Agentia Nationala de Integritate a sesizat Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie cu privire la savarsirea infractiunii de conflict de interese in cazul a sase deputati - Csilla-Maria Peto (UDMR), Arpad Pal (UDMR), Ghervazen Longher (Minoritati), Marian Neacsu (PSD), Florin Costin Paslaru (PSD) si Vasile Ghiorghe Gliga (PSD) - care si-au angajat rudele in birouri parlamentare.

Potrivit unui comunicat ANI, in urma evaluarilor demarate in noiembrie 2010, s-au constatat:

1. Csilla-Maria Peto a propus angajarea si a avizat contractul individual de munca privind angajarea fiicei sale, Dalma Csilla Peto, incepand cu data de 01.02.2009 - prezent, in cadrul Biroului Parlamentar detinut in Circumscriptia electorala nr. 5 Bihor. Beneficiul patrimonial obtinut a fost de 34.333 Lei (aproximativ 8.175 Euro).

2. Arpad Pal a propus angajarea si a avizat incheierea contractelor individuale de munca privind angajarea fiicei sale, Katalin PAL, incepand cu anul 2008 - prezent, in cadrul Biroului Parlamentar detinut in Circumscriptia electorala nr. 21 Harghita. Beneficiul patrimonial obtinut a fost de 33.939 Lei (aproximativ 8.081 Euro).

3. Ghervazen Longher a propus angajarea si a avizat incheierea contractelor individuale de munca privind angajarea fratelui sau, Iosif Longher, incepand cu anul 2005 - prezent, in cadrul Biroului Parlamentar al acestuia. Beneficiul patrimonial a fost de 31.402 Lei (aproximativ 7.477 Euro).

4. Marian Neacsu a propus angajarea si a avizat contractul individual de munca privind angajarea fiicei sale, Cristina Monica Neacsu, incepand cu data de 01.07.2009 - prezent, in cadrul Biroului Parlamentar - Circumscriptia electorala nr. 23 Ialomita. Beneficiul patrimonial a fost de 16.642 Lei (aproximativ 3.962 Euro).

5. Florin-Costin Paslaru a propus angajarea si a avizat contractul individual de munca privind angajarea fiului sau, Florin Alexandru Ioan Paslaru, incepand cu anul 2009 - prezent, in cadrul Biroului Parlamentar - Circumscriptia electorala nr. 18 Galati. Beneficiul patrimonial obtinut a fost de 21.662 Lei (aproximativ 5.158 Euro).

6. Vasile Ghiorghe Gliga a propus angajarea si a avizat contractul individual de munca privind angajarea sotiei sale, Elena Gliga, in perioada 05.01.2009 - 28.03.2011, in cadrul Biroului Parlamentar - Circumscriptia electorala nr. 28 Mures. Beneficiul patrimonial obtinut a fost de 27.095 Lei (aproximativ 6.451 Euro).

Beneficiul patrimonial total, obtinut de rudele celor sase deputati in urma angajarii prin nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese este de 165.073 lei (aproximativ 39.303 Euro).

ANI a dispus:

- sesizarea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, cu privire la posibila savarsire de catre cei sase a infractiunii de conflict de interese, prevazuta si pedepsita de art. 2531 din Codul Penal al Romaniei;

- initierea demersurilor in vederea anularii contractelor incheiate cu incalcarea prevederilor legale privind conflictul de interese. Complementar, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese constituie temei pentru eliberarea din functie, precum si interdictia de a mai ocupa o functie sau o demnitate publica pe o perioada de 3 ani de la data ramanerii definitive a raportului, ori, dupa caz, constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza potrivit reglementarilor aplicabile demnitatii si functiei respective.