"Domnul Corneliu Birsan a solicitat sa se abtina pentru o perioada de timp de la judecarea cauzelor romanesti", transmite Ministerul Afacerilor Externe intr-un comunicat public. Potrivit MAE, CEDO a informat autoritatile din Romania ca judecatorul Mihai Poalelungi, reprezentantul Moldovei la CEDO, a fost desemnat in calitate de judecator ad-hoc pentru cauzele romanesti in locul judecatorului Corneliu Birsan. Judecatorul CEDO Corneliu Birsan este sotul judecatoarei Gabriela Birsan, presedinta sectiei Contencios a Inaltei Curti de Casatie si Justitie pusa sub invinuire de DNA pentru trafic de influenta.

Gabriela Barsan-Corneliu BarsanFoto: Colaj / Sursa foto: Agerpres

"Ministerul Afacerilor Externe a fost informat de catre grefierul Curtii Europene a Drepturilor Omului asupra faptului ca judecatorul roman, domnul Corneliu Birsan, a solicitat presedintelui Curtii, Sir Nicolas Bratza, sa se abtina pentru o perioada de timp de la judecarea cauzelor romanesti", precizeaza MAE intr-un comunicat public.

MAE mentioneaza ca pe perioada in care judecatorul Corneliu Birsan se va abtine de la judecarea cauzelor romanesti, judecatorul Mihai Poalelungi, reprezentantul Moldovei la CEDO, a fost desemnat in calitate de judecator ad-hoc pentru a delibera in aceste dosare.

Pe 4 octombrie presedentia CEDO a fost preluata de catre Sir Nicolas Bratza judecator desemnat din partea Marii Britanii. Sir Nicolas Bratza a preluat mandatul de presedinte al CEDO de la Jean-Paul Costa – judecator desemnat din partea Frantei, al carui mandat a incetat pe data de 3 noiembrie 2011.

Pe 19 octombrie fostul presedinte CEDO Jean-Paul Costa a transmis printr-un comunicat de presa un punct de vedere fata de cazul judecatorului CEDO Corneliu Barsan, a carui sotie, judecatoarea ICCJ Gabriela Barsan, este acuzata de DNA de trafic de influenta. “Curtea este ingrijorata ca, prin perchezitionarea domiciliului judecatorului roman, ca parte a unei investigatii ce vizeaza suspiciuni referitoare la sotia sa, reglementarile privind imunitatea s-ar putea sa nu fi fost respectate”, se mentioneaza in comunicatul de presa. In comunicat se mai mentioneaza si ca CEDO a solicitat Guvernului roman sa arate daca are temeiul necesar pentru a cere Curtii sa ridice imunitatea judecatorului.

Procurorii anticoruptie au anuntat luni, 10 octombrie, ca au inceput urmarirea penala fata de Gabriela Victoria Birsan, sotia judecatorului Corneliu Birsan (presedinte al Sectiei de contencios administrativ si fiscal din cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie) si de Iuliana Pusoiu, judecator la ICCJ in cadrul aceleiasi sectii, ambele fiind acuzate de trafic de influenta. In acelasi dosar sunt urmariti penal avocata Claudia Gherbovan Silinescu si omul de afaceri Gabriel Chiriac, ambii pentru cumparare de influenta.

Potrivit rezolutiei de incepere a urmaririi penale, in perioada mai 2010 - mai 2011, cele doua judecatoare ar fi primit, in mod repetat, de la Claudia Gherbovan Silinescu si Chiriac Gabriel, diferite foloase reprezentand bijuterii, contravaloarea unor bilete de avion si plata cazarii pentru diferite deplasari in strainatate, suportarea cheltuielilor ocazionate de organizarea unor petreceri la restaurant si asigurarea folosintei gratuite a unui apartament situat in Paris - Franta. Foloasele respective au fost primite in schimbul facilitarii solutionarii favorabile a unor dosare aflate pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie - Sectia de contencios administrativ si fiscal.

Pe 6 octombrie, DNA - in urma unei incheieri a Curtii Supreme si a unui aviz al Consiliului Superior al Magistraturii - a perchezitionat un imobil proprietate a sotilor Gabriela Birsan (judecator ICCJ) si Corneliu Birsan (judecator CEDO). Perchezitia a fost realizata in cadrul unui dosar in care judecatoarea Gabriela Birsan, presedinta Sectiei Contencios a ICCJ, este acuzata de trafic de influenta. Perchezitia DNA a fost contestata de sotii Birsan atat la Curtea Suprema, cat si la CSM, institutii care au respins contestatiile.