Pe 31 decembrie 2011, expira cea de-a doua perioada tranzitorie in care, conform Protocolului la Acordul de aderare a Romaniei si Bulgariei la UE, statele membre anterior anului 2007 pot restrictiona accesul pe piata muncii pentru cetatenii celor doua tari. Cu toate acestea, Olanda a anuntat ca va prelungi restricitiile pentru muncitorii romani si bulgari cu inca 2 ani. "Este regretabil ca unele state membre decid sa prelungeasca restrictiile pentru cetatenii nostri pe piata muncii, fara ca cifrele si situatia reala sa o justifice", declara ministrul Baconschi.

Decizia ignora apelurile recente ale comisarului european pentru afaceri sociale, Laszlo Andor, si ale Parlamentului European, prin raportul Ungureanu, in sensul eliminarii obstacolelor existente in calea deplinei mobilitati a lucratorilor in spatiul UE.

In ce conditii se poat prelungi restrictiile pentru piata muncii

Continuarea restrictiilor asumate de Romania si Bulgaria prin Protoculul la Acordul de Aderare la UE poate avea loc in conditiile in care exista semnale ale perturbarii pietii interne a muncii in statele gazda si doar pentru perioada 2012-2013.

Integral pe EurActiv.ro