Un ofiter din cadrul Politiei de Frontiera (IJPF) Galati care era sef de tura in noaptea in care 422.572 de pachete de tigari au fost introduse ilegal peste granita ar fi trimis autovehiculele speciale, dotate cu aparatura de termoviziune, sa verifice frontiera in alte directii decat cele planificate, arata concluziile preliminare ale unei anchete IJPF Galati, transmise ziarului Viata Libera. Potrivit reprezentantilor IJPF contactati de HotNews.ro, ofiterul de frontiera anchetat s-a internat la Spitalul Militar de Urgenta Galati - sectia Chirurgie si este, in prezent, in concediu medical. Referitor la o posibila colaborare a ofiterului de frontiera cu contrabandistii, reprezentantii IJPF Galati au precizat ca "deocamdata se cerceteaza toate informatiile".

Autovehicule dotate cu sisteme de termoviziuneFoto: IGPF

Potrivit unui raspuns dat ziarului Viata Libera, Inspectoratul Judetean al Politiei de Frontiera (IJPF) Galati a anuntat ca introducerea in tara, in noaptea de 5 spre 6 noiembrie, a celor peste 420.000 de pachete de tigari de contrabanda confiscate de politistii din Beresti si Galati a fost posibila si din cauza ca seful de tura aflat la datorie, ofiter al Politiei de Frontiera, a nesocotit instructiunile superiorilor si a actionat fara aprobarea acestora.

Seful de tura la frontiera ar fi trimis masinile cu aparatura de termoviziune sa execute supravegherea la frontiera verde pe alte directii decat cele planificate

Mai precis, potrivit IJPF, in noaptea de 5 spre 6 noiembrie, un ofiter din cadrul Politiei de Frontiera care era sef de tura a decis sa trimita autovehiculele speciale, dotate cu aparatura de termoviziune sa verifice frontiera in alte directii decat cele stabilite in prealabil de superiorii sai si astfel, prin locurile lasate nesupravegheate, contrabandistii au reusit sa introduca ilegal in tara numarul impresionant de pachete de tigari. Marfa de contrabanda a fost descoperita si interceptata insa de catre politistii din Beresti si Targu Bujor.

Potrivit unei anchete a IJPF Galati, s-a constatat "incalcarea de catre seful de tura a dispozitiilor date de catre conducerea S.P.F. Oancea, prin planificarea celor doua autospeciale "Land Rover" dotate cu aparatura de termoviziune sa execute supravegherea la frontiera verde pe alte directii decat cele planificate, fara aprobare si fara a avea informatii referitoare la producerea vreunui eveniment. Acest fapt a condus la introducerea ilegala in tara, prin zona de competenta a S.P.F. Oancea, a cantitatii de 422.572 pachete tigari de diferite marci respectiv "Plugarul", "Winston", "Wont 08" si "Viceroy".

Termoviziunea sau termografia reprezinta masurarea campului termic prin inregistrarea radiatiilor infrarosii si vizualizarea distributiei de temperatura pe suprafetele observate. Sistemul de termoviziune furnizeaza o imagine ce permite o identificare rapida si precisa a punctelor supraincalzite.

In cazul pazirii frontierelor, prin folosirea sistemelor de termoviziune fixe sau mobile, persoanele sau autovehiculele pot fi observate chiar si de la o distanta considerabila si se disting foarte bine de peisaj indiferent de conditiile meteo sau daca este zi sau noapte.

Sistemul video de supraveghere de pe autovehiculele dotate cu aparatura de termoviziune este un sistem mobil destinat supravegherii din pozitii statice a zonelor de la frontiera verde. Distanta de recunoastere a tintelor umane este de 5,5 km, precizia de masurare fiind de 5 metri; sistemul putand lucra in conditii de temperatura de la -40 la + 50 de grade Celsius.

Autospecialele de supraveghere cu termoviziune sunt folosite mai ales pentru misiunile de supraveghere pe timp de noapte, echipa care supravegheaza zona din masina putand tine in permanenta legatura cu echipele de teren.

Imaginile sunt afisate pe un ecran si sunt stocate pe un suport de memorie, iar in momentul cand operatorul sesizeaza ceva in neregula, anunta echipa operativa care va interveni in zona suspecta.

Seful de tura de la frontiera, anchetat pentru neglijenta in serviciu, delegat "intr-un compartiment neoperativ"

Potrivit viata-libera.ro, IGPF "a dispus cercetarea prealabila in regim de urgenta si constituirea consiliului de disciplina fata de seful de tura din cadrul S.P.F. Oancea - I.J.P.F. Galati, planificat in serviciu in noaptea respectiva, in scopul stabilirii existentei/inexistentei vinovatiei in comiterea abaterii disciplinare de "neglijenta manifestata in indeplinirea indatoririlor de serviciu sau a dispozitiilor primite de la sefii ierarhici" precum si neindeplinirea atributiilor prevazute in fisa postului".

