​Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat duminica, in cadrul emisiunii "Dupa 20 de ani" difuzata de ProTV, ca FMI a convenit cu autoritatile romane un program de privatizari a marilor companii de stat ce se va desfasura pe parcursului anului viitor. Programul urmareste privatizari majoritare in mai multe firme energetice si in CFR Marfa. De asemenea, marile companii de stat care nu vor fi privatizate, vor fi transferate in management privat, a adaugat Franks indicand ca este vorba despre unele companii energetice si companii de transport pe caile ferate.

Discutand despre privatizarea marilor companii de stat, seful misiunii FMI a declarat:

  • Exista un program in care [n.r. statul] trebuie sa se pregateasaca pentru privatizare, managent privat si programe de reforme in toate companiile diferite de stat. Acest program de pregatire este inca in curs.
  • Am covenit in negocieri cum va arata calendarul si cred ca vom vedea in 2012 schimbari semnificative. Vom avea management privat intr-un numar de firme de stat importante si vom avea privatizare partiala, sau majoritara."
  • Vom merge pe toate fronturile, avem o lista a companiilor care vor trece la management privat si ne gandim si la faptul ca marile companii de stat care nu vor fi privatizate trebuie sa fie transferate in management privat. Ne uitam la marile firme energetice, la unele firme de transport si de transport pe caile ferate.
  • Pentru cele privatizate, sectorul privat se va ocupa de ele. Ne uitam la privatizari majoritare in mai multe firme energetice si in CFR Marfa.
  • Sunt diferite orare de privatizare, in functie de conditiile din fiecare companie, insa se va intampla pe parcursul anului 2012 si, daca se dovedesc un succes, vom pune si altele pe lista.