Cateva zeci de cadre didactice, membre ale Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), au organizat miercuri un protest spontan in fata Ministerului Educatiei, manifestandu-si nemultumirea fata de intentia guvernantilor de a ingheta salariile in 2012, potrivit Mediafax. In fata Ministerului protesteaza in jur de 70 de persoane, urmand ca numarul manifestantilor sa creasca, sustin reprezentantii FSLI.

Protestatarii asteapta sa fie primiti la discutii de ministrul Educatiei, Daniel Funeriu. Potrivit FSLI, promisiunile Guvernului cu privire la majorarea salariilor dupa luna aprilie 2012 sunt "o minciuna crasa si o sfidare" la adresa dascalilor, care pierd in fiecare luna sute de lei la salariu.

Deputatii au adoptat marti Ordonanta 80/2010 potrivit careia salariile din sectorul public si pensiile vor fi inghetate pentru anul 2012 la nivelul lunii decembrie 2011. Ordonanata viza initial adoptarea unor masuri de reducere a arieratelor si de asigurare a finantarii imprumuturilor facute de administratiile locale.

Potrivit unui comunicat al FSLI, in urma adoptarii legii, profesorii nu vor primi o majorare sau indexare salariala, intrucat cadrele didactice trebuie sa isi recupereze, de fapt, drepturile banesti care le-au fost luate in mod abuziv de actualii guvernanti.

Textul de lege prevede prin amendamentele adoptate ca "in anul 2012 cuantumul brut al salariilor de baza/soldelor functiei de baza/salariilor functiei de baza/indemnizatiilor de incadrare se mentine la acelasi nivel cu cel ce se acorda personalului platit din fonduri publice pentru luna decembrie 2011".

Aceleasi prevederi sunt valabile si pentru personalul didactic si cel auxiliar, insa se arata ca, incepand cu luna ianuarie 2012, in cazul acestora se aplica prevederile Legii 63/2011 privind incadrarea si salarizarea in anul 2011 a personalului didactic si didactic auxiliar din invatamant.

De asemenea, se stipuleaza ca "in anul 2012 cuantumul sporurilor, indemnizatiilor, compensatiilor si al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut, solda lunara/salariul brut lunar, indemnizatia bruta de incadrare se mentine la acelasi nivel cu cel ce se acorda personalului platit din fonduri publice pentru luna decembrie 2011, in masura in care personalul isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii".