Programul european de ajutor al defavorizatilor (PEAD) este menit sa continue pana in 2014. In acel moment, Franta si Germania s-au angajat sa convinga Comisia Europeana sa opreasca finantarea programului din sursa comunitara. Parlamentul European, bucuros ca programul nu s-a oprit in 2012, cere totusi o continuare a sa si dupa 2014, scrie RFI.ro.

Creat in 1987 de fostul presedinte al Comisiei Europene Jacques Delors, PEAD a fost alimentat in toti acesti ani de surplusul provenit din Politica Agricola Comuna. Acest surplus alimenteaza anual cantinele si supele populare din UE care-i hranesc pe cei 18 milioane de saraci europeni.

Proasta sa gestionare din ultimii ani a dus la o decizie a Curtii Europene de Justitie din aprilie care cere ca PEAD sa fie finantat de o alta politica comunitara decat cea agricola. Astfel, el poate fi finantat de politica de coeziune sau de Fondul Social European. Dar Germania, Cehia, Suedia si alte state au vazut aici o buna oportunitate pentru a-l opri definitiv.

Presiunile facute de Comisia Europeana si de Franta in ultimele saptamani au dus totusi la o modificare a pozitiei Germaniei. Aceasta a fost de acord cu continuarea programului de 500 de milioane pe an dar a smuls Frantei un compromis conform caruia impreuna ele vor milita pentru oprirea programului ulterior, in 2014. Iata un esec pentru UE, din punctul de vedere al socialistilor europeni.

Ei deplang acest acord franco-german care va face ca programul sa nu fie prelungit. Ei adauga ca rigoarea acum pe timp de criza nu ar trebui sa se aplice celor slabi, adica saracilor.

Citeste mai multe pe RFI.ro.