Olanda nu isi va modifica pozitia impotriva aderarii Bulgariei si Romaniei la Schengen, a declarat Alexander Vanderee, purtator de cuvant al ministerului de interne al acestei tari intr-un interviu acordat marti postului national de radio de la Sofia, potrivit Agerpres. Declaratia vine la o zi dupa ce Finlanda a anuntat ca este de acord cu o propunere de compromis care sa prevada aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen in doua etape.

Intrebat daca Olanda ar putea urma exemplul Finlandei, oficialul a admis ca exista rezultate pozitive si ireversibile ale celor doua tari in lupta impotriva crimei organizate si coruptiei, insa, in conditiile in care rapoartele pe justitie ale Comisiei Europene din aceasta vara nu sunt foarte pozitive, in Parlamentul olandez exista un acord larg ca in aceasta etapa aderarea Romaniei si Bulgariei nu va fi sprijinita.

Oficialul olandez a mai spus ca Sofia si Bucurestiul au indeplinit criteriile tehnice pentru aderarea la Schengen, dar sunt necesare eforturi suplimentare in lupta impotriva coruptiei si crimei organizate.

Ministrul finlandez al afacerilor europene, Alexander Stubb, a declarat luni, la Helsinki, ca Finlanda a renuntat partial la opozitia sa fata de aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen. El a precizat ca tara sa si-a relaxat pozitia si doreste un plan de compromis. "Este o abordare in doua etape. Mai intai ar fi deschise spatiul aerian si granitele maritime, urmand ca ulterior sa se ia o decizie si cu privire la frontierele terestre", a explicat el.

Propunerea de compromis prezentata de Van Rompuy la Consiliul European din 23 octombrie vizeaza aderarea Romaniei si Bulgariei cu granitele aeriene si maritime in luna martie 2012, urmand ca o decizie privind granitele terestre sa se ia in luna iulie a anului viitor.

"Incercam sa ne asiguram de etanseitatea sistemului Schengen si de rezolvarea problemelor legate de masuri impotriva crimei internationale, pentru respectarea domniei legii si pentru combaterea coruptiei", a adaugat Stubb.