Seful IGPR, chestorul Liviu Popa, anunta ca, dupa accidentele produse recent in Ungaria in care au fost implicati cetateni romani, politistii celor doua state vor actiona dupa un plan comun pentru siguranta traficului rutier, transmite Mediafax.

Seful Politiei Romane, chestorul Liviu Popa, a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa la Oradea, ca, in urma accidentelor produse pe autostrazile din Ungaria si soldate cu moartea unor cetateni romani, politistii din cele doua state vor actiona dupa un plan comun pentru prevenirea unor astfel de evenimente.

"S-a pus la punct un plan comun de actiune pentru prevenirea accidentelor rutiere, iar saptamana viitoare, miercuri, in localitatea Artand din Ungaria va avea loc o intalnire tehnica a politistilor care vor fi implicati in proiect. Acolo se vor prezenta masurile care se vor lua in urmatoarea perioada", a declarat seful Politiei Romane.

Chestorul Liviu Popa a aratat ca unele din masuri vor viza intensificarea verificarilor comune ale Politiei Rutiere si autoritatilor din domeniu.

"Este necesara identificarea cauzelor care au dus la acele tragedii si stabilirea unui pachet complex de masuri, in care vor fi implicate toate autoritatile rutiere, una din aceste masuri fiind intensificarea verificarilor comune ale Politiei Rutiere si ale celorlalte autoritati din domeniu", a spus Liviu Popa.

In ultimele sase luni, 22 de cetateni romani au murit in trei accidente grave produse pe autostrazile din Ungaria. Cel mai recent s-a petrecut in 11 noiembrie, cand cinci romani si-au pierdut viata si 27 au fost raniti dupa ce un microbuz romanesc a intrat intr-un TIR slovac, pe autostrada M70, la granita Ungariei cu Slovenia.

La Oradea se desfasoara, vineri si sambata, o intalnire bilaterala, a politistilor romani si ungari, fiind organizata de Politia Judeteana Bihor si avand ca scop dezbaterea unor aspecte legate de cooperarea politieneasca, inclusiv in domeniul asigurarii securitatii frontierei dintre cele doua tari.

Potrivit purtatorului de cuvant al Politiei Bihor, inspectorul principal Alina Dinu, la intrunire participa seful Departamentului Schengen, Afaceri Europene si Relatii Internationale din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, chestorul sef Marian Tutilescu, seful Politiei Romane, chestorul Liviu Popa, seful Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, chestorul Ioan Buda, adjunctul sefului Politiei ungare, generalul Halmosi Zsolt, dar si sefii inspectoratelor de Politie din judetele Bihor, Arad, Timis si Satu Mare, respectiv omologii ungari din judetele Hajdu-Bihar, Bekes, Csangrad, Szabolcs-Szatmar-Bereg.

"In cadrul intrevederii bilaterale, reprezentantii celor doua ministere de Interne, roman si ungar, vor evalua stadiul cooperarii si activitatile derulate si vor dezbate noi modalitati de lucru pentru cresterea gradului de siguranta a cetatenilor din cele doua tari si consolidarea parteneriatului strategic", a declarat purtatorul de cuvant al Politiei Bihor.

Pe agenda discutiilor sunt teme precum intensificarea schimbului de date si informatii pentru combaterea crimei organizate in Europa de Sud-Est, evolutia fenomenului infractionalitatii economice transfrontaliere si dezvoltarea operatiunilor comune pentru combaterea acestor amenintari.

Totodata, vor fi analizate modalitatile de gasire a unor solutii pentru conectarea bazelor de date le autoritatilor de aplicare a legii in Romania si Ungaria, dar si pentru intarirea cooperarii in domeniul prevenirii si combaterii crimei transfrontaliere.