Producatorii de alimente vor fi verificati, inscrisi intr-un registru alimentar si monitorizati - proiect HG

de V.M.     HotNews.ro
Miercuri, 16 noiembrie 2011, 13:41 Actualitate | Esenţial


Producatorii de alimente vor fi obligati sa se inscrie intr-un registru electronic postat pe site-ul Ministerului Agriculturii, pentru a putea fi monitorizati, dupa ce le vor fi verificate calitatea, compozitia produselor si procesul tehnologic, potrivit unui proiect de hotarare de Guvern, informeaza Mediafax.

Astfel, producatorii isi vor putea desfasura activitatile doar daca sunt inregistrati in Registrul Industriilor Alimentare (RIA) si detin un certificat de inscriere. Acestia se vor inscrie in registru cu datele de identificare si de contact, activitatea economica si denumirea produselor.

"Registrul va fi infiintat pentru a monitoriza activitatea producatorilor alimentari, pentru a putea avea acces la statistici si pentru a cunoaste ce alimente se produc si in ce cantitati. Romania se va incadra astfel in normele de siguranta alimentara ale UE", au declarat pentru Mediafax reprezentantii Ministerului Agriculturii, care au precizat ca in Romania nu a mai existat un astfel de registru.

Inscrierea in registru este gratuita.

Masura vizeaza toti producatorii de alimente, indiferent de forma de organizare, tipul de proprietate, de capital, respectiv societati comerciale, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale sau persoane fizice autorizate sa desfasoare activitati economice.

Pentru a se putea inscrie in RIA si a obtine certificatului necesar functionarii, producatorii vor depune la directiile judetene pentru agricultura sau a municipiului Bucuresti o cerere tip, insotita de un caiet de sarcini. Acesta va cuprinde, printre altele, statutul societatii, obiectul activitatii economice si specificatia tehnica sau standardul de firma al produsului, elaborat si aprobat de operatorul economic, dar si etapele fluxului tehnologic al produsului.

RIA va fi gestionat de Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), ai caror reprezentanti din cadrul directiilor judetene vor verifica daca datele si informatiile inscrise in cerere si in caietul de sarcini corespund prevederilor. Reprezentantii MADR sunt obligati sa pastreze confidentialitatea datelor inscrise in documentele primite.

Se vor inscrie in registru operatori din domeniul productiei de lapte si produse lactate, carne si produse din carne, paine si produse de morarit si panificatie, al prelucrarii si conservarii fructelor si legumelor, uleiurilor si grasimilor vegetale alimentare, zaharului si produselor zaharoase, bauturilor, amidonului, glucozei si drojdiilor de panificatie, al aromelor si sosurilor utilizate in industria alimentara etc.

La inscrierea in RIA, producatorii de alimente vor fi verificati daca la fabricarea acestora respecta etapele procesului tehnologic de fabricatie si compozitia produsului declarate in caietul de sarcini. Se va verifica, de asemenea, si respectarea conditiilor de calitate impuse de lege.

Producerea si comercializarea de alimente fara inscrierea in RIA se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 1.000 lei si 2.000 lei, nerespectarea etapelor procesului tehnologic de fabricatie declarat in caietul de sarcini este amendata cu 2.000-4.000 de lei, iar constatarea unei ale compozitii a produsului decat cea declarata in caietul de sarcini se pedepseste cu o amenda cuprinsa intre 4.000 de lei si 8.000 de lei.

Producatorii care nu vor permite accesul in unitate si sectia de productie al organelor de inspectie si control, sau nu vor pune la dispozitia acestora informatiile si documentele solicitate, vor fi amendati cu o suma cuprinsa intre 4.000 de lei si 8.000 de lei.

Certificatul de inscriere in RIA se solicita in 60 de zile de la data intrarii in vigoare a actului normativ de catre producatorii aflati in activitate si in 30 de zile de la punerea in functiune a fiecarei unitati sau punct de lucru nou infiintat.

