Legea Asistentei Sociale, adoptata de Camera Deputatilor

de L.P.     HotNews.ro
Marţi, 22 noiembrie 2011, 13:14 Actualitate | Esenţial


Camera Deputatilor a adoptat Legea Asistentei Sociale, cu 168 voturi pentru si 5 impotriva. Camera este for decizional iar legea va fi trimisa spre promulgare la Presedintie. Deputatii PSD si PNL au anuntat ca nu participa la vot.

Cum s-a votat

Inaintea votului final la respectivul act normativ, deputatul liberal Eugen Nicolaescu a cerut, in numele grupului PNL, votarea prin apel nominal, solicitare care a fost insa respinsa, potrivit Agerpres.

Nicolaescu le-a reprosat parlamentarilor puterii ca sunt 'animati de lucruri marunte'. "Noi nu vom vota, ci vom merge alaturi de dvs., la putere, sa vedem cum furati", a spus Nicolaescu.

Inainte ca deputatii opozitiei sa se deplaseze pentru a supraveghea votul parlamentarilor puterii, votul la proiectul legii asistentei sociale fusese deja dat, motiv pentru care liberalul a acuzat-o pe Roberta Anastase, presedintele Camerei Deputatilor, ca prezideaza sedinta in mod 'abuziv'.

In replica, Anastase a afirmat: "Vedeti, dragilor, legea a trecut".

Deputatul social-democrat Ioan Cindrea a criticat si el decizia parlamentarilor din arcul guvernamental, spunand: "Ne aflam in fata unei atitudini de neinteles a puterii, pentru ca vorbim de soarta oamenilor".

Dupa ce l-a intrebat pe Cindrea daca are interventii pe procedura, Roberta Anastase i-a intrerupt acestuia microfonul.

Ce prevede legea asistentei sociale

 • Proiectul de lege privind asistenta sociala prevede ca, pentru asigurarea unor servicii sociale adecvate si de calitate, autoritatile administratiei publice locale au obligatia de a asigura resursele umane, financiare si materiale, in conformitate cu reglementarile in vigoare, cu strategia proprie de dezvoltare a serviciilor sociale si cu planurile anuale de actiune in domeniu.
 • "In conditiile in care numarul solicitarilor este limitat sau in cazul in care nu dispun de resurse suficiente, autoritatile administratiei publice locale de la nivelul comunelor, oraselor, municipiilor si sectoarelor municipiului Bucuresti incheie parteneriate pentru infiintarea de servicii rezidentiale de interes intercomunitar pentru persoanele care au domiciliul /resedinta in unitatile administrativ teritoriale partenere. Autoritatile administratiei publice locale pot decide, prin hotarare de consiliu, schimbarea destinatiei serviciilor sociale existente numai in alte categorii de servicii sociale sau, in cazuri bine justificate, in servicii de educatie, de sanatate sau cultura", se arata in proiectul de act normativ.
 • Autoritatile locale din municipii, orase sau comune, precum si de la nivel judetean, constituie in bugetul propriu un fond de asistenta sociala pentru plata beneficiilor de asistenta sociala acordate din bugetul local si asigurarea cheltuielilor pentru acordarea altor masuri de asistenta sociala stabilite prin hotarari ale consiliilor locale sau judetene: "Sumele necesare pentru fond se asigura din bugetele locale, precum si din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat. Sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat se stabilesc anual prin legea bugetului de stat si reprezinta maximum 30 la suta din valoarea totala a Fondului constituit, in functie de fundamentarile trimise de autoritatile administratiei publice locale si de disponibilitatile bugetului de stat", se mai arata in proiectul de lege.
 • Potrivit documentului, de la bugetul de stat se aloca fonduri pentru finantarea programelor de interes national, elaborate de Ministerul Muncii, pentru finantarea programelor de subventionare a furnizorilor privati de servicii sociale, finantarea infiintarii unor institutii de asistenta sociala-pilot, a serviciilor sociale acordate prin structurile publice aflate in coordonarea autoritatilor administratiei publice centrale sau pentru finantarea serviciilor sociale acordate de autoritatile administratiei publice locale si a altor furnizori publici si privati de servicii sociale.
 • Tot de la bugetul de stat se aloca bani si pentru finantarea programelor de educatie permanenta a personalului de specialitate si a programelor de cercetare din domeniul serviciilor sociale, pentru cheltuieli de investitii si reparatii capitale pentru centrele de zi si rezidentiale, pentru co-finantarea serviciilor sociale, in baza, memorandumurilor, protocoalelor, conventiilor de parteneriat sau pentru alte cheltuieli stabilite prin legile bugetare anuale.
 • Alocarea sumelor defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru finantarea serviciilor sociale poate fi intre 80 si 100% pentru serviciile sociale adresate copilului care necesita protectie speciala, precum si pentru serviciile adresate unor categorii de beneficiari, prevazute expres de lege. De asemenea, acestea pot fi de pana la 80 la suta pentru serviciile sociale adresate persoanelor cu dizabilitati, persoanelor fara adapost, victimelor violentei in familie, in functie de tipul serviciilor, pana la 60 la suta pentru serviciile destinate copilului si familiei, in functie de tipul serviciilor, pana la 50 la suta pentru serviciile sociale adresate persoanelor varstnice si pana la 30 la suta pentru alte servicii sociale.
 • Din bugetele locale ale judetelor se aloca fonduri pentru: finantarea serviciilor sociale aflate in administrare proprie, contractate sau subventionate in conditiile legii, ori co-finantate in baza contractelor de parteneriat, finantarea sau co-finantarea infiintarii, organizarii si functionarii unor noi servicii sociale, co-finantarea serviciilor sociale care functioneaza in mediul rural si in localitati defavorizate, finantarea cheltuielilor de functionare a comisiilor de evaluare si a serviciilor de evaluare complexa, finantarea sau co-finantarea in parteneriat cu autoritatile administratiei publice locale, a cheltuielilor necesare formarii continue a personalului cu atributii in domeniul serviciilor sociale si care activeaza la nivelul judetului respectiv.
 • Tot din bugetele locale se vor asigura fonduri si pentru finantarea si co-finantarea, in parteneriat cu autoritatile administratiei publice locale, a actiunilor de sensibilizare a comunitatii privind nevoile si riscurile sociale de la nivelul judetului, co-finantarea proiectelor sustinute din fonduri structurale si alte fonduri internationale pentru proiecte din domeniul serviciilor sociale sau finantarea subventiilor destinate serviciilor sociale acordate de furnizorii privati.
 • "Consiliul judetean are obligatia sa asigure din bugetul propriu sumele in completarea celor alocate din bugetul de stat", se mai arata in proiectul de lege.

