Seful Agentiei de Aparare Antiracheta SUA, general-locotenent Patrick O'Reilly, anunta ca baza Deveselu, unde va fi amplasat scutul antiracheta, necesita costuri anuale de minim cinci milioane dolari si sustine ca nu ii suspecteaza pe rusi ca ar spiona locatia, deoarece ar fi "plictisitor" pentru ei, potrivit unui interviu acordat agentiei Mediafax.

El isi argumenteaza afirmatia privind actiunile de spionaj prin faptul ca, in majoritatea timpului, baza militara de la Deveselu nu va fi folosita pentru teste, iar rachete vor fi lansate doar in cazul unui atac asupra Romaniei sau a sudului Europei, astfel ca "ar fi foarte plicitisitor" pentru rusi sa spioneze activitatile din zona.

Directorul general al Agentiei americane de Aparare Antiracheta, care s-a aflat in aceasta saptamana la Bucuresti, dezvaluie ca i-a invitat pe rusi sa asiste la testele din baza militara si spera si la o intalnire in cursul acestei luni, dar pana in prezent nu a primit un raspuns oficial, acestia continuand sa solicite lamuriri.

Seful Agentiei SUA arata, totodata, ca firmele locale vor fi preferate pentru a furniza servicii bazei de la Deveselu si anunta ca, in primavara anului viitor, va fi organizata la Bucuresti o reuniune dedicata companiilor romanesti interesate de astfel de contracte.

Iata mai jos un fragment din acest interviu, al carui continut integral poate fi citit aici, alaturi de imagini video:

Reporter : Domnule general, anticipati o crestere pana in 2020 a amenintarilor cu racheta la adresa Americii si Europei ?

Patrick O'Reilly: Nu va pot da un raspuns foarte exact. Ceea ce ne ingrijoreaza, de fapt, este incertitudinea tot mai mare cu privire la riscul de utilizare a rachetelor. Aceasta ingrijorare este legata de numarul mare de rachete, care vedem ca sunt produse si proliferate, si de usurinta cu care pot fi folosite. Asadar, nu putem exclude, ba, mai mult, suntem ingrijorati de faptul ca riscul continua sa creasca si ca ar putea exista o eventuala utilizare a rachetelor in viitor.

Reporter : De unde vin aceste amenintari atat pentru Romania, cat si pentru NATO ?

Patrick O'Reilly: Cea mai mare ingrijorare a noastra este amenintarea care poate veni din partea unei organizatii extremiste sau teroriste. In contextul unui numar mare de rachete, care sunt proliferate si vandute in toata lumea, creste potentialul ca o organizatie extremista sau una care nu se limiteaza la granita unui stat sau unei natiuni sa faca uz de rachete intr-o situatie de tip terorist sau de luare de ostatici. Am vazut, de asemenea, tarile din Orientul Mijlociu, precum Iran, dezvoltand facilitati tot mai complexe de utilizare a rachetelor, iar intrebarea noastra este in ce scop. Acesta este un lucru ingrijorator. Prin urmare, cum un anume numar de tari inregistreaza cresteri ale stocului de rachete, iar numarul de rachete care ar putea fi vandute creste, se creeaza o atmosfera de incertitudine nu numai cu privire la anul 2020, dar si dincolo de acest prag. Este vorba, de fapt, de o amenintare pe termen lung pentru orice tara din lume. Nu mai putin de 42 de tari colaboreaza cu Agentia de Aparare Anti-racheta a Statelor Unite pentru a dezvolta sisteme de aparare anti-racheta nu doar aici in Europa, ci in intreaga lume.

Reporter : In afara Iranului, care, conform declaratiilor dumneavoastra, constituie o posibila amenintare, mai are scutul vreun rost in contextul in care dictaturile din Orientul Mijlociu se prabusesc una dupa cealalta, dupa cum vedem in aceste zile ?

Patrick O'Reilly: Asa cum am spus, cea mai mare amenintare o reprezinta organizatiile extremiste, teroriste si actorii non-statali. Chiar daca dictaturile din unele tari au probleme serioase si guvernele se schimba, suntem foarte preocupati de ce se intampla cu rachetele pe care le detin si pe ce maini intra acestea. In consecinta, amenintarea exista inca si acolo, fie ca regimurile actuale continua sau sunt inlocuite. Aceste amenintari extremiste nu tin cont de guverne.