire la resortisantii romani si bulgari, pot recurge la procedurile stabilite în paragrafele urmatoare (nota mea: de restrictii ) pâna la sfârsitul perioadei de sapte ani de la data aderarii.
  în cazul în care într-un stat membru mentionat la primul paragraf se produc sau se prevede producerea unor perturbari pe piata fortei de munca care ar putea ameninta grav nivelul de trai sau nivelul de ocupare a fortei de munca într-o anumita regiune sau în cadrul unei profesii, respectivul stat membru informeaza Comisia si celelalte state membre cu privire la aceasta si furnizeaza acestora toate detaliile pertinente. Pe baza acestor informatii, statul membru poate solicita Comisiei sa declare suspendarea, totala sau partiala, a aplicarii articolelor 1-6 din Regulamentul (CEE) nr. 1612/68 (nota mea: de acces neingradit pe piata muncii in statul respectiv ), în vederea normalizarii situatiei în regiunea sau profesia respectiva. Comisia decide cu privire la domeniul de aplicare si durata suspendarii în termen de cel mult doua saptamâni de la primirea acestei solicitari si notifica decizia sa Consiliului, în termen de doua saptamâni de la adoptarea deciziei Comisiei; orice stat membru poate solicita Consiliului anularea sau modificarea deciziei, în termen de doua saptamâni; Consiliul hotaraste cu majoritate calificata în privinta acestei solicitari."
  De ce nu mentionati ca aceasta este DOAR INTENTIA UK DE A PRELUNGI RESTRICTIILE?! De aici incolo UK trebuie sa informeze Comisia Europeana si sa astepte votul acesteia.
  • +2 (2 voturi)    
   bravos englejilor (Miercuri, 23 noiembrie 2011, 15:09)

   american [anonim] i-a raspuns lui octavian

   bine ca milionul si ceva de polonezi nu i-au deranjat cand au navalit peste ei
  • 0 (0 voturi)    
   Informatia e corecta (Miercuri, 23 noiembrie 2011, 22:56)

   Florin [anonim] i-a raspuns lui octavian

   Anglia nu cere suspendarea totala sau partiala a acelor articole , ea doar mentine restrictiile pana in ian 2014, asa cum a fost stabilit .Nu are nevoie de nici un vot de la UE pt asta, iar atitudinea lor fata de "obligatiile " si " recomandarile" UE e cam de " lasa-ma sa te las"
   • 0 (0 voturi)    
    ai citit tratatul de aderare al Romaniei in UE? (Joi, 24 noiembrie 2011, 9:53)

    octavian [anonim] i-a raspuns lui Florin

    ...citeste-l si apoi mai gandeste-te daca intr-adevar asa e!
  • 0 (0 voturi)    
   Corect! total de acord cu tine (Sâmbătă, 26 noiembrie 2011, 10:09)

   ALEX [anonim] i-a raspuns lui octavian

   Sa citim raportul MAC si sa radem de statistica de balta a autorilor care compara un segment de piata cu numar mare de unemployed din UK( 16-24 years old)cu absolut toata forta unemployed din Spania( care are peste 20% unemployment rate, totala)..si sa credem ca au turbulente..UK are in total 7.9% unemployment rate..si iaca cum romanii ce reprezinta 0,3% din forta emigrata totala a UE vin si le dau piata peste cap...Raportul e o gluma proasta a englezilor..Raportul CE din 11 Noiembrie este cat se poate de corect la adresa Bulgariei si Romaniei...cine ii asculta??? Sa citim si articolul 20 din directiva 38 a UE unde vedem singurul motiv pe care mai puteau astia sa il invoce si anume "severe turbulences on the labour market" si cum asta le era salvarea...iaca asta au invocat..in doi ani se pot intampla multe..legile se pot schimba, poate ca nici UE nu va mai fi..sau poate ca UK va hotara sa iasa din UE..atunci sa traim si sa vedem...
 • -2 (4 voturi)    
  mda (Miercuri, 23 noiembrie 2011, 15:20)

  mda [anonim]

  O noua izbanda a puradelului Baconski.
 • -1 (1 vot)    
  f bine fac (Miercuri, 23 noiembrie 2011, 15:34)

  bula [anonim]

  romanii nu trebuie sa ajunga popor migrator si sa creada ca in alta parte le e mai bine. se fac selectii si guralivii vor avea intotdeauna ceva de comentat si sa zica..ni se cuvine sintem cetateni ai europei. lol...niciodata nu veti fi cetateni ai altei tari, daca nici macar la voi in tara nu sinteti. eu unul as inchide granitele, unde e ceausescu>?
  • +2 (2 voturi)    
   curat-murdar (Miercuri, 23 noiembrie 2011, 16:51)

   James Bond [utilizator] i-a raspuns lui bula

   In cuvintele pe care le asterni pe ecran simt rasadul unui dictator caruia abia i-au mijit mustacioarele... Ramane la dorinta oamenilor ce au de facut cu viata lor, nu la dorinta unui dictator care sa inchida granitele.
   Ceausescu este in mormant... si asa ar trebui sa fie si ideile pe care le propovaduiestI.

