Focarele de incendiu izbucnite la liziera padurilor de foioase din Muntii Sureanu s-au extins, joi, iar elicopterul solicitat pentru a interveni in zonele de creasta, unde pompierii nu pot ajunge, nu a putut decola din Maramures spre Hunedoara din cauza conditiilor meteo nefavorabile, relateaza Mediafax.

Potrivit purtatorului de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) "Iancu de Hunedoara", locotenentul Anemona Doda, focarele din Muntii Sureanu, izbucnite miercuri la liziera unor paduri de foioase, din zona delimitata de localitatile Fizesti, Ursici, Rusor, Galati si Balomir, sunt inca active si s-au extins.

"In acel perimetru, focarele razlete se manifesta pe aproximativ 300 de hectare de teren. Pentru ca majoritatea arderilor aparute in Masivul Sureanu se manifesta pe crestele versantilor, in locuri neprielnice interventiei cu mijloacele clasice de actiune, inspectorul sef al ISU Hunedoara, impreuna cu presedintele Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, prefectul Attila Dezsi, au luat decizia solicitarii unui elicopter de interventie cu apa, de la Ministerul Administratiei si Internelor. Aparatul de zbor ar fi trebuit sa intervina joi, insa din cauza conditiilor meteo neprielnice nu s-a primit aprobarea de ridicare de la sol. Elicopterul va ajunge, joi dupa-amiaza, in judetul Hunedoara, urmand sa intervina vineri in zona afectata de incendii din Masivul Sureanu", a declarat lt. Doda.

Potrivit sursei citate, elicopterul nu a putut decola din Maramures din cauza vremii nefavorabile.

Elicopterul urmeaza sa se alimenteze cu apa din barajele de acumulare, de pe Rau Mare, aflate la mai putin de zece kilometri de focare.

Potrvit reprezentantilor ISU Hunedoara, propagarea incendiilor de vegetatie uscata a fost favorizata atat de conditiile meteo - seceta prelungita, temperatura destul de ridicata pentru aceasta perioada, cat si de vantul puternic care a suflat in zonele afectate de arderi. De asemenea, terenul accidentat a facut deosebit de dificila interventia pompierilor.

In ultimele zile, pompierii hunedoreni s-au confruntat cu 30 de incendii de vegetatie uscata care s-au manifestat pe aproximativ 500 de hectare de teren si litiera de padure. In actiuni au fost implicati pana in prezent peste 300 de pompieri militari.