"In situatia in care se va stabili implicarea ofiterului in fapte neconforme cu statutul de politist, vor fi dispuse masuri drastice, mergand pana la eliberarea din functia publica detinuta (destituirea din Politie).

Pana la finalizarea cercetarii prealabile, cand fata de cel in cauza vor fi luate masurile legale ce se impun, in functie de gravitatea faptelor savarsite, ofiterul in cauza a fost delegat sa isi desfasoare activitatea intr-un compartiment neoperativ", mai precizeaza IGPF Galati.

Citeste aici concluziile preliminare ale anchetei IGPF Galati transmise ziarului Viata Libera

Ofiterul de frontiera anchetat - fost consul in MAE si castigator la Loto

Potrivit reprezentantilor IGPF contactati de Hotnews.ro, ofiterul de frontiera anchetat a fost internat pe 9 noiembrie la Spitalul Militar de Urgenta Galati - sectia Chirurgie si este, in prezent, in concediu medical.

Intrebati daca seful de tura este suspectat ca ar fi colaborat cu persoanele care au introdus ilegal pachetele de tigari in tara, reprezentantii IGPF Galati au precizat ca "deocamdata se cerceteaza toate informatiile. In urma finalizarii anchetei vom afla daca seful de tura are vreo legatura cu acest caz".

Referitor la suspendarea din functie a ofiterului anchetat si care intre timp a fost delegat "intr-un compartiment neoperativ", reprezentantii IGPF Galati au explicat ca "in functie de situatie, dupa finalizarea anchetei, se vor lua masurile care se impun".

Surse institutionale, apropiate anchetei, au precizat pentru HotNews.ro ca ofiterul de frontiera anchetat pentru trimiterea autovehiculelor dotate cu sistem de termoviziune pe alte directii decat cele planificate este Valcescu Leonard Mihail, din Braila. Valcescu a ocupat in 2007 functia de consul in cadrul Ministerului de Afaceri Externe (MAE).

In 2008, potrivit declaratiei de avere, Valcescu a incasat de la MAE 31.100 dolari.

Potrivit declaratiilor sale de avere, Valcescu are un autovehicul Skoda Superb, cumparat in 2008, si nu detine nicio proprietate. Valcescu a castigat la Loto, in 2009, 13.700 de lei.

Cea mai mare captura de tigari de contrabanda din 2011: Peste 422.000 de pachete

Politisti din Beresti si Targu Bujor au interceptat, pe 6 si 7 noiembrie, peste 420.000 de pachete de tigarete de contrabanda, in raza de responsabilitate a politiei de frontiera Oancea.

Tigarile de contrabanda au fost transportate cu tractorul

Tigarile de contrabanda au fost transportate cu tractorul

Foto: Viata Libera

O remorca incarcata cu aproximativ 267.480 de pachete de tigari din Republica Moldova a fost interceptata de politia din Beresti, Galati. Transportul a trecut de politia de frontiera, banuindu-se ca marfa a fost adusa peste frontiera verde, intre Vadeni si Rogojeni, sau prin punctul de vama Oancea, informa la acea data viata-libera.ro. Publicatia ridica si doua intrebari fara raspuns: pe unde au trecut contrabandistii granita si de ce transportul nu a fost interceptat de Politia de Frontiera?

Potrivit purtatorului de cuvant al Inspectoratului de Politie al Judetului Galati, comisar Cristina Tatulici, captura de 267.480 de pachete de tigari facuta de Politia Beresti face parte dintr-o captura de 420.000 de pachete de tigarete, susceptibile a proveni din contrabanda, descoperite si ridicate in vederea confiscarii de politistii galateni, informa Agerpres.

Potrivit IPJ Galati, lucratorii din cadrul politiilor orasenesti Beresti si Tg. Bujor, Politia Municipiului Tecuci, Serviciul de Investigare a Fraudelor, cu sprijinul Serviciului de Interventie Rapida si al Inspectoratului Judetean de Jandarmi Galati, au depistat la intrarea in orasul Beresti, un barbat de 31 de ani din Cavadinesti, judetul Galati, care conducea un tractor cu remorca in care transporta 267.480 de pachete de tigarete, care aveau timbre si marcaje emise de Imprimeria Republicii Moldova.

In urma primelor verificari s-a stabilit ca barbatul, impreuna cu o alta persoana, in noaptea de 6 spre 7 noiembrie, a introdus tigaretele din Republica Moldova in Romania, peste raul Prut, in zona localitatii Cavadinesti, judetul Galati, urmand ca acestea sa fie transportate in localitatea Corod, judetul Galati.

In cadrul aceleiasi activitati infractionale si in urma schimbului de date si informatii cu ofiterii DGA - Serviciul Judetean Anticoruptie Galati, in padurea din localitatea Adam, judetul Galati, politistii au gasit abandonata o autoutilitara in care erau 95.000 de pachete de tigari, timbrate in Republica Moldova. La 6 kilometri distanta, pe raza comunei Radesti a fost gasita abandonata o alta autoutilitara in care au fost gasite 60.092 de pachete de tigari, timbrate tot in Republica Moldova.