Certificatul se acorda pentru fiecare grupa de produse alimentare, iar in cazul unei documentatii incomplete sau neconforme, operatorul economic este informat in 15 zile lucratoare de la depunerea acesteia. Documentatia suplimentara va trebui transmisa de producator in 15 zile lucratoare de la data primirii solicitarii.

Certificatul de inscriere in RIA este valabil pentru o perioada de 5 ani de la data emiterii, iar cu 60 de zile calendaristice inainte de expirarea acestei perioade, producatorul va trebui sa solicite prelungirea valabilitatii. In situatia in care solicitantul nu indeplineste conditiile pentru eliberarea certificatului, autoritatea emitenta comunica in scris in termen de 30 de zile calendaristice motivul neacordarii acestuia.

In cazul incetarii activitatii, operatorul economic este obligat sa solicite radierea si sa restituie certificatul.

Inscriere in RIA va permite, potrivit notei de fundamentare a proiectului de act normativ, tratament nediscriminatoriu pentru producatorii de alimente, monitorizarea acestora, verificarea eligibilitatii lor, monitorizarea capacitatilor de productie si a productiilor realizate pentru fiecare domeniu de activitate din industria alimentara, necesara elaborarii de strategii si politici in acest domeniu si realizarea de studii privind productiile de alimente si respectiv consumul anual pe cap de locuitor, comparativ cu cel din Uniunea Europeana.

Se va asigura astfel respectarea legislatiei privind compozitia produselor alimentare de catre toti producatorii alimentari si, in concluzie, va creste nivelul de calitate a alimentelor si de securitate alimentara.


Citeste mai multe despre   
817 vizualizari

 • -1 (1 vot)    
  moartea taranului roman (Miercuri, 16 noiembrie 2011, 13:44)

  fefe [anonim]

  Traiasca si infloreasca Uniunea Europeana!
  • 0 (0 voturi)    
   Care taran roman? (Miercuri, 16 noiembrie 2011, 14:04)

   lulu [anonim] i-a raspuns lui fefe

   Ala care face branza din faina+aracet?
   Ala care pune ingrasaminte de-a valma si ca un bou
   mananca chiar el produsele obtinute astfel.
   Nu mai exista asemenea specie. Toti sun sarlatanii romani, nu tarani.
   • 0 (0 voturi)    
    Noroc cu tine (Miercuri, 16 noiembrie 2011, 15:02)

    Leeview [anonim] i-a raspuns lui lulu

    ... ca altfel eram numai o tara de prosti. Sa ne inchinam cu totii lui "lulu" singurul roman care nu e sarlatan.
   • 0 (0 voturi)    
    ... (Miercuri, 16 noiembrie 2011, 19:51)

    ... [anonim] i-a raspuns lui lulu

    kg de aracet e de 5 ori pana la 20 de ori mai scump decat o branza scumpa. Cu toate astea taranii prefera sa falimenteze vanzand aracet la pret de branza doar ca sa otraveasca cetateni vigilenti precum lulu...
 • +1 (1 vot)    
  Alta birocratie! (Miercuri, 16 noiembrie 2011, 14:06)

  Andor74 [anonim]

  Adica depui iar dosare si acte peste acte.... Nu de alta, dar bietii inspectori sa aiba mura-n-gura tot ce le trebuie cand merg in control.
  Pacat de initiativa buna (partea cu monitorizarea producatorilor industriali) ca sfarseste tot in birocratie....
 • 0 (0 voturi)    
  Spaga (Miercuri, 16 noiembrie 2011, 14:12)

  Torp [anonim]

  Aia de la directiile de agricultura sau cum s-or mai chema (chiar, ce fac toate organizatiile astea numite directia de...?) aveau nevoie de un motiv in plus sa ia spaga?
 • 0 (0 voturi)    
  Pe surse (Miercuri, 16 noiembrie 2011, 14:57)

  Cartofius [anonim]

  Producatorii de alimente oricum trebuie sa se inregistreze la DSV/ANSVSA si au un certificat de inregistrare frumos cartonat.

