Negocierile dificile din Congresul american asupra reducerii deficitului Statelor Unite cu 1.200 miliarde de dolari in urmatorii zece ani ar putea ameninta proiectul scutului antiracheta din Europa, scrie Associated Press.

Pana in prezent, negociatorii nu dau semne ca vor ajunge la o intelegere pana la termenul limita de miercuri, si, in acest caz, o noua lege stipuleaza reduceri bugetare in guvernul federal, inclusiv o cota importanta la aparare.

Deocamdata, nu se stie exact ce cheltuieli militare urmeaza a fi reduse, dar ziaristii americani apreciaza ca este putin probabil sa fie scutit de taieri un program costisitor, care isi propune sa protejeze in principal Europa, asa cum este scutul antiracheta.

Statele Unite considera acest scut antiracheta, destinat sa contracareze o eventuala amenintare iraniana, drept o parte a contributiei lor la securitatea NATO. In conditiile in care americanii acuza adeseori o contributie disproportionata la NATO, scutul antiracheta poate fi o tinta facila pentru reducerile bugetare.

Secretarul Apararii, Leon Panetta, a avertizat deja ca scutul european antiracheta ar putea fi amenintat in cazul in care comitetul special pentru reducerea deficitului bugetar nu ajunge la un acord.

Este inca posibil un compromis pana miercuri, precizeaza AP. In caz contrar, Congresul ar putea gasi o solutie de anulare a taierilor bugetare inainte ca acestea sa devina efective, in 2013.

AP considera ca rolul militar jucat de SUA in Europa se va reduce in timp. Lungi decenii de expansiune militara par sa ajunga la final, iar administratia Obama a indicat deja o reorientare a politicii externe spre Asia, de unde considera ca vor veni marile oportunitati, dar si amenintari in deceniile urmatoare.

In afara scutului antiracheta, taierile automate de buget ar putea determina SUA sa retraga o serie de nave de razboi din Europa, dar cel mai probabil nu se va ajunge la o reducere a numarului de trupe.

Statele Unite si-au redus deja prezenta militara in Europa de la peste 200.000 in 1989 la putin peste 40.000 in prezent.