Romania si Serbia cauta surse de finantare pentru realizarea autostrazii Belgrad - Timisoara si pentru proiectul centralei hidroelectrice Portile de Fier III, a anuntat vineri, la Belgrad, premierul roman Emil Boc, dupa intalnirea pe care a avut-o cu omologul sau sarb, Mirko Cvetkovic.

Emil Boc, care participa la Summitului Initiativei Central-Europene (ICE) din Serbia, a precizat ca, in urma discutiilor, ministrii de resort din cele doua tari au fost mandatati pentru a identifica sursele de finantare pentru cele doua proiecte.

Premierul Emil Boc a precizat ca a transmis Serbiei sprijinul Romaniei in ceea ce priveste traseul european al Belgradului.

Alaturi de aceste doua proiecte, cei doi prim-ministri au mai discutat despre posibilitatea cooptarii Serbiei in proiectul energetic AGRI si posibilitatea de colaborare in ceea ce priveste proiectul energetic PEOP.

De asemenea, se are in vedere concretizarea Strategiei Dunarii si deschiderea unui punct de control al Serbiei in Portul Constanta.

Proiectul AGRI isi propune sa transporte gaze din Azerbaidjan catre Europa. Gazele vor fi furnizate pe ruta Baku (Azerbaidjan)-Kulevi (Georgia)-Constanta (Romania). Gazele din Azerbaidjan vor fi lichefiate in Kulevi si apoi transportate prin Marea Neagra pana in Constanta unde va avea loc un proces de delichefiere prin terminalul LNG. Intr-o prima faza, ar putea fi livrate intre trei si opt miliarde metri cubi, urmand sa creasca la circa 20 de miliarde de metri cubi de gaze. In proiect sunt implicate patru state: Azerbaidjan, Georgia, Romania si Ungaria, acestea punand bazele unei companii de proiect cu sediul la Bucuresti. In ceea ce priveste constructia terminalului de la Constanta, lucrarile sunt departe de a fi demarate.

PEOP -Pan-European Oil Pipeline este un oleoduct care urmeaza sa conecteze Constanta cu Trieste (Italia), trecand prin Serbia si Croatia.