Presedintele Ordinului Medicilor din Franta, Michel Legmann, a declarat la intalnirea Asociatiei Medicilor Romani din Franta, ca desi conditiile de studiu in facultatile de medicina romanesti sunt foarte bune, este socat de faptul ca acestea nu au un sistem de selectie pentru studentii straini, relateaza Mediafax.

Michel Legmann le-a spus medicilor romani ca a fost intr-o vizita de lucru in Romania, pentru a vedea care sunt conditiile de studiu in facultatile de medicina, avand in vedere ca un numar insemnat de studenti francezi merg sa studieze acolo.

El a spus ca a fost in egala masura interesat de felul in care francezii ajung studenti in Romania si a fost "socat" sa afle ca nu exista o selectie a celor care vor sa intre la medicina.

Michel Legmann a mai spus ca Franta isi pune problema ca francezii care obtin diplome in Romania sa fie examinati la reintoarcerea lor si daca nu trec de doua ori un anumit test sa nu poata profesa, limitandu-se astfel reinsertia lor.

Presedintele Ordinului Medicilor din Franta a precizat ca deocamdata acest lucru nu ar fi posibil, deoarece nu ar fi permis de legislatia comunitara.

"Am fost in facultatile de la Iasi si din Cluj, am discutat cu ministrii Educatiei si Sanatatii. Conditiile de studiu oferite in facultatile din Romania sunt foarte bune. Ce a fost socant este ca nu exista selectie pentru a intra la o facultate de medicina. La noi, dupa primul an este un examen extrem de dificil (...). Am discutat cu responsabilii romani despre faptul ca nu exista nicio selectie, in afara bacalaureatului", a declarat Legmann.

El a mai spus ca a discutat cu ministrul Daniel Funeriu, care cunoaste la fel de bine sistemul de invatamant francez, ca si pe cel romanesc, acesta asigurandu-l ca va analiza calitatea recrutarii in facultatile de medicina.

Presedintele Ordinului Medicilor din Franta considera ca Romania ar trebui sa impuna niste limite privind numarul de studenti formati anual, acest lucru fiind valabil in Franta, dar si in Belgia.

Presedintele Asociatiei Medicilor Romani (AMR) din Franta, profesorul Serban Mihaileanu, a declarat agentiei MEDIAFAX ca este de acord cu afirmatiile lui Michel Legmann, aratand ca admiterea intr-o facultate de medicina fara o selectie serioasa implica niste riscuri.

"Este adevarat, facultatea fara selectie este un mare risc. Fac parte dintr-o generatie in care eram intre 9 si 10 pe un loc si la concursul de internat erau cam 20 de locuri pentru 350 de absolventi. Normal ca un sistem de invatamant fara selectie este intotdeauna supus unor riscuri deosebite. Nu doar formarea din timpul facultatii poate sa conteze, poate sa conteze si bagajul initial", considera Serban Mihaileanu

Si vicepresedintele AMR, Calin Ciofu, crede ca studentii francezi beneficiaza in Romania de o anumita "permisivitate" in facultati, care este putin acceptabila chiar si pentru medicii si studentii romani, care sunt supusi unor examene.

Michel Legmann a participat la intalnirea anuala a Asociatiei Medicilor Romani din Franta, organizata cu sprijinul Ambasadei Romaniei la Paris.