21 de organizatii nonguvernamentale vor desfasura un pichet de protest vineri, 25 noiembrie, in intervalul 16.00-18.00, in fata Parlamentului, Camera Deputatilor prin care vor cere imbunatatirea legii de prevenire si combatere a violentei in familie si aplicarea corespunzatoare a acesteia.

Stop violentei impotriva femeilorFoto: Centrul FILIA

Principalele revendicari sunt introducerea in lege a ordinului de protectie a victimei si a ordinului de restrictie pentru agresor, precum si bugetarea corespunzatoare a adaposturilor. Ordinul de protectie si ordinul de restrictie sunt prevazute in legislatia majoritatii tarilor Uniunii Europene. In Parlamentul Romaniei au fost depuse mai multe proiecte de lege care prevad includerea ordinului de protectie si a ordinului de restrictie in legislatia nationala, dar discutarea acestora in Parlament nu a adus un rezultat concret pana in prezent.

In perioada 2004 - 2008, au fost inregistrate peste 47.000 cazuri de violenta in familie la nivel national si au fost raportate 677 de decese. Din totalul victimelor, 71,34% sunt femei. Din totalul victimelor barbati, 72% sunt minori.

Conform comunicatului de presa emis de organizatorii pichetului, "Romania are o legislatie profund deficitara, care nu protejeaza victimele. Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea si combaterea violentei in familie s-a dovedit nefunctionala. Ordinul de protectie este un instrument juridic necesar pentru siguranta imediata a victimelor. Lipsa adaposturilor reprezinta un argument in plus pentru ca ordinul de protectie sa fie introdus."

Peste 200 de manifestanti sunt asteptati la Protestul care va incepe de la ora 16:00 si care se va desfasura in parcul Izvor in fata Camerei Deputatilor.