Viata la tara pe inaltul platou de la Marisel ascunde lucruri mai putin cunoscute de trecatorul obisnuit. In spatele vacilor care trec agale si al tractoarelor care trag lemne dupa ele, in comuna clujeana se regaseste tehnologie nu doar de ultima generatie, ci chiar de generatia urmatoare. Trei doctoranzi clujeni au reusit sa atraga atentia Agentiei Spatiale Europene. Astfel, localitatea va adaposti sediul bazei care va comunica cu primul satelit romanesc. Aici se vor descarca toate imaginile captate de nanosatelit, relateaza CityNews.ro.

Locatia a fost aleasa fiindca are perturbatii electromagnetice reduse.

Primul satelit romanesc - 'Goliat' - va fi lansat la inceputul anului viitor. Acesta are forma unu cub cu dimensiunea laturii de doar 10 centimetri si greutatea de 1 kilogram. Nanosatelitul este dotat cu o camera de 3 MegaPixeli care va surprinde imagini de la distante de aproximativ 600 de kilometri de Pamant. Satelitul va fi lansat cu o racheta experimentala de care vor fi montati alti 8-9 astfel de nanosateliti. Racheta are traiectoria proprie, dar la momentul potrivit, satelitii se vor desprinde pentru a-si urma traiectoria stabilita. Nanosatelitii au scopuri educative si de informare. Cu toate acestea se banuieste ca exista foarte multi astfel de sateliti militari folositi chiar pentru spionaj. Sunt foarte potriviti pentru astfel de misiuni fiindca sunt greu de detectat.

Paul Dolea, unul dintre cercetatorii care se ocupa cu descarcarea imaginilor din satelit a explicat de ce satelitul are o camera de fotografiat mai slaba chiar decat unele telefoane mobile.

Citeste mai multe pe CityNews.ro.