Badea a afirmat că această propunere era să treacă tacit în Camera Deputaţilor, însă colegii săi de la putere au fost "vigilenţi".

"Era să treacă pe 10 noiembrie tacit în Camera Deputaţilor, fără a fi pus măcar o dată proiectul pe ordinea de zi a Comisiei de Învăţământ din Camera Deputaţilor, unde se află. Era să treacă tacit. Dacă nu erau vigilenţi colegii noştri, adică cei de la putere, şi să ceară prelungirea termenului de dezbatere trecea, repet, tacit, fără să fi fost vreodată pus pe ordinea de zi", a spus Badea.

Ea a adăugat că "nu este întâmplător" faptul că preşedintele Comisiei de Învăţământ din Camera Deputaţilor este unul dintre iniţiatorii proiectului legislativ, adică deputatul Cristian Dumitrescu.

Oana Badea a afirmat că iniţiatorii proiectului susţin că au patru soluţii pentru cei care nu au luat bacalaureatul în vara acestui an, însă toate acestea nu sunt soluţii adevărate.

Ea a spus că trei dintre cele patru soluţii propuse de proiect sunt deja aplicate sau aplicabile, iar ultima soluţie este "un neadevăr aşezat în zona de soluţie".

Potrivit sursei citate, prima soluţie se referă la reţeaua de şcoli postliceale.

"Informez opinia publică cu privire la faptul că anul acesta şcolile postliceale care permit accesul fără examen de bacalaureat au avut un număr de 12.630 de locuri, faţă de doar 9.780, cât au fost anul trecut. Deci mult mai multe locuri. Doar 12.022 locuri s-au ocupat. Dacă ar fi fost o presiune pe sistemul de şcoli postliceale, ministerul ar fi fost dispus să caute soluţii. Am estimat bine şi creşterea, dar şi nevoia", a spus Badea.

Potrivit sursei citate, a doua soluţie pe care o prezintă iniţiativa este cea legată de gratuitatea acordată absolvenţilor de licee tehnologice pentru susţinerea examenelor de atestare a competenţelor profesionale.

Oana Badea a precizat că această certificare se face în cursul anului, iar anul acesta 98,5 la sută din absolvenţii liceelor tehnologice au dobândit certificatul.

Secretarul de stat în MECTS a afirmat că a treia soluţie vizează accesul prin pregătire prin ucenicie la locul de muncă, precizând că şi în acest caz există o lege prin care orice tânăr care are între 16 şi 25 de ani poate să încheie un contract de tip ucenicie la locul de muncă chiar dacă nu are competenţe profesionale în domeniu.

"Vă vorbesc despre al patrulea punct care este, până la urmă, călcâiul lui Ahile pentru această iniţiativă. Iniţiatorii vorbesc de circa - citez dintr-un interviu al unui fost ministru al Educaţiei care susţine foarte mult acest proiect - circa 2.000 de absolvenţi ar avea medii peste 7 şi ar beneficia de acel an pregătitor. Nu e vorba despre 2.000, ci despre 49.188 de absolvenţi cu medii peste 7. Atât este numărul celor care ar beneficia de acces la facultate fără bacalaureat", a spus Badea.

Ea a explicat că iniţiativa legislativă prevede ca statul să susţină financiar absolvenţii de liceu, cu o finanţare cel puţin egală ajutorului de şomaj.

"Ce înseamnă asta? Unde ar trebui să meargă banii aceştia? La facultăţi. Poate că înţelegem şi noi care este obiectivul acestei iniţiative. Poate că ar trebui să se mărturisească public cu privire la acest obiectiv pentru că în niciun caz nu sunt soluţii destinate tinerilor, ci sunt soluţii destinate unor buzunare. Nu poţi să pretinzi că faci o faptă bună spunând minciună după minciună (…) Nu mă interesează problema internă a PSD în acest moment, dar eu mă uit pe proiectele legislative şi constat că domnul Geoană nu a semnat această iniţiativă legislativă, în timp ce domnul Corlăţeanu da. Domnul Ponta a declarat public că va retrage acest proiect atunci când ministerul şi statul vor dovedi care sunt soluţiile pentru tineri. Noi le-am dovedit, cred că este momentul să se retragă şi proiectul", a afirmat Oana Badea.

Întrebată care este substratul acestei iniţiative legislative, Badea a răspuns că este vorba de "nişte buzunare rămase goale în urma acestui bacalaureat corect care i-a triat pe cei care au intrat la facultate".

"Cum se simte un actual student, care a trecut prin bacalaureatul din acest an, a intrat în urma unei note meritate la facultate, întâlnind pe coridor un alt coleg, susţinut din bani publici, care nu a muncit la fel de mult ca el?", a conchis Oana Badea.

Biroul Permanent al Camerei a decis, miercuri, prelungirea cu 15 zile a termenului de dezbatere a proiectului de lege care prevede posibilitatea ca absolvenţii de liceu fără bacalaureat să poată urma cursurile universitare, pentru a evita adoptarea tacită a acestuia.