Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a declarat joi la Kiev ca "la nivel bilateral sintem perfect deschisi ca expertii nostri militari sa discute in deplina transparenta pentru a vedea in ce masura Ucraina este interesata de acest proiect (scutul antiracheta - n.red.)". Intr-o conferinta de presa comuna cu omologul sau ucrainean, Baconschi a repetat ca "este vorba de un sistem strict defensiv".

"Am semnat acest acord romano-american ca pe o contributie la viitorul sistem antiracheta al NATO. Este vorba de un sistem strict defensiv pe care l-am discutat cu partenerii nostri din NATO si din regiune. Sintem convinsi ca si dialogul NATO-Rusia si UE-Rusia si SUA-Rusia vor duce la clarificarea atmosferei politice si la increderea ca acest sistem este destinat pentru protejarea teritoriului aliat si atit", a mai spus Baconschi.

Baconschi a facut aceste afirmatii intr-o conferinta de presa, a carei inregistrare audio a fost pusa la dispozitia redactiei de Ministerul Afacerilor Externe.