Guvernul va analiza dupa aprilie 2012 posibilitatea ca salariile bugetare si pensiile sa fie majorate, informeaza Agerpres citand surse prezente la discutiile sedintei de luni a liderilor coalitiei de guvernare, de la palatul Victoria. O decizie va fi luata in functie de spatiul bugetar existent.

Potrivit surselor, "salariile bugetarilor si pensiile vor ramane la nivelul actual, dar dupa vizita delegatiei FMI din aprilie-mai 2012 se analizeaza daca pensiile se pot majora cu un anumit procent. Daca se poate aplica Legea pensiilor, se va aplica, in functie de posibilitatile bugetare. Si salariile la fel".

Propunerea a venit din partea UDMR care a a cerut garantii privind cresterea pensiilor si a salariilor pe parcursul anului 2012. Potrivit liderului deputatilor minoritatilor nationale, Varujan Pambuccian, citat de Mediafax, "daca evolutia economiei reale permite, aceasta a fost propunerea UDMR, sa se mute din iunie in aprilie indexarea pensiilor."

"Noi am propus sa se analizeze majorarea pensiilor cu rata inflatiei si jumatate din cresterea salariului mediu brut pe economie, potrivit Legii pensiilor, precum si recuperarea unui anumit procent din scaderea cu 25% suferita de bugetari in anul 2010. In masura in care va fi posibil, se vor face majorarile", a declarat liderul Grupului parlamentar al UDMR din Senat, Fekete Szabo Levente Andras.

"Cert este ca, indiferent de evolutiile economice, in 2012 nu se vor face scaderi de salarii in sectorul bugetar si nici de pensii", a adaugat liderul senatorilor UDMR.

Presedintele Traian Basescu a subliniat joi, 3 noiembrie, in urma intalnirii cu reprezentanti ai FMI, ai Comisiei Europene si ai Bancii Mondiale, ca, in 2012, nu se vor reduce cheltuielile cu pensiile si salariile din sectorul bugetar, acest lucru fiind sustinut si de reprezentantii celor trei institutii europene. "Cert este ca nu se vor reduce cheltuielile cu pensiile si cu salariile. Acest lucru este agreat de Guvern si Troika. Am fost si eu informat astazi, cum am fost informat si la discutia trecuta, ca nu acesta este obiectivul - reducerea salariilor", a declarat presedintele.