Tribunalul Bucuresti a revenit miercuri si a constatat ca doua dintre acuzatiile aduse omului de afaceri Dinu Patriciu in dosarul Rompetrol, respectiv manipularea pietei de capital si divulgarea de informatii privilegiate, nu s-au prescris, deoarece dosarul a fost blocat aproape un an de zile la Curtea Constitutionala, iar aceasta perioada nu se mai ia in calcul, relateaza Agerpres.

La termenul anterior al procesului din 21 octombrie, instanta luase act de prescrierea celor doua infractiuni, insa la termenul de miercuri, procurorul de sedinta a atras atentia ca, in prezent, nu se mai ia in calcul la prescrierea faptelor perioadele cand dosarele se afla la Curtea Constitutionala.

Procesul Rompetrol este unul dintre cele mai lungi din Romania. El se afla la Tribunalul Bucuresti (instanta de fond) de peste cinci ani, fiind introdus pe rolul acestei instante din 29 septembrie 2006.

In cei cinci ani de cand se judeca la Tribunalul Bucuresti, avocatii inculpatilor au uzat de toate mijloacele pentru amanarea judecarii lui: lipsa prin rotatie a avocatilor, atacarea procedurii, ridicarea unor exceptii, inclusiv apelul la Curtea Constitutionala, unde cauza a stat aproape un an de zile.

Impreuna cu Dinu Patriciu, in acest dosar sunt judecati Alexandru Bucsa, Petrica Grama, Iulian Florin Aldea, Elena Cerasela Rus, Claudiu Simulescu, Sorin Rosca Stanescu, Sorin Pantis, Victor Eros, Paul Miclaus, Elena Albu si Gabriela Anghelache.

O parte a dosarului se refera la modul in care Rompetrol a preluat o creanta de 85 de milioane de dolari, procurorii DIICOT sustinand ca aceasta trebuia incasata de statul roman.