Romania va adera in 2012 la spatiul Schengen, "intr-un fel sau altul", a declarat premierul Emil Boc, intr-un interviu pentru Bloomberg, citat de Agerpres.

"Cred ca 2012 va aduce Romania in Schengen, intr-un fel sau altul", a afirmat Boc, ca raspuns la o intrebare privind asteptarile tarii noastre la acest capitol.

"Nu este corect ca, in ceea ce priveste aderarea la spatiul Schengen, sa se aplice reguli diferite Romaniei fata de cele care au fost aplicate altor tari care au intrat in spatiul Schengen. Nu cerem decat sa se respecte regulile jocului si reguli similare, pentru ca Romania, in acest moment, a reusit sa indeplineasca toate conditiile tehnice in ceea ce priveste aderarea la spatiul Schengen", a declarat premierul roman.

El a spus ca, din perspectiva respectarii procedurilor si regulilor Uniunii Europene, nu este ''corect'' sa se adauge ''alte masuri, alte concluzii sau alte aspecte" in ceea ce priveste aderarea Romaniei la spatiul Schengen.

"In acest context, vom discuta politic la toate nivelurile cu partenerii nostri din Uniunea Europeana pentru a respecta aceleasi reguli in vederea aderarii la spatiul Schengen. Suntem constienti de faptul ca tara noastra va fi o granita externa a Uniunii Europene si ne-am asumat deplina responsabilitate a acestui lucru. Am implementat toate deciziile si concluziile tehnice si cerem sa fim evaluati dupa aceleasi criterii cu care au fost evaluati ceilalti inainte", a precizat Emil Boc.

Consiliul Justitie si Afaceri Interne (JAI), reunit la 22 septembrie la Bruxelles, a decis amanarea votului privind aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen in urma opozitiei deschise si ferme exprimate de Olanda si Finlanda, care au spus ca Bucurestiul si Sofia nu au inregistrat suficiente progrese la capitolul justitie.