Programa scolara ar putea introduce obligativitatea studierii unui instrument muzical, a predarii de cursuri de istorie comparata a religiilor, cursuri de educatie alimentara, iar profesorii care organizeaza activitati extrascolare cu elevii sa fie recompensati. Propunerea a fost lansata de organizatia Tineretului National Liberal (TNL) Covasna, care va trimite acest pachet catre Biroul Central al TNL in cursul saptamanii viitoare. Amintim ca Ministerul Educatiei elaboreaza in prezent curriculumul pentru clasele de inceput de ciclu, care va fi implementat in anul scolar 2012-2013.

ScoalaFoto: Agerpres
  • Tu ce parere ai despre aceste propuneri?

Tinerii liberali din judetul Covasna au organizat marti seara, la Sfantu Gheorghe, o masa rotunda in cadrul careia au dezbatut sase idei pe care le vor propune pentru a fi cuprinse in Programul politic national al TNL. Presedintele organizatiei, Emil Pantelimon, a declarat pentru Agerpres ca ideea introducerii in programa scolara a studierii unui instrument muzical la nivel de incepator (cel putin 25% din ore) a avut drept considerent efectele benefice pe care le poate avea asupra dezvoltarii si consolidarii culturale a comunitatii, iar cea privind orele de istorie comparata a religiilor (care sa fie predate de profesori de istorie in cadrul orelor de religie - n.r.) s-a bazat pe necesitatea largirii sferei informatiilor referitoare la toate cultele.

O alta propunere a fost de a introduce in curricula scolara ore la care sa fie invitati fosti detinuti politici ai regimului comunist, pentru ca elevii sa afle informatii despre acele vremuri direct de la cei care au trait "experientele nefaste ale epocii".

Tinerii liberali au propus si realizarea in parteneriat public-privat a unui material didactic auxiliar dedicat dirigintilor, care sa prezinte pe larg un model de educatie alimentara prin intermediul caruia elevii sa invete care sunt riscurile la care se expun atunci cand consuma alimente "nesanatoase", care contin aditivi. TNL Covasna a ridicat si problema acordarii de burse pentru profesorii care organizeaza activitati extrascolare, cum ar fi spre exemplu excursii culturale, recreative sau sportive, precum si pentru elevii cu rezultate exceptionale la invatatura care se dedica si actiunilor de voluntariat.

"Programul de burse pentru profesori vrea sa incurajeze actiunile care ocupa timpul liber al tinerilor altfel decat in fata calculatorului, cu crezul ca diminuarea vizibila a excursiilor scolare nu este viabila pentru formarea culturala si sociala a tinerilor", a declarat Emil Pantelimon, potrivit Agerpres. Acesta a precizat ca bursele de excelenta pentru elevi au fost introduse cu succes la Sfantu Gheorghe la initiativa consilierului PNL Madalin Guruianu si considera ca proiectul merita sa fie extins la nivelul intregii tari.

Cele sase propuneri vor fi trimise Biroului Central al TNL in cursul saptamanii viitoare.

Primele modificari curriculare vor fi introduse in anul scolar 2012-2013

Intr-un interviu acordat HotNews.ro in luna septembrie, ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a declarat ca "primele modificari curriculare vor fi in anul scolar 2012-2013". "Ceea ce vedeti ca se intampla in acest an este exact pregatirea terenului pentru punerea in practica a unui nou curriculum la clasele de inceput de ciclu in anul 2012-2013. Este relativ usor sa dai un document pe care scrie frumos cadru de referinta, pe care scrie curriculum, sa printezi manuale noi. Insa este mult mai important ca in momentul in care vii cu astfel de documente sa ai tot sistemul pregatit sa le puna in aplicare. Altfel iarasi facem o reforma pe hartie", a explicat ministrul.

Potrivit lui Funeriu, "nu elaborarea documentelor este neaparat o problema. Ceea ce este extrem de important este timingul documentelor. Scoala trebuie sa ofere, pe langa continuturi, care sunt materializate in curriculum, si un set de valori. De exemplu perseverenta, onestitatea, consecventa. Sunt valori pe care copiii le invata la orice materie, indiferent daca invatam derivatele in a X-a sau in a XII-a, indiferent daca invatam integralele in a XI-a sau a XII-a, indiferent daca facem inainte biologia parameciului sau genetica moleculara, atitudinile, valorile, comportamentele se deprind la fiecare materie, evident intr-o anumita relatie cu continuturile".

In contextul in care Ministerul Educatiei elaboreaza in prezent curriculumurile scolare pentru clasele de inceput de ciclu, HotNews.ro lanseaza o dezbatere cu privire la continuturile pe care acestea le pot cuprinde.

  • Spune-ti parerea! Tu ce vrei sa invete copilul tau la scoala?