Guvernul va degreva institutiile publice de obligatia achitarii impozitelor si taxelor locale pentru spatiile ocupate si va scuti si Regia Patrimoniului Protocolului de Stat de plata acestor taxe, releva ordonanta de urgenta privind vanzarea locuintelor RA-APPS, document obtinut de Mediafax.

Obligatia achitarii acestor taxe locale de catre institutiile publice care ocupa spatii din proprietatea privata a statului administrate de catre Regia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) a fost introdusa de Guvern in vara acestui an. Decizia a fost luata dupa ce oficialii RA-APPS au transmis Executivului ca regia are probleme financiare determinate de criza economica si este obligata sa isi restranga cheltuielile.

Pana la acea data, aceste cheltuieli erau suportate din veniturile proprii ale regiei, totalul facturii lunare pentru locuintele inchiriate institutiilor publice si demnitarilor fiind de cinci milioane lei.

Aceste sume urmau sa fie primite de catre institutiile publice de la bugetul de stat si transferate regiei, spre a fi achitate catre bugetele locale.

"Transferul acestor sume din bugetul de stat catre bugetul local nu are fundament economic, drept pentru care se propune reintroducerea scutirii RA-APPS de la plata impozitelor si taxelor locale pentru spatiile atribuite. Precizam ca aceasta scutire a mai fost prevazuta in Codul Fiscal in 2006", se arata in ordonanta.

Acelasi document releva ca, desi ministerele erau obligate sa achite aceste impozite de mai mult de un an, exista institutii publice care nu pot plati aceste taxe aferente imobilelor, motivand ca nu au suficiente credite aprobate cu aceasta destinatie de la bugetul de stat, iar Ministerul Finantelor, solicitat sa lamureasca situatia, "isi declina orice competenta" in aceasta problema.

In consecinta, ordonanta de vanzare a locuintelor RA-APPS va modifica si Codul Fiscal, stabilind ca nu se datoreaza impozit pentru cladirile aflate in domeniul privat al statului si in administrarea regiei. RA-APPS va fi scutita si de la plata impozitului pe terenurile aferente acestor cladiri.

Hotararea de guvern aprobata anul trecut stabileste ca spatiile administrare de RA-APPS, aflate in proprietatea privata a statului, sunt atribuite catre ministere, autoritati si institutii publice centrale si locale, precum si catre unitatile din subordinea ministerelor, iar costurile inchirierii includ obligatoriu si contravaloarea impozitelor si taxelor locale.

Un document guvernamental prezentat de Mediafax la sfarsitul anului trecut indica insa ca un numar de 36 ministere, agentii guvernamentale si alte institutii publice, inclusiv Ministerul Finantelor, refuza sa achite pentru spatiile din proprietatea privata a statului pe care le ocupa impozitele si taxele locale aferente, cuprinse intre 554 si 60.000 lei lunar, invocand lipsa banilor.

Potrivit acestui document, din totalul celor 76 de acte aditionale la contracte pregatite de catre regie pentru ca institutiile publice sa preia obligatia de plata lunara a impozitelor si taxelor locale aferente spatiilor ocupate in Bucuresti, doar 40 de acte erau semnate pana la acea data, deoarece restul institutiilor au refuzat sa isi asume aceste cheltuieli invocand in principal lipsa banilor.

Pe lista institutiilor care nu au semnat, nu au raspuns sau au transmis obiectii la solicitarea RA-APPS de achitare a cheltuielilor, anexata documentului, figureaza atat ministere, cat si agentii guvernamentale sau alte institutii publice, printre care Ministerul Finantelor (cu un cost total al inchirierii de 1.907 lei lunar, pentru spatii din strada Mendeleev 34 si Piata Walter Maracineanu 1-3), Ministerul Afacerilor Externe (un total de 5.991 lei lunar, strada Mihai Eminescu 102-104 si strada Polona 8), Ministerul Muncii (1.191 lei lunar, Piata Walter Maracineanu 1-3), Ministerul Agriculturii (1.105 lei lunar, bulevardul Carol 12), Ministerul Economiei (60.141 lei lunar, strada Ion Campineanu 16), Ministerul Culturii (554 lei lunar, Ion Campineanu 3A), Agentia Nationala de Administrare Fiscala (un total de 2.190 lei lunar, strada Polona 1-5), Departamentul pentru Lupta Antifrauda (1.682 lei lunar, bulevardul Regina Elisabeta 3), Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (15.479 lei lunar, strada General Florescu 1), Inspectoratul Teritorial de Munca Bucuresti (3.677 lei lunar, Ion Campineanu 3A), Directia Generala de Politie (641 lei lunar, Piata Walter Maracineanu 1-3), Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (1.926 lei lunar, Calea Victoriei 118).

Pe lista mai figureaza Institutul Revolutiei Romane Decembrie 1989 (4.580 lei lunar, Piata Rosetti 33), Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (un total de 10.976 lei lunar, Piata Rosetti 4), Institutul European (2.242 lei lunar, bulevardul Regina Elisabeta 7-9), Agentia Nationala de Resurse Minerale (6.150 lei lunar, strada Mendeleev 34), Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului (8.096 lei lunar, strada Alecu Russo 13-19), Autoritatea Electorala Permanenta (623 lei lunar, strada Ion Campineanu 20), Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative-SNSPA (un total de 718 lei lunar, bulevardul Nicolae Balcescu 17-19 si Piata Walter Maracineanu 1-3), Oficiul Informatiilor Secrete de Stat (27.212 lei lunar, strada Mures 4), Consiliul Concurentei (28.101 lei lunar, Piata Presei Libere), Consiliul pentru Combaterea Discriminarii (1.876 lei lunar, Piata Walter Maracineanu 1-3).

Ministerul Finantelor a sustinut atunci ca actele aditionale primite de la RA-APPS privind preluarea obligatiei de achitare a taxelor locale aferente spatiilor ocupate sunt "in curs de semnare", urmand ca ministerul sa isi achite impozitele.