Agentia Nationala de Integritate a constatat, in urma procedurilor de evaluare, indicii cu privire la savarsirea infractiunii de conflict de interese de catre presedintele Consiliului reprezentantilor unionali al UDMR Rozlia-Ibolya Biro, viceprimar al Municipiului Oradea, se arata intr-un comunicat ANI, care a sesizat Parchetul. Biro este acuzata ca a incheiat un contract privind inchirierea unui imobil cu o fundatie la care este membru fondator.

In urma evaluarilor demarate la data de 20.07.2011, ANI a constatat urmatoarele:

"1. indicii referitoare la posibila savarsire de catre doamna BIRO ROZALIA-IBOLYA a infractiunii de conflict de interese, ca urmare a semnarii, in calitate de Viceprimar al Municipiului Oradea, a unui contract de inchiriere a unui imobil, incheiat intre Primaria Municipiului Oradea si Fundatia PARTIUM - PARTIUM ALAPITVANY (in cadrul careia BIRO ROZALIA-IBOLYA detine functia de Membru fondator).

2. doamna BIRO ROZALIA-IBOLYA a semnat, in calitate de Viceprimar al Municipiului Oradea, un contract de inchiriere a unui imobil, incheiat intre Primaria Municipiului Oradea si Fundatia PARTIUM - PARTIUM ALAPITVANY, care nu se afla la acea data in proprietatea Primariei Municipiului Oradea."

Biro exercita, in prezent, cel de-al treilea mandat consecutiv de Viceprimar al Municipiului Oradea. Incepand cu data de 01.02.2003, aceasta este Membru fondator al Fundatiei PARTIUM - PARTIUM ALAPITVANY.

La data de 14.02.2006, Primaria Municipiului Oradea, reprezentata de catre doamna BIRO ROZALIA-IBOLYA, in calitate de Viceprimar, a incheiat cu Fundatia PARTIUM - PARTIUM ALAPITVANY, reprezentata prin Presedinte LAKATOS PETRU, contractul nr. 54116/14.02.2006, avand ca obiect inchirierea unui bun imobil situat in Municipiul Oradea.

La data incheierii contractului de inchiriere, conform datelor inscrise in evidentele Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara, imobilul nu se afla in proprietatea Municipiului Oradea. Imobilul situat in Municipiul Oradea a fost trecut, la data de 29.03.2007, prin Hotararea Consiliului Local al Municipiului Oradea nr. 239, in proprietatea Municipiului Oradea.

Avand in vedere cele de mai sus, ANI a dispus urmatoarele masuri:

- sesizarea organelor judiciare competente, cu privire la posibila savarsire a infractiunii de conflict de interese si a altor fapte de natura penala;

- initierea demersurilor in vederea anularii contractelor incheiate cu incalcarea prevederilor legale privind conflictul de interese.

- complementar, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese constituie temei pentru eliberarea din functie, precum si interdictia de a mai ocupa o functie sau o demnitate publica pe o perioada de 3 ani de la data ramanerii definitive a raportului, ori, dupa caz, constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza potrivit reglementarilor aplicabile demnitatii si functiei respective.