   Suntem cetateni ai Europei asa ca putem lucra in Europa. Cum ar fi ca dumneata sa iti gasesti de munca in cartierul in care locuiesti, si sa iti fie interzis dreptul de munca in alt cartier???
  • 0 (0 voturi)    
   migratori? (Miercuri, 23 noiembrie 2011, 17:34)

   american [anonim] i-a raspuns lui bula

   Pai nici tu nu traiesti in Ro, toti suntem migratori in Ro, tu , eu si ...Ovidiu..etc, cu exceptia politicienilor si a patronilor verosi...poate ca UK a inteles bine asta si de aia se tem!
 • +2 (2 voturi)    
  Astea-s scuze ieftine (Miercuri, 23 noiembrie 2011, 15:37)

  Andrei [anonim]

  Bine ca sunt in vigoare restrictii pentru romani si bulgari da' n-au nicio treaba cu pakistanezii, cu indienii cu cei de prin Bangladesh si-asa mai departe. Astia toti au drepturi depline aici, au voie sa-si aduca familiile aici si-asa mai departe, dar fix romanii si bulgarii o sa fie cei care vor afecta economia si piata locurilor de munca din UK. Hai sa fim seriosi... astea-s scuze ieftine. Bine ca se uita numai la chestiile negative, dar nu se uita la faptul ca multi dintre studentii romani din UK au rezultate mult mai bune decat cei englezi.
 • 0 (0 voturi)    
  printul Charles ar putea ajuta romanii (Miercuri, 23 noiembrie 2011, 20:09)

  letitia [anonim]

  ar trebui intrebat si printul Charles mai ales ca el si-a cumparat proprietati in Romania.El ce zice despre romani?
  • 0 (0 voturi)    
   Unde il doare de romani???? (Sâmbătă, 26 noiembrie 2011, 10:11)

   ALEX [anonim] i-a raspuns lui letitia

   nu mai zic...chiar crezi ca daca s-a intalnit cu Nutzi Udrea acum gata moare dupa noi????
 • 0 (0 voturi)    
  Stati asa fratilor! (Sâmbătă, 26 noiembrie 2011, 10:00)

  ALEX [anonim]

  In doi ani nu stim ce va mai fi cu UE,macar daca UK va mai fi in UE si mai mult daca intre timp nu vor mai da un porcoi de legi noi..asa ca ..indefinite leave to remain in Romanika..
 • 0 (0 voturi)    
  Deschide-ti ochii (Joi, 27 decembrie 2012, 15:37)

  silviu [anonim]

  Cei care sunt deja de o vreme in UK poate inteleg mai bine care este realitatea dura de aici si nu se mira deloc atunci cand aud decizia ministerului britanic de a mentine restrictiile pentru romani si bulgari.
  Sincer imi doresc pentru mine si pentru toti cetetenii romani sa se termine cu restrictiile din 2014 si sa ne putem si noi folosi de presupusul nostru drept de cetateni europeni.Cred insa ca ne imbatam cu apa rece daca ne uitam la regulile uniuni europene.Dupa cum se vede an de an au gasit englezii cate un pretext pentru a ne inchide usa in fata politicos.
  Nu stiu in ce masura ar putea romanii strica mai tare ceea ce este deja praf.
  In Londra englezii sunt deja in minoritate,iar in Manchester,Birmingham si alte cateva orase sunt la limita egalitatii.Si motivul pentru care numerele arata asta cu siguranta nu sunt romanii sau bulgarii.Sunt pakistanezi,indieni,iranieni,irakieni,chinezi si altii,in marea lor majoritate din Asia.Apoi sunt si cativa Europeni care nu au restrictii cum sunt polonezii.
  Se zvoneste deja de mai bine de un an ca UK se pregateste sa iasa din UE,iar daca nu vor iesi pana in 2014,atunci probabil vor impune vize pentru a ne impiedica.
  Romanii care lucreaza legal in UK sunt in general foarte apreciati pentru munca lor si formeaza o imagine buna despre romani,dar in zadar.Problema este ca autoritatile romane accepta scuzele lor ieftine si nici macar nu incearca sa se bata pentru drepturile noastre! daca intradevar avem si noi drepturi.
  De ce ne-a trebuit UE?Ca sa ne impuna ei reguli si noi sa plecam capul?Sa aduca preturile in Romania la nivel european?Si cu salariile cum ramane?Vrem sa muncim si sa fim platiti pe masura,in Romania,in UK si oriunde in lume!
  Asta intelegem noi prin drepturi!


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version