Cele trei oua apartinand speciei de dinozauri pitici, furate din Romania si gasite in Italia, au fost prezentate in premiera, miercuri, la sediul Parchetului General, de catre echipa de procurori si politisti ce s-a ocupat de recuperarea acestor vestigii, relateaza Agerpres.

Comisarul-sef Margareta Arsenescu de la Directia Investigatii Criminale din IGPR si Nicolae Pastiu, prim-procuror la Parchetul de pe langa Tribunalul Hunedoara, au prezentat detaliile recuperarii obiectelor.

Astfel, din primele cercetari, a rezultat ca ouale au fost furate in anii 2004-2005 din situl paleontologic Tustea situat in Tara Hategului din judetul Hunedoara, dintr-un loc identificat ca "maternitatea" dinozaurilor pitici.

Ouale au fost cumparate de un cetatean italian care a venit in Romania, dupa care acesta le-a dus in Italia si pastrat in locuinta sa din Venetia.

Ancheta autoritatilor romane a demarat dupa ce profesorii de arheologie romani au descoperit pe internet un anunt si o fotografie privind vanzarea a doua oua de dinozaur.

In urma cooperarii cu autoritatile judiciare italiene, carabinierii au efectuat o perchezitie la locuinta cetateanului italian, unde au fost descoperite cele trei oua, alaturi de alte 11.400 de artefacte, majoritatea provenind dintr-un sit arheologic din muntii Dolomiti.

Autoritatile italiene au fost de acord sa retrocedeze gratis Romaniei cele trei oua de dinozaur.

In acest caz, au fost identificate trei persoane implicate in furtul celor trei oua, insa procurorii nu au dorit sa le dezvaluie identitatea.

Vestigiile vor fi duse la Hunedoara, unde se va organiza, vineri, o conferinta de presa, dupa care, cel mai probabil, vor fi expuse la Muzeul Antipa din Bucuresti.

Cele trei oua au o vechime de 67 milioane de ani si apartin speciei de dinozauri pitici, unice in lume, datand din era mezozoica, perioada cretacica. Ele au fost estimate la o valoare de 500.000 de euro.