Procurorul General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Laura Codruta Kovesi, a sesizat miercuri Consiliul Superior al Magistraturii in legatura cu aparitia in mass-media a unor afirmatii denigratoare, facute de Sorin Ovidiu Vantu in fata instantei, se arata intr-un comunicat al Parchetului de pe langa ICCJ.

Codruta Kovesi a sesizat CSM "in vederea efectuarii de verificari cu privire la situatia constatata in legatura cu aparitia in mass-media a unor afirmatii denigratoare, care aduc grave incalcari ale dreptului la imagine a magistratilor, cu consecinta afectarii independentei intregului sistem judiciar".

Procurorul general al Romaniei subliniaza ca "la data de 14.11.2011, mass-media, agentiile de presa, presa on-line si inclusiv posturile de televiziune au prezentat sub titlul «sustinerile lui Vintu Sorin Ovidiu...» declaratiile inculpatului din fata instantei care, la aceeasi data, a judecat recursul impotriva arestarii preventive, in dosarul avand ca obiect savarsirea infractiunilor de delapidare (in dauna PETROM SERVICE S.A.) si spalare a banilor."

Potrivit documentului, "continutul afirmatiilor facute in contextul mentionat si limbajul folosit «...daca nu voi fi eliberat in aceasta seara, voi lua justitia in propriile maini... procurori rau intentionati sau idioti...»exced cadrului constitutional si procesual privind exercitarea dreptului la aparare, dar si celui privind libertatea de expresie si limitele acesteia".

"Prin agresiunile verbale si amenintarile la adresa justitiei se creeaza un potential de degradare a imaginii magistratilor, ca reprezentanti ai institutiilor statului", isi motiveaza procurorul general sesizarea.

Amintim ca luni, 14 noiembrie, Curtea de Apel Bucuresti a judecat recursul formulat de avocatii lui Sorin Ovidiu Vintu, Liviu Luca si ai celorlalti 14 invinuiti din dosarul Petrom Service pentru care Tribunalul Bucuresti a decis, marti 7 noiembrie, arestarea preventiva pentru 29 de zile. In fata magistratilor, Vintu a declarat ca daca va pleca in arest “voi lua justitia in mainile mele”. Vintu a declarat ca nu a luat nici un ban de la Petrom Service si a vorbit de presupusi agenti acoperiti din instantele de judecata. Dupa patru ore de deliberari judecatorii Curtii de Apel au decis eliberarea lotului Vintu.