Participantii la o conferinta pe tema crimelor de razboi comise de Romania in Ucraina si Moldova, in perioada Holocaustului, au cerut tarii noastre sa recunoasca oficial si sa-si ceara scuze public pentru uciderea a sute de mii de evrei, relateaza agentia israeliana de stiri JTA (Jewish Telegraph Agency).

Conferinta, care s-a incheiat miercuri, 9 noiembrie, data la care este comemorata "Noaptea de Cristal" (pogromul impotriva evreilor care a reprezentat inceputul Holocaustului), a fost organizata cu scopul de a scoate la lumina genocidul comis de statul roman in cel de-al doilea razboi mondial, precizeaza JTA. In cadrul reuniunii, a fost examinat rolul Romaniei in Holocaustul din Ucraina si din alte tari ale fostei Uniuni Sovietice, in special Moldova.

Convocata de parlamentarul ucrainean Oleksandr Feldman si de Comitetul Evreiesc Ucrainean, care este condus de Feldman, conferinta a adunat aproximativ 70 de participanti din Ucraina si Moldova, intre care supravietuitori ai Holocaustului, academicieni si persoane publice.

Potrivit JTA, ambasadorul Romaniei la Kiev a acceptat initial invitatia de a participa la conferinta, dar s-a razgandit in ultimul moment. Au participat, in schimb, reprezentanti oficiali ai ambasadelor Austriei, Azerbaidjanului si Israelului, precum si parlamentari din Ucraina si Moldova.

"Nu cerem compensatii financiare din partea Romaniei. Acestea nu pot aduce inapoi la viata victimele. Chiar daca ambasadorul roman nu a participat la conferinta, vom merge mai departe cu acest proces pana cand se va face dreptate", a spus Feldman.

In cadrul conferintei au fost adoptate trei rezolutii, despre care Feldman a spus ca reprezinta "un mic prim pas dintr-un lung parcurs ce va urma".

Prin aceste rezolutii se cere Romaniei sa-si recunoasca in mod public si oficial rolul avut in uciderea a sute de mii de evrei din teritoriile actuale ale Ucrainei si Moldovei, sa transmita scuze oficiale comunitatilor evreiesti din Ucraina si Moldova si sa joace un rol activ in cooperarea cu organizatiile guvernamentale si nonguvernamentale din Ucraina si Moldova pentru actiuni destinate comemorarii victimelor Holocaustului din teritoriile ocupate la acea vreme de Romania.

In timpul celui de-al doilea razboi mondial, guvernul roman, aliat al nazistilor, a fost complice la uciderea a aproximativ 400.000 de evrei, atat pe teritoriul Romaniei, cat si in satele si padurile din Ucraina si Moldova, noteaza agentia JTA, care mentioneaza ca Romania a fost responsabila in timpul Holocaustului de moartea mai multor evrei decat orice alta tara aliata a Germaniei.