Presedintele Traian Basescu a semnat, luni, decretul pentru supunerea spre ratificarea Parlamentului a Acordului dintre Romania si SUA privind scutul antiracheta, informeaza Administratia Prezidentiala citata de Mediafax.

Acordul intre Romania si Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de aparare impotriva rachetelor balistice al Statelor Unite in Romania a fost semnat la Washington pe 13 septembrie 2011 de ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, si secretarul de stat al SUA Hillary Clinton.

Amintim ca semnarea Acordului a avut loc la un an si jumatate de la inceperea negocierilor. Acordul incheiat de Romania si SUA privind amplasarea elementelor scutului antiracheta la Deveselu a fost facut public in 23 septembrie.

Principalele prevederi ale Acordului intre Romania si Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de aparare impotriva rachetelor balistice al Statelor Unite in Romania sunt:

  • Baza este sub jurisdictia suverana romana si proprietatea Romaniei. Romania va pastra proprietatea si titlul asupra Bazei in conformitate cu prevederile aplicabile ale Acordului de cooperare in domeniul apararii. Fortelor Statelor Unite le vor fi autorizate accesul in Baza si utilizarea acesteia cu respectarea deplina a legislatiei romane in conformitate cu prevederile aplicabile ale Acordului de cooperare in domeniul apararii si pot utiliza Baza pentru a gazdui Facilitatea.
  • Legile aplicabile pe teritoriul Romaniei se vor aplica in perimetrul Bazei, conform prevederilor prezentului acord. Este obligatia fortelor Statelor Unite si a componentei civile si a membrilor acestora, ca si a dependentilor lor, sa respecte legile Romaniei si sa se abtina de la orice activitate neconforma cu spiritul prezentului Acord.
  • Romania va stabili un spatiu aerian restrictionat deasupra si in jurul Bazei. Romania va stabili restrictii de trafic aerian. Parametrii detaliati pentru zonele mentionate, precum si principiile stabilirii si operarii lor, si ale cooperarii intre autoritatile competente ale Romaniei si Statelor Unite privind utilizarea spatiului aerian romanesc vor fi prevazute intr-un aranjament de implementare. Statele Unite vor furniza informatiile relevante pentru ca Romania sa reglementeze utilizarea spatiului aerian de deasupra si din jurul Bazei.  
  • Numarul membrilor fortei Statelor Unite si ai componentei civile desfasurati in Baza dupa ce faza de constructie este finalizata si operatiunile incep nu va depasi 500. Numarul membrilor fortei Statelor Unite desfasurati in Baza in mod obisnuit va fi de aproximativ 150 de persoane.
  • Baza si personalul militar si civil roman aflat in Baza vor fi sub comanda romana exercitata de catre un reprezentant al fortelor armate romane (denumit in continuare 'Comandantul roman').
  • Facilitatea include componente ale Sistemului de Aparare impotriva Rachetelor Balistice al Statelor Unite in Romania cum ar fi, dar fara a se limita la: un sistem de lansare, un sistem de comanda si control, un sistem radar, un sistem de comunicatii, infrastructura de utilitati, infrastructura de securitate, infrastructura de depozitare si distribuire a combustibilului, echipament si infrastructura aferente misiunii si sprijinirii misiunii.
  • Statele Unite vor utiliza exclusiv si vor avea acces nerestrictionat la Facilitatea din cadrul Bazei.
  • Statele Unite vor controla accesul la Facilitatea din cadrul Bazei.  
  • Romania nu isi va asuma raspunderea pentru niciun prejudiciu sau pentru nicio pretentie in legatura cu un astfel de prejudiciu, cauzat in afara teritoriului Romaniei de elemente ale Sistemului de Aparare impotriva Rachetelor Balistice al Statelor Unite in Romania, in cazul in care astfel de prejudicii nu sunt rezultatul actiunilor sau neglijentei Romaniei.