Guvernul a sistat, prin ordonanta de urgenta, acordarea de subventii pentru construirea de locuinte prin credit ipotecar, argumentand ca veniturile bugetului sunt insuficiente, in contextul crizei, pentru sustinerea in continuare a acestui program, informeaza Mediafax. Guvernul a dat asigurari ca cei care au depus deja cereri, iar acestea au fost inregistrate la administratia locala inainte de intrarea in vigoare a ordonantei de urgenta, vor beneficia de program.

Subventia pentru construirea unei locuinte prin credit ipotecar reprezinta 30% din costurile de constructie, dar nu mai mult decat valoarea echivalenta in lei a 15.000 de euro si nu mai mult decat valoarea creditului ipotecar contractat. Programul este derulat prin autoritatile administratiei publice locale, subventia fiind acordata de Ministerului Dezvoltarii.

Guvernul sustine ca eliminarea subventiei in regim de urgenta este datorata necesitatii diminuarii sumelor acordate pentru constructia de locuinte si degrevararii bugetului de stat de plata subventiei, in contextul crizei economice.

Potrivit documentului in prezent, subventiile solicitate la plata de catre consiliile locale pentru locuintele finalizate, nu au putut fi decontate de la bugetul de stat, pana in rpezent.

"Amanarea adoptarii ordonantei de urgenta ar avea consecinte negative asupra bugetului Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, neexistand la bugetul de stat suficiente surse de finantare a programului national privind sprijinirea construirii de locuinte proprietate personala, in contextul economic actual. In situatia in care programul ar continua sa se deruleze, statul va trebui sa-si onoreze obligatiile, conform prevederilor legale, prin neindeplinirea acestora riscand actiuni in instanta din partea beneficiarilor care nu isi vor primi subventiile", se arata in actul normativ.