Intreg mediul profesional reactioneaza la declaratiile presedintelui Traian Basescu, care a formulat o serie de critici la adresa judecatorilor, cu ocazia reuniunii Comisiei de monitorizare a progreselor inregistrate de Romania in domeniul reformei sistemului judiciar si luptei impotriva coruptiei.

Consiliul Superior al Magistraturii isi exprima "rezerve cu privire la amplitudinea si corectitudinea de fond" a declaratiilor facute de Traian Basescu, in timp ce Asociatia Magistratilor si Asociatia Procurorilor din Romania il acuza pe presedinte ca ii cheama la ordine pe magistrati, "pe un ton dictatorial" si ii infrunta "ostil, amenintator".

Totodata, opozitia sustine ca afirmatiile sefului statului reprezinta temeiul unei eventuale actiuni de suspendare.

Traian Basescu a declarat, joi, la reuniunea Comisiei de monitorizare a progreselor inregistrate de Romania in domeniul reformei sistemului judiciar si al luptei impotriva coruptiei, la sediul Ministerului Justitiei ca nu exista fonduri pentru plata a 9 miliarde de lei pentru a respecta hotararile judecatoresti in ceea ce priveste majorarile salariale si ceruse justitiei sa precizeze si sursa de finantare a acestor cheltuieli.

"De unde scoate Guvernul 9 miliarde de lei ca sa-si arate respectul pentru hotararile justitiei? Poate indicati si sursa, ca asa spune in Constitutie, cine da, cine afecteaza bugetul de stat indica sursa, iar corect ar fi ca magistratii cand dau hotarari (...). Spuneti-ne si sursa de finantare. Este un lucru pe care vi-l cer pentru ca este constitutional", afirmase Traian Basescu.

"Unele procese intarzie 10 ani, veselia e mare", a mai spus presedintele, care a criticat amanarea la nesfarsit a unor procese, lucru care face ca justitia sa fie ineficienta. "Poate maine veti da o hotarare cine e seful statului", a zis Basescu, adaugand ca "justitia trebuie sa inteleaga ca nu se poate substitui la nesfarsit Executivului".

"Daca am pune in aplicare deciziile judecatoresti din Romania, am fi intr-o situatie dificila", a spus seful statului, adaugand: "Degeaba facem coduri noi daca nu respectam legea".

"Judecatorii isi autoincarca agenda pentru ca nu judeca dosare, tot amana", a spus presedintele Basescu. "Nu asa se poate face justitia mai eficienta, cu amanari", a afirmat seful statului.

CSM are "rezerve" fata de "corectitudinea de fond" a criticilor lui Basescu

Consiliul Superior al Magistraturii isi exprima "rezerve cu privire la amplitudinea si corectitudinea de fond" a declaratiilor facute de presedintele Traian Basescu, in special in ceea ce priveste licitatiile pentru atribuirea contractelor europene si o serie de drepturi salariale castigate in instanta, intr-un comunicat dat publicitatii sambata.

CSM precizeaza ca a transmis o solicitare Administratiei Prezidentiale "pentru a obtine detalii in legatura cu scrisoarea Comisiei Europene referitoare la achizitia publica la care a facut referire presedintele Romaniei" in discursul sustinut joi, 3 noiembrie.

Traian Basescu afirmase ca s-a primit o scrisoare din partea Comisiei Europene in care Romania era avertizata ca nu se vor mai acorda finantari pentru "proiectele in care justitia a stabilit cine este castigatorul".

In replica, CSM noteaza ca, in cazul derularii unor achizitii publice, "instanta se refera la posibilele neconcordante, incorectitudini, pe parcursul derularii achizitiei, care privesc autoritatea ce deruleaza procedura de achizitie".

"In acest moment, CSM considera ca este inoportun si periculos a acuza justitia de insuccesul unei achizitii publice si ca este necesara efectuarea unor analize a faptelor alegate", se arata in comunicatul citat.

In comunicatul CSM se da o replica si criticilor formulate de Traian Basescu cu privire la stabilirea unor drepturi salariale prin intermediul instantelor de judecata, precizand ca "CSM este constient de dificultatea prin care trece Romania azi, inclusiv din perspectiva achitarii arieratelor datorate de stat cu titlu de restante date prin hotarari judecatoresti", dar "mare parte din aceste arierate provine din anii 2001, 2003 pana in 2008, iar vina existentei acestor arierate nu e neaparat a sistemului judiciar".