3324 vizualizari

 • +7 (7 voturi)    
  Da ce ati patit fartilor... (Marţi, 22 noiembrie 2011, 13:23)

  legolas1979 [utilizator]

  Nu-mi vine sa cred....in aceeasi zi si cainii..si asistatii inchipuiti...in sfarsit!!! nu-mi vine sa cred!!! nu se putea face treaba asta de acu cateva luni?...da dormiti..dormiti...
 • +14 (14 voturi)    
  Opozitia care nu exista... (Marţi, 22 noiembrie 2011, 13:39)

  Cataleya [utilizator]

  De fiecare data cand sunt constienti ca nu au sorti de izbanda in blocarea legilor, Opozitia romana chiuleste pur si simplu din Parlament/Senat.
  "Noi nu ne bagam, nu ne intereseaza, nu participam".
  Normal ar fi sa vi se traga din salariu fiecare zi in care chiuliti.
  Este de datoria Opozitiei sa fie prezenta si sa voteze (pro/contra/abtinere), pt ca de-aia isi incaseaza salariile.
  Dupa cum inteleg opozantii, ar fi normal ca atata vreme cat ei sunt in minoritate, nici macar sa nu se mai prezinte la locul de munca.
  La ce bun, din moment ce oricum majoritatea decide?
  pai hai sa desfiintam in fiecare legislatura posturile de senatori si deputati din opozitie.
  Scapam ieftin. Economie la buget!

  Din pacate
  Asa inteleg ei Opozitia.
  Sau, mai bine zis, asa n-o inteleg.
 • +10 (10 voturi)    
  The more the better (Marţi, 22 noiembrie 2011, 13:40)

  liberal adevarat [utilizator]

  Se pare ca PDL a deblocat activitatea la Camera Deputatilor. Doua legi importante au trecut azi. Bagati baieti, dati mai multe legi decat poate Victoras sa intoarca dupa aia.
 • +14 (14 voturi)    
  in sfarsit (Marţi, 22 noiembrie 2011, 13:44)

  dorel [anonim]

  in sfarsit s-a adoptat legea asistentei sociale, trebuia adoptata acuma 20 de ani, multi au trait pe spinarea statului, a contribuabilor
 • +13 (13 voturi)    
  Hummm (Marţi, 22 noiembrie 2011, 13:58)

  CMihai [utilizator]

  O intrebare. Nu a sosit timpul ca parlamentarii nostrii dragi sa fie platiti pe baza de prezenta in sedinta si prezenta in vot? Ceva de genul: nu se prezinta la sedinta: -10% prima neprezenta/luna, -20% a doua neprezenta, -50% a treia neprezenta, si neplata dupa patru neprezenta. Daca nu voteaza atnuci, -5%, -10%, -20%, -30%, -40% si neplata? Si desigur: trei luni de neplata = suspendare. Asa ca fapt divers ... Cum au tupeul sa nu mearga la sedinte, sa nu voteze, si sa mai si primeasca salariul din contributia platita de mine?
  • +6 (6 voturi)    
   pentru (Marţi, 22 noiembrie 2011, 15:06)

   coor [anonim] i-a raspuns lui CMihai

   oamenii de rand la 3 nemotivate li se poate desface contractul de munca ! dar , deh , astia au mai multe perechi de .....
 • +10 (10 voturi)    
  NU CA DORM (Marţi, 22 noiembrie 2011, 14:36)

  paolalaan [utilizator]

  stiti prea bine ca uslinosii au incercat pe toate caile sa nu apara pe ordinea de zi ..sau sa nu fie qvorum ..etc ,pe toate caile sa o amane ,si stiti de ce?fiindca tot ei au dat tuturor hotilor lenesi si nesmtiti drepturi banesti din banii nostri ,ai celor ce muncim!tot ei au favorizat smecherii de tipul ..merge omu la cersit sau furat in vest si primeste si de aici ceva ..ca nu strica si ne dau voturi !e opera lor ..cica apara pe saraci, minciuna ..apara pe hoti !cei saraci , bolnavi etc ,cei care au cu adevarat nevoie vor primi dar sa speram ca se vor diminua fraudele sustinute de uslinosi
 • 0 (0 voturi)    
  IN SFARSIT (Miercuri, 23 noiembrie 2011, 14:27)

  Sorin [anonim]

  In sfarsit face cineva curatenie in sistemul asta CORUPT de acordare a ajutoarelor sociale.
  Va convine sa stea unii care POT munci acasa si sa faca burtile mari pe banii vostri?
  Normal ca nu , asa ca gura mica , era si timpul pentru asemenea lege , nu ne putem permite sa fim un stat socialist in vremurile de azi.


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version