Romania sustine fara rezerve un proces european de integrare accelerat, a declarat joi, la Berlin, presedintele Traian Basescu, intr-o conferinta comuna de presa cu cancelarul german Angela Merkel.

Angela Merkel si Traian BasescuFoto: Reuters

Germania are "un singur obiectiv" de la inceputul crizei, respectiv "stabilizarea Zonei Euro in forma sa actuala", a subliniat Angela Merkel.

"Germania are de luni de zile, de cand avem aceasta criza, un singur obiectiv, care este stabilizarea Zonei Euro in forma sa actuala", a spus cancelarul german, citat de AFP, dezmintind implicit zvonurile legate de o sciziune a Zonei Euro, care au circulat in cursul diminetii.

Cancelarul a cerut Italiei, devnita acum epicentrul crizei, sa clarifice cat mai repede chestiunea succesiunii premierului Silvio Berlusconi, deoarece "timpul preseaza".

"Este foarte important ca problema guvernarii (in Italia) sa fie clarificata" pentru a "restabili credibilitatea" tarii, a insistat ea, subliniind ca Roma este "pe calea cea buna".

"Romania sustine fara rezerve un proces de integrare accelerat ca solutie de a ne afla la pupitrul de comanda al procesului de globalizare", a afirmat seful statului roman, care efectueaza o vizita in Germania.

El a precizat ca Romania nu crede intr-o "Europa fragmentata si in sansele noastre separat".

Intr-un astfel de scenariu, de fragmentare a Europei, "poate ar reusi Germania, dar probabil ca niciun stat al UE nu va reusi sa culeaga efectele globalizarii daca Europa nu va fi unita in fata procesului de globalizare, pentru a se afla la pupitrul de comanda", a adaugat Traian Basescu.

Pe de alta parte, Angela Merkel considera ca aderarea in etape a Romaniei la spatiul Schengen este o posibilitate, chiar daca nu toate statele membre UE vor sa dea curs acestui plan.

"In ceea ce priveste Schengen, Germania si Franta au propus un plan in mai multe etape care e acceptat si de Romania. Nu toate statele membre vor sa dea curs acestui plan, dar noi credem ca aceasta abordare etapizata in privinta spatiului Schengen e o posibilitate si putem sa avem un spatiu comun", a declarat Angela Merkel, citata de Agerpres.

Iata mai jos cele mai importante declaratii facute de Traian Basescu si Angela Merkel:

Despre recapitalizarea bancilor si teama de fuga de capital din Romania

  • Angela Merkel: Recapitalizarea nu trebuie sa conduca la retragerea capitalului european din bancile din Romania. Trebuie sa fim atenti. E foarte necesar pentru o tara precum Romania sa poata beneficia in continuare de aportul bancilor straine.
  • Traian Basescu: Ii multumesc doamnei Merkel pentru sustinerea acordata Romaniei in Consiliul European pe aceasta tema. Subiectul a fost si in discutia bilaterala de azi cu doamna Merkel. Am certitudinea ca Europa va fi solidara si nu ne vom crea surprize unii altora.

Traian Basescu despre acordul cu FMI-BM-CE:

  • Romania nu trage bani de la FMI. Dar, din cauza riscurilor regionale si uneori credibilitatii scazute a Romaniei, aveam nevoie de acces la aceste fonduri de 5 mld euro

Criza datoriilor suverane

  • Angela Merkel: Cred ca e foarte important si acesta e drumul: ca Italia sa-si recistige respectabilitatea si in primul rind conducerea Italiei sa fie clarificata cit mai curind. De la inceputul crizei euro, Germania a avut un singur scop: stabilizarea euro, cresterea competitivitatii. De aceea, solidaritatea noastra cu orice alt stat membru e in legatura strinsa cu o observare foarte clara a bugetului

Relatiile economice bilaterale si investitiile germane:

  • Traian Basescu: Nu este un secret pentru nimeni: Romania a decis sa intre intr-un program de privatizare cu Turceni, Rovinari si Craiova. Vrem sa privatizam CFR Marfa si multe altele. Este de interes major o implicare a investitorilor germani intr-un spatiu majoritar, avind in vedere experienta si tehnologiile germane in sectorul energetic si cel feroviar. Ramine sa vedem daca vom reusi sa fim convingatori
  • Angela Merkel: Cred ca exista multe posibilitati in privinta energiei regenerabile.

Angela Merkel despre noul premier grec:

  • Nu ma voi referi la nici un nume, trebuie sa am confirmata informatia. Noi ne dorim ca Grecia sa ajunga pe drumul ce bun cit mai curind si vrem ca eforturile serioase de reforma sa aiba loc pe o baza politica puternica si de aceea urez mult succes noului premier al Greciei

Traian Basescu, despre relatiile bilaterale:

  • Germania e al treilea mare investitor in Romania. La sfasitul anului 2010 existau peste 14.000 firme cu investitii de 4,4 mld euro, contribuind esential, alaturi de investitorii din Olanda si din Franta, la modificarea si modernizarea economiei romanesti
  • Minoritatea germana este pentru noi considerata o punte de legatura solida intre Romania si Germania
  • Avem tot ce ne trebuie. Romani traiesc in Germania, germani traiesc in Romania, avem un comert dezvoltat si vointa de a dezvolta relatiile bilateral