CSM a ales sa-si argumenteze afirmatia cu exemplul majorarii salariilor cu 50% pentru peste 100.000 de cadre didactice si angajati din sistemul de educatie, in toamna anului 2008, in urma unui vot unanim al Parlamentului, fara a se specifica nici atunci sursa de finantare, ceea ce nu a impiedicat promulgarea legii de catre Traian Basescu, in ciuda opozitiei premierului de atunci, Calin Popescu Tariceanu.

Asociatia Magistratilor: "Judecatorii Romaniei nu accepta nici tonul, nici mesajul dictatorial al presedintelui tarii"

Asociatia Magistratilor din Romania si Asociatia Procurorilor din Romania au dat publicitatii vineri un comunicat comun in care condamna discursul presedintelui Traian Basescu de la reuniunea comisiei MCV de la Ministerul Justitiei si il acuza ca ii cheama la ordine pe magistrati, "pe un ton dictatorial" si ii infrunta "ostil, amenintator".

"Judecatorii Romaniei nu accepta nici tonul, nici mesajul dictatorial al presedintelui tarii, a carui numire, printre altele, trece prin filtrul Curtii Constitutionale", potrivit sursei citate.

AMR si APR precizeaza ca "statul, la randul lui, este supus legilor si normelor constitutionale si nu poate incalca legea fara sa fie sanctionat, ca hotararile judecatoresti sunt pronuntate in baza legilor pe care se afla si semnatura presedintelui, ca nerespectarea actului de justitie si instigarea la nerespectarea actului de justitie atrag repercusiuni tot prin lege stabilite si ele se pot repercuta inclusiv asupra celor care le-au zamislit".

"Statul este unicul debitor care isi permite, prin vadit abuz de putere, sa stabileasca el, deasupra legii fundamentale, conditiile in care sa-si satisfaca creditorii, care nu sunt altii decat cetatenii tarii", considera Asociatia Magistratilor si cea a Procurorilor din Romania, care precizeaza ca "judecatorii si procurorii Romaniei nu accepta nici tonul, nici mesajul dictatorial al presedintelui tarii, a carui numire, printre altele, trece prin filtrul Curtii Constitutionale".

"Este nefiresc sa ni se aminteasca noua, judecatorilor, de echilibrul puterilor in stat, in conditiile in care, prin vointa politicului, justitia este scoasa la mezat pe taraba galcevilor politice sterile, i se neaga statutul de putere in stat, este obligata sa functioneze in parametrii bugetari la limita subzistentei, iar denigrarea ei a devenit politica de stat.

Da, sunt legi pentru judecatori. Dar sunt legi si pentru presedintele Romaniei, legi pe care acesta trebuie sa le respecte si care i se aplica asa cum se aplica fiecarui cetatean al acestei tari", incheie comunicatul.

Opozitia: Afirmatiile lui Traian Basescu la adresa magistratilor - temei pentru suspendare

Liderul liberal Crin Antonescu a afirmat ca declaratiile presedintelui Traian Basescu referitoare la justitie suntun motiv de suspendare, iar partidul va participa la initierea procedurii "cel tarziu dupa alegerile parlamentare".

Declaratiile lui Traian Basescu sunt "complet inacceptabile in statul de drept" si reprezinta un "temei de declasare a procedurii de suspendare a presedintelui", a sustinut Antonescu in cadrul unei conferinte de presa.

"PNL va fi parte a initierii acestei proceduri imediat ce va avea sansa politica sa fie pusa in aplicare," a precizat el

Intrebat cand se va intampla acest lucru, liderul PNL a raspuns: "Cel tarziu dupa alegerile parlamentare, cand Romania va avea un parlament legitim."

Si liderul PSD Victor Ponta a declarat vineri ca declaratiile presedintelui sunt "motiv de suspendare."

In ceea ce priveste suspendarea sefului statului, Ponta a spus ca in momentul in care va exista sansa ca un asemenea demers sa reuseasca, nici el, si nici liderul PNL, Crin Antonescu, nu vor ezita sa-l initieze.

''Ideea e nu sa initiem, ideea e sa si reusim si imediat ce avem un vot in plus nu o sa ezit nicio secunda, nici eu si nici domnul Antonescu'', a aratat acesta.