Deputatul Dan Ilie Morega a fost condamnat, joi, definitiv, la trei ani de inchisoare cu suspendare, prin decizia Completului de 5 Judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), care a mentinut hotararea Sectiei penale a ICCJ, informeaza Agerpres. Instanta suprema a respins, prin decizia de joi, recursul inculpatilor, care doreau achitarea, cat si pe acela al procurorilor anticoruptie, care doreau o pedeapsa mai mare.

Magistratii ICCJ au decis pe 27 mai, condamnarea la trei ani de inchisoare cu suspendare a deputatului Dan Ilie Morega in dosarul in care este acuzat de trei infractiuni de folosire a influentei ori autoritatii de o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii de foloase necuvenite si de instigare la abuz in serviciu contra intereselor publice, in vederea obtinerii unui avantaj patrimonial pentru altul.

Dan Ilie Morega va fi supravegheat pentru un termen de incercare de cinci ani, timp in care daca va mai comite vreo infractiune se va cumula si pedeapsa de trei ani de inchisoare.

Deputatul PNL a fost obligat la plata a 30.000 de lei cheltuieli de judecata, iar suma de aproximativ 200.000 de lei va fi confiscata in vederea recuperarii prejudiciului.

Dan Ilie Morega a fost trimis in judecata pe 20 decembrie 2007 de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie pentru savarsirea a trei infractiuni de folosire a influentei ori autoritatii de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii de foloase necuvenite si de instigare la abuz in serviciu contra intereselor publice, in vederea obtinerii unui avantaj patrimonial pentru altul.

Potrivit DNA, in acelasi dosar au mai fost trimisi in judecata Teodor Popescu, director al Sistemului de Gospodarire a Apelor Gorj din cadrul Directiei Apelor Jiu, si Constantin Mihutescu, primar al comunei Baia de Fier, acuzati de instigare la abuz in serviciu contra intereselor publice in vederea obtinerii unui avantaj patrimonial pentru altul.

De asemenea, in acelasi dosar au mai fost judecati Ion Radu Popescu-Orodel, inspector in cadrul Directiei Apelor Jiu, si Constantin Vladasel, seful Biroului de gestiune a resurselor de apa, ambii pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, in vederea obtinerii unui avantaj patrimonial pentru altul.

Din probele administrate in faza de urmarire penala a rezultat ca in perioada septembrie 2005 - martie 2007, Dan Ilie Morega, in calitate de presedinte al PNL Gorj, si-a folosit influenta si autoritatea pentru a obtine foloase necuvenite pentru partid (Morega a demisionat din PNL in vara anului 2010).

"Aceste foloase au fost pretinse de la persoane care conduceau institutii publice sau societati comerciale cu capital integral de stat si au constat in sume de bani destinate finantarii campaniei pentru alegerile europarlamentare programate sa inceapa initial la data de 13 aprilie 2007. Sumele pretinse totalizeaza aproximativ 100.000 lei iar in caz de refuz, conducatorii institutiilor erau amenintati cu retragerea sprijinului politic al partidului. In luna februarie 2007, filiala PNL Gorj a beneficiat de sponsorizari nelegale la solicitarea inculpatului Dan Ilie Morega in cuantum de 15.500 lei", sustin procurorii anticoruptie.

Anchetatorii mai precizeaza ca, pe baza de probe, s-a stabilit ca in perioada mentionata, Dan Ilie Morega si-a folosit influenta si autoritatea pentru a impune filialei locale a partidului sa achizitioneze carti si reviste in valoare de peste 4.300 lei de la firma proprie, SC A.GE.ROM SA.

"In calitate de lider al filialei PNL Gorj si in calitate de subprefect al judetului Gorj, Morega Dan Ilie a impus conducatorilor Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Gorj sa achizitioneze materiale de uz scolar, in valoare de circa 2.400 lei, care au fost distribuite unor unitati scolare in numele PNL. Factura de achizitionare a bunurilor a fost emisa pentru institutia publica amintita", sustine DNA.

Potrivit anchetatorilor, in perioada 5 iulie 2004 - 2 aprilie 2007, Morega si-a folosit influenta si autoritatea de presedinte al Fundatiei ''Tudor Vladimirescu'' pentru a dispune ca, din conturile fundatiei, sa fie achitate, in mod necuvenit, sume de bani catre societati controlate de el si catre o societate controlata de fiica sa, astfel inculpatul beneficiind in mod necuvenit pentru sine si pentru altul de suma totala de circa 330.000 lei.

In cursul urmaririi penale, s-a mai stabilit ca, dupa ce a determinat numirea unei persoane la conducerea Inspectoratului Teritorial de Munca Gorj, Dan Ilie Morega, prevalandu-se de influenta si autoritatea sa, i-a cerut acesteia sa plateasca, la data de 24 iunie 2007, 1.000 lei pentru PNL. In cursul urmaririi penale, asupra bunurilor inculpatilor Dan Ilie Morega si Teodor Popescu a fost dispusa masura sechestrului asigurator, in vederea recuperarii prejudiciului.