Ministerul Justitiei va promova in Guvern, in cel mai scurt timp, un nou proiect de lege privind promovarea magistratilor la Inalta Curte de Casatie si Justitie si Parchetul de pe langa ICCJ, a declarat miercuri secretarul de stat din Ministerul Justitiei, Lidia Barac, informeaza Agerpres.

Lidia BaracFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Senatul, in calitate de camera decizionala, a respins in luna octombrie proiectul initial al ministerului privind impunerea de criterii mai stricte de promovare a judecatorilor la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) - locul unde se judeca, printre altele, si marile dosare de coruptie.

Intrebata daca Ministerul Justitiei va promova un nou proiect de lege pe aceasta tema, Lidia Barac a raspuns: "Aceste lucruri sunt in discutie la nivelul Ministerului Justitiei, (...) intrucat avem conditionalitate in cadrul Mecanismului, dar si cerinte interne ale sistemului judiciar care reclama nevoia de transparenta in procedurile de selectie pentru instanta suprema in stat".

Secretarul de stat a precizat ca noul proiect va fi promovat "in timpul cel mai scurt, pentru ca regulile au fost negociate in cadrul sistemului de justitie, sunt cunoscute de CSM, de sistemul judiciar."

Intrebata de posibilitatea ca Guvernul sa-si angajeze raspunderea pentru viitorul proiect de lege privind promovarea magistratilor, ea a declarat ca "deocamdata, nu s-a pus problema acestui subiect". "Legea conteaza pentru MCV, de aceea a si fost promovata la momentul potrivit, dar nu vom incalca Constitutia si regulile statului de drept numai pentru a ne rezolva noi termenele. Importanta este aceasta vointa de a modifica regulile de selectie pentru Inalta Curte", a afirmat Lidia Barac.

Amintim ca Senatul, in calitate de camera decizionala, a respins in sedinta de plen din 5 octombrie 2011 proiectul de lege initiat de Guvern privind impunerea de criterii mai stricte de promovare a judecatorilor la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) - locul unde se judeca, printre altele, si marile dosare de coruptie.

Priectul de lege respins ar fi adus modificari legii care reglementeaza statutul judecatorilor si al procurorilor, precum si legii privind organizarea judiciara, ar fi fost impuse criterii mai stricte in alegerea judecatorilor care acced la ICCJ.

Printre prevederile proiectului se numarau: cel putin 15 ani vechime totala in magistratura si cel putin cinci ani vechime la o Curte de Apel (in prezent necesarul este 12 ani vechime in sistem), examen scris pe langa interviul in CSM si necesitatea ca judecatorul sa nu fi fost sanctionat in decursul carierei sale pana la acel moment. In acest context, judecatorii sunt promovati la ICCJ ca si pana acum. Metoda de promovare, contestata in luna august de asociatiile profesionale, impune o vechime minima de 12 ani necesara celor care doresc sa promoveze la ICCJ.

Citeste si: