Ministerul Transportului a dat publicitatii noi imagini filmate din avion cu autostrada Arad - Timisoara asa cum arata ea cu aproape o luna inainte de termenul dat de autoritati pentru finalizare. In inregistrarea video realizata pe 16 noiembrie se vede care este stadiul actual al lucrarilor la acest tronson de autostrada care, toretic, dupa spusele autoritatilor, ar trebui sa fie finalizata si data spre folosire la sfarsitul acestui an, in jurul datei de 15 decembrie.

Autostrada Arad-Timisoara, 16 noiembrieFoto: Hotnews

Inregistrarea video incepe de la capatul autostrazii dinspre Timisoara (de unde se va continua cu autostrada Timisoara-Lugoj) si se continua spre Arad si peste centura Aradului.

Termenul de finalizare pentru tronsonul de autostrada in cauza pe care autoritatile l-au tot prezentat in repetate randuri este 15 decembrie, adica peste 28 de zile. Ramane de vazut daca autostrada va fi gata in intregime pana atunci sau inaugurarea ei va fi amanata pentru anul 2012.

O alta posibilitate pentru autoritati ar putea fi inaugurarea partiala a tronsonului. O miscare cu care autoritatile ne-a obisnuit dupa ce in vara acestui an tronsonul de autostrada A2 Murfatlar-Constanta a fost data in folosinta pe jumatate, doar pe un sens, inaugurarea totala petrecandu-se abia la finele lunii septembrie.

Costul estimat al autostrazii este de 483 milioane lei. Lucrarile au inceput in ianuarie 2009 si termenul de finalizare a fost fixat pentru finalul anului 2011.

Tronsonul Arad-Timisoara (32,2 km), care face parte din Coridorul IV Pan-european, este planificat sa fie deschis traficului in 2011, insa finalizarea tuturor lucrarilor va avea loc abia in vara lui 2012. De asemenea, din centura Aradului care este construita in regim de autostrada, vor fi finalizati 10 km din 12,25 km. De curand, premierul Emil Boc s-a declarat profund nemultumit de modul in care decurg lucrarile la autostrada Arad-Timisoara si a amenintat cu penalitati. Constructorii tronsonului Arad-Timisoara sunt FCC Construccion si Astaldi.​

Datele tehnice ale autostrazii Arad-Timisoara:

Lungime (km): 32.25 km

Finanţare: Banca Europeană de Investiţii, Guvernul României, Fond de coeziune

Valoarea estimată a proiectului: 482.920.350,22 Lei (faraTVA) echivalentul a 135.43 M Euro (Rata de schimb: 3.5656 lei / Euro)

Proiectant: JV EGIS ROUTE SCETAUROUTE / EGIS BCEOM International

Consultant: JV EGIS ROUTE SCETAUROUTE / EGIS BCEOM International

Constructor: JV FCC Construccion / ASTALDI SpA

Lucrări de artă: 11 poduri si pasaje ale autostrazii, 14 pasaje peste autostrada, 1 nod rutier, 1 spatiu de serviciii, 1 centru de intretinere si coordonare

Termen începere: 26 ianuarie 2009

Termen estimat: finalizare 2011

Perioadă garanţie: 24 luni de la termenul de finalizare a lucrarilor

Stadiul actual: Poduri si pasaje in curs de executie infrastructura si suprastructura - 30 de poduri finalizate si 3 podete in executie, 13 situri arheologice descarcate de sarcini si 1 sit arheologic in curs de descarcare de sarcini

(sursa Compania Nationala de Autostrazi)