Leonard Mihail Valcescu, ofiterul de frontiera pe care Inspectoratul General al Politiei de Frontiera (IGPF) il arata responsabil pentru "introducerea ilegala in tara a cantitatii de 422.572 pachete tigari" din cauza ca ar fi trimis autovehiculele speciale, dotate cu aparatura de termoviziune, sa verifice frontiera in alte directii decat cele planificate, a ocupat, intre 2007 si 2009, functia de consul la Ambasada Romaniei la Chisinau, a precizat Ministerul Afacerilor Externe (MAE) pentru HotNews.ro. Valcescu a mai fost membru al Biroului sectiei de votare Chisinau in 2007, la Referendumul pentru votul uninominal.

Tigari de contrabanda capturate Foto: IGPF
  • "Culmea, de cate ori am planificat altfel decat ceilalti si au fost cazuri prinse, nimeni nu m-a intrebat de ce am planificat asa", a declarat ofiterul de frontiera dupa ce a aflat ca este anchetat.

Ancheta Inspectoratului General al Politiei de Frontiera (IGPF) il arata responsabil pe seful de tura la Punctul de frontiera Oancea (Galati) pentru "introducerea ilegala in tara a cantitatii de 422.572 pachete tigari de diferite marci". Potrivit anchetei IGPF, seful de tura a decis sa trimita autovehiculele speciale, dotate cu aparatura de termoviziune sa verifice frontiera in alte directii decat cele stabilite in prealabil de superiorii sai si astfel, prin locurile lasate nesupravegheate, contrabandistii au reusit sa introduca ilegal in tara numarul impresionant de pachete de tigari.

Surse institutionale, apropiate anchetei, au precizat pentru HotNews.ro ca ofiterul de frontiera anchetat pentru trimiterea autovehiculelor dotate cu sistem de termoviziune pe alte directii decat cele planificate este Valcescu Leonard Mihail, din Braila.

  • HARTA: Punctul de frontiera Oancea si locurile unde au fost capturate tigarile de contrabanda (un tractor cu remorca si doua autoutilitare abandonate)
  • Da click pe elementele de pe harta pentru a vedea informatiile

Vezi harta mare

Harta de baza © OpenStreetMap contributors, CC-BY-SA este oferita prin intermediul serviciului de cloud ArcGIS.com, serviciu oferit de ESRI.

MAE: Valcescu Leonard, ofiterul de frontiera anchetat, a fost consul intre 2007 si 2009 la Ambasada Romaniei la Chisinau

La solicitarea HotNews.ro, Ministerul Afacerilor Externe a precizat ca "Valcescu Nicolae Mihail-Leonard a lucrat in cadrul Ministerului Afacerilor Externe in perioada 6 august 2007 - 23 februarie 2009, avand functia de consul la Ambasada Romaniei la Chisinau."

In plus, MAE a mai precizat ca "Valcescu Leonard Mihail a fost membru al Biroului sectiei de votare Chisinau in 2007, la Referendumul pentru votul uninominal".

Pe site-ul MAE apare ca Valcescu nu si-a depus declaratia de avere pe anul 2007.

In 2008, potrivit declaratiei de avere depusa la IGPF, Valcescu a incasat de la MAE 31.100 dolari, iar in 2009 a incasat 4.700 dolari. In 2010, de la IJPF Galati, Valcescu a incasat 41.233 lei drepturi salariale.

Potrivit declaratiilor sale de avere, Valcescu are domiciliul in Braila, are un autovehicul Skoda Superb, cumparat in 2008, si nu detine nicio proprietate. Valcescu a castigat la Loto, in 2009, suma de 13.700 lei.

Seful de tura la frontiera ar fi trimis masinile cu aparatura de termoviziune sa execute supravegherea la frontiera verde pe alte directii decat cele planificate

Autovehicule dotate cu sisteme de termoviziune

Autovehicule dotate cu sisteme de termoviziune

Foto: IGPF

Potrivit unui raspuns dat ziarului Viata Libera, Inspectoratul Judetean al Politiei de Frontiera (IJPF) Galati a anuntat ca introducerea in tara, in noaptea de 5 spre 6 noiembrie, a celor peste 420.000 de pachete de tigari de contrabanda confiscate de politistii din Beresti si Galati a fost posibila si din cauza ca seful de tura aflat la datorie, ofiter al Politiei de Frontiera, a nesocotit instructiunile superiorilor si a actionat fara aprobarea acestora.

Mai precis, potrivit IJPF, in noaptea de 5 spre 6 noiembrie, un ofiter din cadrul Politiei de Frontiera care era sef de tura a decis sa trimita autovehiculele speciale, dotate cu aparatura de termoviziune sa verifice frontiera in alte directii decat cele stabilite in prealabil de superiorii sai si astfel, prin locurile lasate nesupravegheate, contrabandistii au reusit sa introduca ilegal in tara numarul impresionant de pachete de tigari.

Marfa de contrabanda a fost descoperita si interceptata insa de catre politistii din Beresti si Targu Bujor.

IGPF "a dispus cercetarea prealabila in regim de urgenta si constituirea consiliului de disciplina fata de seful de tura din cadrul S.P.F. Oancea - I.J.P.F. Galati, planificat in serviciu in noaptea respectiva, in scopul stabilirii existentei/inexistentei vinovatiei in comiterea abaterii disciplinare de "neglijenta manifestata in indeplinirea indatoririlor de serviciu sau a dispozitiilor primite de la sefii ierarhici" precum si neindeplinirea atributiilor prevazute in fisa postului".

"In situatia in care se va stabili implicarea ofiterului in fapte neconforme cu statutul de politist, vor fi dispuse masuri drastice, mergand pana la eliberarea din functia publica detinuta (destituirea din Politie).

Pana la finalizarea cercetarii prealabile, cand fata de cel in cauza vor fi luate masurile legale ce se impun, in functie de gravitatea faptelor savarsite, ofiterul in cauza a fost delegat sa isi desfasoare activitatea intr-un compartiment neoperativ", mai precizeaza IGPF Galati.

Ofiterul de frontiera anchetat: Tot ce a insemnat contrabanda prinsa, in ultimii doi ani de zile, la Oancea, a fost numai pe tura mea

Leonard Valcescu, intrebat telefonic de reporterii Viata Libera ce s-a intamplat in noaptea de 5 spre 6 noiembrie si despre faptul ca acum este obiectul unei anchete, a declarat ca este foarte afectat de ce se intampla.

"Nu stiu daca sunt in masura sa va spun acum aceste lucruri. In primul rand, nu stiu daca e o scuza, dar am fost detasat de la Politia de Frontiera. Am fost plecat timp de doi ani la Ministerul Afacerilor Externe. Nu am fost niciodata sanctionat. Din contra, nu stiu daca aveti informatii, dar tot ce a insemnat contrabanda la Politia de Frontiera prinsa, in ultimii doi ani de zile, la Oancea, a fost numai pe tura mea. Vorbim despre contrabanda prinsa, sa fim foarte bine intelesi! Va dati seama ca sunt destul de afectat, in sensul ca am vorbit chiar si cu un doctor", a precizat Valcescu.

Potrivit reprezentantilor IJPF Galati contactati de HotNews.ro in cursul zilei de marti, ofiterul de frontiera anchetat a fost internat pe 9 noiembrie la Spitalul Militar de Urgenta Galati - sectia Chirurgie si este, in prezent, in concediu medical. Intre timp, ofiterul in cauza a fost delegat sa isi desfasoare activitatea intr-un "compartiment neoperativ".

"Cert e ca luni trebuie sa vin la serviciu. Bineinteles, mi se pare normala (trecerea pe un post neoperativ - n.r.). Eu sunt de acord, nu e nici un fel de problema. Ma voi prezenta atat in fata factorilor de disciplina, cat si a organelor de ancheta, pentru a stabili cu exactitate adevarul pentru ca, intr-un final, eu sunt politist de frontiera si imi asum toata raspunderea pentru ce s-a intamplat. Pentru ca, intr-un final, tot planul de actiune este intocmit de seful de tura si raspunde de tot ce se intampla pe tura de serviciu. Nu sunt mutat pe alt post, pe durata cercetarilor, atat din punct de vedere disciplinar cat si din punct de vedere penal. Asta este realitatea: luni ma voi prezenta la serviciu", a declarat Valcescu.

Seful de tura anchetat de IGPF a explicat cate ceva din modul de lucrul al politistilor de frontiera si din felul in care isi organizeaza dispozitivul.

"Pai e camera de luat vederi, in zona in care am planificat-o. Daca s-a intamplat ceva si n-am putut sa-i prindem, acelea (imaginile, n.r.) vor constitui probe. (...) Sunt zone probabile, ceva de genul acesta. Nicidecum date ca in noaptea respectiva acolo s-ar intampla ceva. (...) Nu a fost neaparat un loc ales de mine. In momentul in care intocmesti un plan de actiune: sunt niste principii acolo: de initiativa, de suprinderea infractorului, sunt multe lucruri care se pot discuta", a explicat Valcescu.

Leonard Valcescu: Culmea, de cate ori am planificat altfel decat ceilalti si au fost cazuri prinse, nimeni nu m-a intrebat de ce am planificat asa

"Nu m-ar avantaja foarte mult sa vi le spun pentru ca aceste lucruri pana la urma vor iesi la iveala. Nu cred ca e cazul sa discutam acum despre seara respectiva. S-au inchis zonele principale de risc. Pur si simplu ceva s-a intamplat si nu stiu exact ce. Sunt foarte curios sa vad cum s-a putut intampla asa ceva. Culmea, de cate ori am planificat altfel decat ceilalti si au fost cazuri prinse, va repet, numai pe tura mea, cazuri prinse, nimeni nu m-a intrebat de ce am planificat asa. Asa e la Politia de Frontiera si in Ministerul de Interne. Asta e realitatea", a mai adaugat ofiterul de frontiera pentru viata-libera.ro.

Contactat telefonic si de catre HotNews.ro, Leonard Valcescu nu a dorit sa dea mai multe detalii, spunand doar ca de luni se va prezenta la serviciu si va discuta cu superiorii sai privind ancheta.

"Eu luni voi fi la serviciu si voi raspunde in fata factorilor de disciplina. Voi sta de vorba cu sefii mei. Daca se constata ca am savarsit o abatere disciplinara, voi fi sanctionat disciplinar. Daca se constata ca e de ancheta penala, voi raspunde si penal", a spus Valcescu.

Intrebat daca a fost detasat in Ministerul Afacerilor Externe (MAE) in functia de consul, Valcescu a confirmat, insa in momentul cand a fost intrebat unde anume a fost detasat pe post de consul, legatura telefonica s-a intrerupt. Ulterior, Leonard Valcescu nu a mai putut fi contactat telefonic.

Cea mai mare captura de tigari de contrabanda din 2011: Peste 422.000 de pachete

Politisti din Beresti si Targu Bujor au interceptat, pe 6 si 7 noiembrie, peste 420.000 de pachete de tigarete de contrabanda, in raza de responsabilitate a politiei de frontiera Oancea.

Tigarile de contrabanda au fost transportate cu tractorul

Tigarile de contrabanda au fost transportate cu tractorul

Foto: Viata Libera

O remorca incarcata cu aproximativ 267.480 de pachete de tigari din Republica Moldova a fost interceptata de politia din Beresti, Galati. Transportul a trecut de politia de frontiera, banuindu-se ca marfa a fost adusa peste frontiera verde, intre Vadeni si Rogojeni, sau prin punctul de vama Oancea, informa la acea data viata-libera.ro. Publicatia ridica si doua intrebari fara raspuns: pe unde au trecut contrabandistii granita si de ce transportul nu a fost interceptat de Politia de Frontiera?

Potrivit purtatorului de cuvant al Inspectoratului de Politie al Judetului Galati, comisar Cristina Tatulici, captura de 267.480 de pachete de tigari facuta de Politia Beresti face parte dintr-o captura de 420.000 de pachete de tigarete, susceptibile a proveni din contrabanda, descoperite si ridicate in vederea confiscarii de politistii galateni, informa Agerpres.

Potrivit IPJ Galati, lucratorii din cadrul politiilor orasenesti Beresti si Tg. Bujor, Politia Municipiului Tecuci, Serviciul de Investigare a Fraudelor, cu sprijinul Serviciului de Interventie Rapida si al Inspectoratului Judetean de Jandarmi Galati, au depistat la intrarea in orasul Beresti, un barbat de 31 de ani din Cavadinesti, judetul Galati, care conducea un tractor cu remorca in care transporta 267.480 de pachete de tigarete, care aveau timbre si marcaje emise de Imprimeria Republicii Moldova.

In urma primelor verificari s-a stabilit ca barbatul, impreuna cu o alta persoana, in noaptea de 6 spre 7 noiembrie, a introdus tigaretele din Republica Moldova in Romania, peste raul Prut, in zona localitatii Cavadinesti, judetul Galati, urmand ca acestea sa fie transportate in localitatea Corod, judetul Galati.

In cadrul aceleiasi activitati infractionale si in urma schimbului de date si informatii cu ofiterii DGA - Serviciul Judetean Anticoruptie Galati, in padurea din localitatea Adam, judetul Galati, politistii au gasit abandonata o autoutilitara in care erau 95.000 de pachete de tigari, timbrate in Republica Moldova. La 6 kilometri distanta, pe raza comunei Radesti a fost gasita abandonata o alta autoutilitara in care au fost gasite 60.092 de pachete de tigari, timbrate tot in Republica Moldova.

La punctul de frontiera Oancea nu s-au facut pana acum nici o decindere a mascatilor, desi, de la inceputul anului, la mai multe puncte de frontiera din estul tarii s-au facut descinderi si controale care s-au lasat cu vamesi arestati si pusi sub invinuire pentru fapte de coruptie.