  Ba mai mult, sunt monitorizati de inspectorii ANSVSA gratis si contracost (adica platesti ca esti controlat - stiu, suna ciudat, dar la noi se poate).

  Dar de ce nu. Si asa ne plictisim cu totii.
 • 0 (0 voturi)    
  initiativa okay (Miercuri, 16 noiembrie 2011, 15:11)

  V100 [anonim]

  Totusi, care este cea mai simpla si mai convenabila (dpdv financiar) varianta de eludare a normelor de mai sus? Bingo! Comercializarea de alimente fara inscrierea in RIA, la super oferta de 1000 RON / contraventie!

  Ce impediment prezinta nerespectarea normelor de mai sus, pentru un producator cu cifra de afaceri de noua pozitii sau mai mare (a se citi mari producatori de alimente si produse asimilate alimentelor)? Nici unul.

  Deci daca un mare producator de alimente depune o documentatie vaga si confuza, refuzand sa dezvaluie intregul proces de fabricatie si compozitia detaliata a componentelor, obtine cu certitudine certificatul, dupa care isi poate permite sa achite cate o amenda pe zi, continuindu-si activitatea fara probleme, blindat fiind cu un contract de consultanta juridica.

  Concluzie:
  Unde sunt contraventiile raportate la cifra de afaceri si posibilitatea de retragere a certificatului, cu interdictia de exercitare a activitatii? Mai ales pentru marii producatori!
  Micii producatori vor fi total expusi, cei mari cu siguranta nu, iar date cu caracter comercial delicat vor fi la dispozitia unor rechini.
 • 0 (0 voturi)    
  Aberant (Miercuri, 16 noiembrie 2011, 15:25)

  cipnpopa [utilizator]

  Problema este ca de aceste lurcuri se ocupa deja directiile descentralizate ale ANSVSA. Singura explicatie plauzibila pentru initiativa Guvernului este dorinta Directiilor Agricole de a recupera vechile atributii legate de licentierea operatorilor economici din domeniul industriei alimentare. Aceste atributii au fost pierdute in urma cu cativa ani, tocmai pentru ca in Uniunea Europeana nu existau procedee similare. Acele dosare care se faceau erau sursa de coruptie la nivel local, practic una din caile de finantare a activitatii partidelor politice din judete. Faptul ca Guvernul reinventeaza proceduri la care a renuntat in urma cu cativa ani, suna mai degraba a disperare. Mai ramane ca operatorilor din industria alimentara sa li se puna in carca si Directia de Sanatate Publica, cu controale specifice pe zona de siguranta a alimentului si triumviratul institutional in care un inginer din productie este controlat de trai inspectori ai statului este gata. Cum isi permite statul sa plateasca trei institutii care fac acelasi lucru pentru mine este un mister. Si mai vorbim de austeritate si eficientizarea cheltuielilor bugetare…
 • 0 (0 voturi)    
  birocratie (Miercuri, 16 noiembrie 2011, 20:24)

  un om [anonim]

  Asta inseamna birocratie excesiva si pentru asta se angajeaza oameni, care mai tarziu se vor plange ca ei fac o munca importanta, dar prost platita si vor zice ca sunt platiti prost pentru ca cei din mediul privat fac evaziune.
  Este aberant sa ceri zeci si sute de documente, al caror cost pentru firme este de multe ori excesiv si care oricum va ajunge in pretul de vanzare al produsului. Pe langa asta, pe gigel care se duce la piata si da un pret mai mare pe produs din cauza birocratiei, il vei si impozita mai mult, pentru ca nu e asa, birocratia, cu toti oamenii angajati pentru a o mentine costa bani, iar banii aia sunt luati din impozite si imprumuturi externe, ce se vor plati tot din impozite, inflatie si alte cai ale statului de a ne fura.
  Oare cat va mai tine statul de genul asta, care face pe haiducul pe invers: ia de la aia mici si saraci si da la cei mari si bogati?


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version