Procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au solicitat marti magistratilor Tribunalului Bucuresti arestarea preventiva pentru 29 de zile a lui Sorin Ovidiu Vantu, Liviu Luca si alti 8 inculpati, in dosarul delapidarii Petrom Service, potrivit unui comunicat.

Liviu Luca si Sorin Ovidiu VantuFoto: fslipetrom.ro si Agerpres

UPDATE Sorin Ovidiu Vantu, Liviu Luca si ceilalti opt inculpati au fost dusi la Tribunalul Bucuresti marti dimineata.

Acestia au fost retinuti luni pentru 24 de ore fiind acuzati pentru savarsirea infractiunilor de delapidare (in dauna PETROM SERVICE S.A.) si spalare a banilor. Potrivit procurorilor, falimentarea controlata a PETROM SERVICE S.A. a condus la prejudicierea societatii cu suma de 83.163.165 euro si afectarea a 72.000 membri ai Asociatiei Salariatilor.

Procurorii au pus sechestru pe conturi, 81 de proprietati imobiliare detinute de cei doi (intre care si 46 de terenuri, cinci apartamente, hoteluri, restaurante, spatii comerciale, un bloc de opt etaje), plus masini de lux si ambarcatiuni.

Cererea Parchetului este formulata pe numele inculpatilor: LUCA LIVIU, TURCAN OCTAVIAN, SUPEALA GHEORGHE, MIHAI SORIN, VANTU SORIN OVIDIU, RAMBOACA MIHAI VIOREL, RAMBOACA RAZVAN FLORIN, ANAGNOSTOPOL ZIZI, BRASOVEANU DANIELA, BOHALTEANU IOAN, se arata in comunicat.

Redam mai jos comunicatul Parchetului:

Propunerea de arestare preventiva a fost intemeiata pe valoarea extrem de ridicata a prejudiciului produs, care a determinat intrarea S.C. Petromservice S.A. in stare de insolventa si existenta unor datorii bugetare de aproximativ 100 de milioane de euro, imprejurari ce contureaza o vadita stare de pericol pentru ordinea publica, avand in vedere contextul social si economic actual si modul acut in care categorii largi de populatie resimt lipsa resurselor bugetare.

De asemenea, numarul foarte mare al persoanelor prejudiciate, prin faptele inculpatilor, aproximativ 72.000 de membri ai Asociatiei Salariatilor din SNP Petrom S.A. si 7.000 de actionari persoane fizice, cu o conditie materiala modesta , la care se adauga sursele limitate de informatii pentru acestea si faptul ca nu isi puteau exercita drepturile in deplina cunostinta de cauza, constituie motive temeinice, ce probeaza gravitatea faptelor si sunt de natura sa justifice luarea masurii arestare preventive.

Reactia publica, in raport cu faptele grave descrise, care au prejudiciat patrimoniul a zeci de mii de persoane si bugetul consolidat al statului constituie argumentele, din cuprinsul propunerii de arestare preventiva, care dovedesc vatamarea climatului social si impun cu necesitate un raspuns ferm al autoritatii judiciare. Aceasta, deoarece lasarea in libertate inculpatilor poate crea in randul cetatenilor un sentiment de neincredere in organele statului si temerea ca veniturile lor nu mai pot fi protejate, urmare unor fapte de acelasi gen.

Pe de alta parte, infractiunile de delapidare in forma calificata si de spalare de bani, prin natura lor si prin gradul de pericol social abstract pe care il implica, creeaza un pericol concret pentru ordinea publica, avand in vedere amploarea acestui fenomen infractional si limitele ridicate de pedeapsa stabilite de lege, elemente de natura a starni o reactie de oprobriu general puternica, astfel incat intr-o asemenea situatie privarea de libertate se justifica.

In plus, caracterul transnational al operatiunilor financiare desfasurate de inculpati a facut extrem de dificila administrarea probatoriului in cauza, fiind necesara efectuarea a trei comisii rogatorii internationale, in state in care secretul bancar este protejat prin numeroase formalitati, ceea ce a determinat trecerea unui interval semnificativ de la data savarsirii faptelor pana la momentul la care au fost obtinute date temeinice cu privire la participarea inculpatilor. Astfel, unele dintre autoritatile judiciare au transmis raspunsul la comisia rogatorie internationala in luna iulie 2011, iar ultimele relatii comunicate de alte autoritati judiciare au fost transmise la sfarsitul lunii octombrie 2011.

Modul de operare al inculpatilor denota specializare si o abilitate sporita de a folosi metode care sa ingreuneze eventuala identificare si tragere la raspundere penala, imprejurare care trebuie coroborata cu datele referitoare la alte infractiuni comise de aceiasi inculpati in modalitati similare.

Din probele cauzei rezulta ca inculpatii detin numeroase companii si conturi bancare in strainatate, iar recuperarea prejudiciului presupune identificarea activelor acestora, care poate fi ingreunata de inculpatii aflati in stare de libertate.

Probele administrate pana in acest moment al urmaririi penale au relevat ca, falimentarea controlata a PETROM SERVICE SA a condus la prejudicierea societatii cu suma de 83.163.165 euro si afectarea a 72.000 membrii ai Asociatiei Salariatilor si a produs, indirect, prejudicierea bugetului consolidat al statului cu suma de aproximativ 98 de milioane de euro.

Procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au instituit, in cauza masura sechestrului asigurator asupra a aproximativ 81 imobile ( dintre acestea aproximativ 46 terenuri intravilane si extravilane,5 apartamente, cladiri cu destinatie de hotel, restaurant, alte spatii comerciale, un bloc de 8 etaje, autoturisme, ambarcatiuni, conturi bancare) in vederea recuperarii prejudiciului.

Context:

- Reamintim ca Petrom Service, devenita intre timp PSV Company, a intrat in insolventa in 25 martie 2009. Tribunalul a desemnat compania RVA Insolvency Specialists SPRL ca administrator judiciar pentru PSV Company. RVA Insolvency Specialists SPRL a fost fondata de Calin Zamfirescu, socrul ministrului Justitiei Catalin Predoiu, si de Arin Stanescu. Calin Zamfirescu a declarat recent pentru HotNews.ro ca a iesit din actionariatul firmei.

- Ulterior intrarii in insolventa, cinci administratori ai PSV Company au intrat in atentia DNA pentru un presupus decont ilegal de TVA in valoare de 62 milioane de euro. Pe scurt, despre ce e vorba: PSV Company a solicitat rambursarea TVA ca urmare unei tranzactii incheiate cu Petrom in valoare de 328 de milioane de euro. Tranzactia a constat in transferul a trei din cele patru divizii ale Petrom Service (devenita ulterior PSV Company) catre Petrom, sub forma unui contract de transfer de activitate petroliera, contract care - potrivit legislatiei nu ar necesita plata TVA. Potrivit unor surse din ministerul de finante, cererea de rambursare a TVA-ului in valoare de 62 milioane de euro a fost rezolvata in timp record – 13 zile – fara inspectie fiscala.

Potrivit unor informatii din ministerul de finante, dupa returnarea celor 62 de milioane de euro catre PSV, compania a capitalizat mai multe firme off-shore, intre care:

  • SC GMC Media Box
  • BRENDELCO LTD
  • HEBES INVESTMENTS LTD
  • KARKA HOLDIN LTD
  • KARO HOLDING LTD
  • KAURI HOLDING LTD
  • PSV CLIMA MP
  • STRIPAE ENTREPRISES LTD
  • TABOR PROJECTS LTD.