Incendiile din zona montana numita Transalpina, aflata la granita dintre judetele Sibiu, Alba si Valcea, au fost lichidate, marti dimineata, pompierii stabilind ca suprafata totala afectata de flacari este de peste 72 de hectare, informeaza Mediafax.

Potrivit purtatorului de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Sibiu, Laurentiu Atanasiu, incendiile din zona montana numita Transalpina, aflata la granita dintre judetele Sibiu, Alba si Valcea, au fost lichidate, marti dimineata, fortele de interventie intorcandu-se de pe munte.

"Incendiile au fost lichidate in aceasta dimineata (marti dimineata - n.r.) si s-a dispus intoarcerea echipelor de interventie de pe teren. Intreaga interventie a fost destul de dificila si din cauza conditiilor in care s-a lucrat, pe noapte, frig, vant si temperaturi foarte scazute. A fost si o suprafata mare care a trebuit acoperita", a declarat Laurentiu Atanasiu.

Potrivit acestuia, in urmatoarele zile zona montana va fi in continuare supravegheata de catre patrule care vor urmari ca focul sa nu se reaprinda.

"In fiecare punct de incendiu vor fi patrule de patru oameni care vor supraveghea zona. Aceste patrule se vor schimba la fiecare 12 ore", a adaugat Atanasiu.

Potrivit datelor oficiale ale ISU Sibiu, la lichidarea incendiilor s-a constatat ca suprafata totala afectata este de peste 72 de hectare.

In incendii au ars padure, litiera, resturi vegetale, resturi de trunchiuri si gol alpin.

In urmatoarele zile, reprezentantii ISU Sibiu vor coordona o ancheta pentru a stabili cauzele declansarii incendiilor. Variantele luate in calcul sunt fie neglijenta unor turisti sau ciobani, fie foc pus intentionat.

Un incendiu puternic a izbucnit, sambata, in apropierea Varfului Tampa din Muntii Obarsia Lotrului, la granita dintre judetele Sibiu, Alba si Valcea. In timpul noptii de sambata spre duminica, alte doua incendii au izbucnit in zona montana, unul dintre ele fiind in zona Varful lui Petru, judetul Alba, iar cel de-al doilea in zona Varful Buceciu din Muntii Lotrului, judetul Sibiu.

Duminica, prim-adjunctul Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (IGSU), generalul Viorel Nemes, a declarat, intr-o conferinta de presa la Sibiu, ca, dupa survolarea zonei montane, s-a putut constata ca peste 60 de hectare de vegetatie, gol alpin si padure de conifere au fost afectate de incendii.

Luni, peste 200 de pompieri din Sibiu, Alba si Valcea au continuat operatiunile pentru stingerea incendiilor produse in zona montana numita Transalpina.