Premierul Emil Boc nu ii cunoaste pe oamenii de afaceri care s-au intalnit cu primarul municipiului Cluj-Napoca, potrivit motivarii Curtii de Apel, astfel ca nu poate fi facut responsabil pentru discutiile dintre acestia, a declarat, miercuri, purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean, transmite Mediafax. Ea a precizat ca a fost mandatata de seful Guvernului sa sustina aceasta declaratie.

"Premierul respinge orice alaturare a numelui sau cu acepti doi oameni de afaceri care apar in interceptari, cu care nu a avut si nu are niciun fel de legatura. Premierul nu poate fi facut responsabil pentru ceea ce spun acesti oameni la telefon. Am considerat ca se impune sa fac aceste precizari pentru ca, desi numele primului-ministru nu apare in motivare, exista o tentatie din partea celor implicati in dezbateri sa cada prada speculatiilor si scenariilor conspirationiste, iar acest lucru s-a dovedit in dezbaterile publice din ultimele zile referitoare la cazul Apostu. Raspund in fata legii cei care au gresit si nu este normal ca numele unui om care nu are nicio legatura cu un presupus caz de coruptie sa fie asociat cu acest tip de dezbatere", a spus Muntean.

Oficialul guvernamental mai arata ca orice persoana are dreptul la propria imagine si implicit si primul-ministru, un om asupra caruia "nu a planat niciodata vreo suspiciune de coruptie de-a lungul carierei sale politice".

In privinta fondurilor alocate de Guvern din Fondul de rezerva aflat la dispozitia premierului, purtatorul de cuvant sustine ca banii sunt distribuiti pe baza propunerilor formulate de Ministerul Administratiei si Internelor, in urma centralizarii solicitarilor depuse de prefecti si presedinti de consilii judetene si in baza cererilor din partea administratiei locale.

Primarul din Cluj-Napoca, Sorin Apostu, arestat pentru luare de mita, stabilea "intalnirile conspirative" cu oamenii de afaceri Simion Muresan, Mustafa Bekar si Calin Stoia in parking-ul Primariei, "locatie aflata in afara oricarui control al autoritatilor", se arata in motivarea Curtii de Apel Cluj

Potrivit motivarii, Apostu mergea in vacante exotice impreuna cu oameni de afaceri care au in derulare contracte cu primaria, deplasari pe care incearca sa le ascunda, plecand separat de membrii familiei sale, cu avioane diferite, fara bagaje, pentru a nu atrage atentia, cum este vacanta in Dubai din perioada 20-25 octombrie 2011, petrecuta cu familia lui Simion Muresan, patronul Electrogrup SA, societate care deruleaza cu Primaria un contract incheiat in anul 2010 in valoare de 1.000.000 de euro.

Totodata, primarul din Cluj-Napoca tine legatura cu unii oameni de afaceri, invinuiti si ei in acest dosar, numai pe anumite cartele telefonice, toti avand interese legate de Primaria municipiului Cluj-Napoca si incearca, prin sotia sa, sa ascunda urmele "faptelor ilicite", mai spun procurorii in propunerea de arestarea preventiva a lui Sorin Apostu, continuta in motivarea Curtii de Apel Cluj care a decis arestarea primarului clujean.

Procurorii DNA Cluj mai arata in propunerea de arestare a omului de afaceri Calin Stoia ca acesta pregatea savarsirea de noi infractiuni de coruptie, inclusiv urma sa intervina la persoane din anturajul Guvernului, pentru alocarea de bani in favoarea unei societati de constructii de drumuri.

Potrivit motivarii Curtii de Apel Cluj, conform propunerii procurorilor de arestare preventiva a primarului Sorin Apostu, din probatoriul dosarului rezulta ca inculpatul Calin Stoia pregatea savarsirea unei noi infractiuni de coruptie, prin promisiunea ca va interveni la persoane cu functii de decizie pentru rezolvarea alocarii unor sume de bani pentru contracte la constructii de drumuri, in scopul obtinerii unor foloase necuvenite.

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, retinut pentru luare mita de mita in forma continuata, si directorul general al Brantner Romania, Calin Stoia, au fost arestati preventiv pentru 29 de zile, in noaptea de 10 spre 11 noiembrie, in baza unor mandate emise pe numele lor de Curtea de Apel Cluj.